Kerekes Band dalpremier!

Kerekes Band dalpremier!

Følklānd-szigetek népe nálunk mutatja be Hunør Khan című dalát, így volt alkalmunk megkérdezni őket az albumot övező mítoszról, na meg közelgő A38-as koncertjükről.

Hogy állt össze a fejetekben a lemez mögött meghúzódó følklānd-szigeteki történet? Már ennek függvényében születtek a dalok is? 
 
Fehér Zsombor: Mindig is akartunk egy konceptalbumot, és ebben - instrumentális zene lévén - a szöveg sem korlátoz minket. Følklānd mitológiája nagyrészt a magyar történelemből merít, viszont keveredik a Monty Python abszurd humorával. Følkland kétségtelenül létezik egy párhuzamos univerzumban, ugyanúgy megkérdőjelezhetetlen, mint a Star Wars vagy a Hétszűnyű Kapanyányi Monyók létezése.
Følklānd valójában annak a két Magyarországnak a keveredése, amit az itthon élők szeretnének átélni, és amit a külföldi gondol még mindig rólunk. Følklānd partjait tényleg három tenger mossa, viszont még mindig lovon járnak, imádnak táncolni és zenélni, de még mindig a szilaj pásztorzenére: a Puszta Beat-re. A dalokban megelevenednek a følklāndi tradíciók, viszont a dalok is szültek új hagyományokat, történeteket.
 
Csarnó Ákos: Nem úgy kezdtük, hogy itt a mítosz és akkor töltsük ki zenével, hanem valahogy a zenék rendezték össze a fejünkben a mítoszt és azt az elképzelt – de nagyon is létező – országot. Ezerszer elsütött vicctől kezdve a rosszul sikerült államvizsgák ködös emlékéin át a borospoharak csengéséig benne van minden, mert az első dallam eljátszását megelőzően ott voltak azok az elemek, amelyek aztán alakot öltöttek. Mint a dzsinn a palackban, csak kellett neki, hogy valaki jól megdörzsölje. 
 
Mivel készültök az A38-as koncertre?
 
Fehér Zsombor: Følklānd függetlenségének 947.-dik évfordulója pontosan 2016. december 28.-ára esik. A følklāndi magyārik valójában mindig is függetlenek voltak, és ezt Følklānd szigetek elfoglalása után sem felejtették el kikiáltani. Ezért aznapra a Kerekes Band felölti magára az ünnepi viseletet, az ethno és a funku népcsoport sárkánymintás ruházatát. A színpadon elhangoznak az ősi rituálék dallamai, amelyek az új albumon is szerepelnek. De természetesen a koncerten tiszteletét tevő I. (Kis) Følkush fejedelmet nem zavarja, ha elhangzik a Csángó Boogie akár a Mr. Hungary.
 
Csarnó Ákos: Mivel csúnya balesetet szenvedtem és kényszerűségből sok idő kimaradt a fellépés előtt, én abban bízom, hogy teljesen regenerálódom és emiatt felszabadult leszek. Ilyenkor kiszámíthatatlanul viselkedek: nincs kizárva, hogy akár még koccintok is egy véletlenszerűen színpadra hívott hallgatóval. Persze csak, ha meri.
 
Az album az európai világzenei listákon is jól szerepel. Ez jövőre úgy tűnik meghozza majd a lemez gyümölcsét (külföldi turné formájában mondjuk)?
 
Fehér Zsombor: Bár a følklāndi rádiók játszási listája még nem tartozik bele a World Music Chart Europe listájába, de a Back to Følk így is a 6. helyen nyitott ebben a hónapban. Jövőre már biztosra mondható egy cambridge-i, egy krakkói valamint egy barcelonai koncert. Szép számmal érkeznek a magyarországi fesztiválmeghívások is az új album sikereinek hatására.
 
Csarnó Ákos: Így van.
 
 
 
Íme a dal:
 
 
Az est előzenekara, az Aurevoir. egy igazi karácsonyi promóvideóval készült:
 

Helyszín