„A húszas évek is a KÉKNYÚL évtizede lesz!”

„A húszas évek is a KÉKNYÚL évtizede lesz!”

Kéknyúl-interjú

Soul, funk, blues, jazz, és persze rnr: itt a Kéknyúl friss koncertlemeze, a Live Live Live!, amelynek felvételeit egy 2019-es áprilisi bulin rögzítették a budapesti Muzikumban. A 11-ből 4 dal vadiúj, kettő pedig olyan szerzemény – Gospell, Rolling The Bones (feat. The Qualitons) –, ami ebben formában eddig még nem jelent meg. Hallgasd a lemezt, olvasd az interjút!
 
Interjú: Császár Gergő
 
 

Amikor rögzítettétek a koncertet, már azzal a tervvel tettétek, hogy később kiadjátok?

Igen, 2019-ben több koncertünket is felvettük, kifejezetten ilyen céllal. Készültünk egy ilyen kiadványra. Hosszú idő eltelt az utolsó stúdióalbumunk (Crowded Universe), és még több az első koncertlemezünk (Nahát Babám) óta.

Mennyivel másabb így koncertezni, hogy tudjátok, mekkora a „tétje”? Valamit másképp csináltok?

Talán volt előtte egy-egy próba a bandával, de nem csináltunk semmit másképpen. Én eredetileg azt gondoltam, hogy a járható út az lesz, hogy több koncertről válogatjuk össze a legjobban sikerült előadásokat. Végül ez a Muzikum klubban játszott buli teljes egészében kiemelkedett az anyagból hangzás és hangulat tekintetében is, ezért választottuk ezt.

Néhány új szerzemény is szerepel az albumon, köztük egy közös dal a Qualitonsszal. Mikor születtek ezek a számok, és milyen volt őket élőben játszani?

Az új dalok folyamatosan keletkeztek a legutóbbi lemez óta eltelt időben. Nem állítom, hogy a legkreatívabb éveink voltak ezek, de azt is látom, hogy ma nagyon nehéz kitartani egy bizonyos stílus vagy hangzás mellett. Minden banda kísérletezik, vendégszerepel, fícsöringel, keverednek a bandák és a műfajok is, legtöbbször elsősorban anyagi haszon és popularitás reményében. Mi a befelé fordulást választottuk, és megpróbáltuk a saját hangunkat finoman újítva tovább haladni. A qualitonsos dal (Rolling The Bones) egy meglehetősen régi szerzemény, még abból az időből származik, amikor Andrew és én is tagok voltunk. Ezt a dalt a srácok nem játsszák mostanában, mi pedig azt gondoltuk, érdemes lenne megörökíteni. Sodró, funkos szerzemény, szeretjük a koncerteken.

Mi alapján döntöttétek el, mik kerülnek fel a lemezre?

Az új daloknak mindenképpen meg kellett jelenni, aztán jöttek a különlegességek, tehát azok a dalok, amik ebben a formában még nem láttak napvilágot (gospel énekes verzióban most jelent meg, Rolling The Bones), végül a maradék időt a jobban sikerült dalokkal töltöttük fel. De a lemez szinte sorrend tekintetében is teljesen megegyezik a koncertprogrammal, talán pár dal lett csak kihagyva.

Hol, kikkel készültek az utómunkálatok?

Az anyagot Németh Marci rögzítette, aki állandó hangmérnökünk szinte a kezdetek óta. A keverést Ligeti Gyuri csinálta, a mastert Gresicki Tomi. Mindegyikükkel nagyon szeretünk dolgozni.

Ligeti Gyuri volt az anyag producere is. Mi ilyenkor a producer feladata, egy koncertlemez esetében?

Régebben már dolgoztunk vele, ezért pár dalra volt komolyabb hatással még megszületésükkor. Most az ő munkája volt a több órányi felvétel kiválogatása, keverése, a felvétel egységes hangzásra hozása.

Eddig is adtatok már ki élő felvételeket, albumokat. Fontos számotokra, hogy a koncerthangulat és a dalaitok élő verziói később is hallgathatóak legyenek?

Része a zenekarról kialakított képnek, hogy JÓL tudunk élőben játszani. Igazából a stúdiólemezeink is élően készülnek, mert amit lehet, együtt veszünk fel. Persze szeparálva van minden, és sok az utómunka, de amit lehet, azt közösen rögzítünk.

Hol lehet meghallgatni, beszerezni a lemezt?

A mostani megjelenés a digitális platformokra koncentrál. Spotify, iTunes stb. A CD is elérhető lesz, de a terjesztésről még tárgyalunk. Aki CD-t szeretne, az legegyszerűbben a keknyul.bandcamp.com oldalon rendelhet egyet magának közvetlenül a zenekartól!

Hogy sikerült a szilveszteri online bulitok? Jól zártátok az évet?

Szerintem a zenészszakmában senki nem zárta jól az évet, aki koncerteken keresi meg a bevételei nagy részét. Ettől eltekintve persze mindenki egészséges, egyelőre megúsztuk a betegséget, és közvetlen anyagi nehézségeink sincsenek, szóval a helyzet függvényében jól zártuk az évet, mégis azt kívánom, soha többet ilyen évünk ne legyen.

Milyen volt számotokra 2020?

Hogy valami jót is mondjak, azt hiszem, mindannyian kikerültünk a megszokott körforgásunkból. Ez általában jár egy csomó kényelmetlenséggel, ugyanakkor alkalmat ad arra is, hogy átgondoljunk egy csomó helyzetet. Változtatni kell, de ezt fejlődésként is fel lehet fogni, még ha nem is mindig könnyű. Ijesztő és elgondolkodtató, hogy egy-egy tollvonással egész szakmákat lehet ellehetetleníteni, és rengetegen egyik napról a másikra kénytelenek teljesen új alapokra helyezni az anyagi biztonságukat. A jóllét állapota nem örök, és semmi nincs kőbe vésve. Mindig legyen B, C terved! Kicsit ezt az üzenetet kellett megtanulnunk.

Milyen tervekkel mentek neki 2021-nek? Készül esetleg egy új nagylemez?

Egy működő zenekarnál mindig készül a következő nagylemez. Mi is dolgozunk pár újdonságon, szeretném, ha 2021-ben egy stúdióanyaggal tudnánk előrukkolni, mert a húszas évek IS a Kéknyúl évtizede lesz!