Két éves a Hét Jel Tiszta Lap című lemeze

Két éves a Hét Jel Tiszta Lap című lemeze

Rajzolódik a második jel

Ma két éve jelent meg a 36-ak csodájaként is aposztrofálható Hét Jel lemez. Csoda, hiszen példás zenei összefogásként pontosan 36 remek magyar zenész muzsikált Pócsi István projekt-lemezén. Sokáig kérdés volt, hogy egyszeri a csoda, vagy lesz folytatása is. Pisti még tavaly bedobta az álló vízbe a követ, egy „folytatjuk” felkiáltással, azonban az óta síri a csend. Úgy gondoltuk, a megjelenés évfordulóján érdemes kicsit kíváncsiskodnunk, hogy mi újság a Hét Jel háza táján.

Fotók: Mahunka Balázs / Török Hajni

Kezdjük azzal, hogy milyen egy két éves gyerek apjának lenni?

Minden szülőnek csak azt kívánhatom, hogy ilyen szépen és jól viselkedjen a gyermeke. A viccet félre téve, most is épp olyan büszke vagyok, mint 2018-ben. Hatalmas munka előzte meg a lemez megjelenését. Azt nem mondom, hogy nehéz szülés lett volna, viszont annál csodálatosabb. Azóta is örömmel gondolok minden munkával töltött napra, a Tiszta Lapra pedig még mindig mérhetetlenül büszke vagyok. Pontosan olyan lett, amilyennek elképzeltem, és ma is ugyan azzal a lelkesedéssel hallgatom meg, mint amikor elkészült. Sok zenész baráttal beszélgettem már arról, hogy az idő múlásával visszanézve azt érzik, hogy egy adott lemezre visszatekintve sok mindent másképpen csinálnának. Persze én is tanultam az óta is sok-sok dolgot, de azt gondolom, hogy az a lemez pont akkor és pont úgy kellett, hogy elkészüljön.

Ha valaki már egy lemezt birtokol, akkor azért szeretné azt élőben is bemutatni. Tőled nem jöttek ez irányú hírek.

Talán nem véletlenül. Ahogy arról korábban is esett szó, nem a koncertezés az elsődleges motivációm. Nem beszélhetünk zenekarról, már csak a sok-sok közreműködő miatt sem, de nem is volt ez irányú törekvésem. Egyszerűen én az alkotás részében hiszek. A dalok elsősorban saját magamnak születtek meg abban a formában. Az, hogy egy teljes lemez jelenhetett meg, már csak a sors édes ajándéka volt. Jól is van ez így.

Tavaly belebegtetted, hogy folytatod. Azóta eltelt egy év, és még semmivel nem találkozhattunk.

Pont erről szól a Hét Jel projekt: minden akkor történik, amikor az éppen neki jól esik. 2019-ben stúdióba vonultunk, Mike Gotthard, Temesi Berci és Csányi Zoli társaságában. Gyakorlatilag Nónius Gáborhoz bementünk jammelni egyet. Nem volt dal, nem volt semmi előre lefektetett terv. Egyszerűen közösen lélegeztünk, figyeltünk egymásra, és írtunk egy dalt, Vérrel Írva címmel. Az este végeztével pedig mindenki hazament:). Hatalmas élmény és tanulás volt az az este, mégsem folytattuk. Ne kérdezd miért, egyszerűen nem volt itt az ideje annak, hogy folytassuk.

Most mégis azok a hírek járják, hogy folytatás következik. Ez most már komoly?

Eddig is komoly volt, csak váratott magára. Idén megnyíltak azok a csatornák, amik tavaly még hiányoztak. Ezek egyszerűen energiák, amiket nem érdemes befolyásolni: úgy sem sikerülne. Márciusban úgy éreztem, hogy itt az ideje szabadjára engedni, mindazt, amit el szeretnék mondani. És nem csak szövegekre gondolok, hanem zeneiségre is. Gyakorlatilag ott tartok, hogy megírtam egy teljes lemezanyagot, és még ugyanannyi ötlet vár sorsára. A dalírás fázisa eljutott arra a pontra, hogy valósan lehet egy új lemezen gondolkodni.

A Tiszta Lap kapcsán visszatekintés volt elsődlegesen. Most csak előre nézel?

Maximálisan, hiszen ezt eleve így terveztem. Az volt a cél, hogy az első lemez lezárása lesz egy korszaknak: ami előtte született, és esetleg nem került fel a lemezre, az ott is marad. Ugye az sem volt biztos, hogy lesz folytatás. Most nagyon úgy fest, hogy van folytatás. Van elegendő mondanivalóm, és ezeket végre sikerült is jól megfogalmazni. Ahogy mondtam, darabszámra megvan a lemezanyag, de nem elégszem meg ennyivel. Ameddig van abban a bizonyos kútban, addig merítek belőle, és majd válogatok, hogy mi kerül fel a Vérrel Írva-ra.

Címe is van már? Mikorra várható, és kikkel? Végre zenekarozol?

A címét már tudom egy éve. A tavalyi stúdiózáskor született dal kapta ezt a címet, és ez maximálisan egyezik az elképzeléseimmel. Zenekart most sem alapítottam. Egyrészt egy teljes anyag összerakásához összehívni úgy egy teljes bandát, hogy utána nincs tervben a koncertezés, nem illő dolog. Ami azonban fontosabb, hogy a Tiszta Lapnál szerintem zseniálisan működött a sokszereplős formula. Nem mondanám, hogy könnyebb így alkotni, viszont így annyi szín tud felkerülni egy lemezre, amit egy fix gárdával szinte lehetetlen lenne összehozni. Ennek persze meg lehet az árnyoldala is, az eklektikusságban, de ha két éve ez jól működött, hiszek benne, hogy most is jól fognak a kirakós darabjai összeállni.

Változtatsz a 36-ok társaságán?

Ezt majd a dalok eldöntik. Vannak emberek, akikkel mindenképpen szeretnék együtt zenélni az első lemezről. Olyan is van, akivel komplett lemezt is nagyon szívesen csinálnék, de a játék örömét megtartom magamnak. Ahogy a demókat jelen állapotukban hallgatom egyértelmű számomra, hogy lesznek új arcok, nem is kevés. Folynak az egyeztetések, de ahogy azt korábban is tettem, most is a szerzemények alakulásával fog igazán kirajzolódni a teljes lista.

Mikorra várható a Vérrel Írva?

Ha nagyon optimistán állok a dologhoz, akkor azt mondom, hogy a teljes lemez, jövő év végére. Dalok érkeznek már hamarabb is, de most mindennek meghagyom a saját ritmusát. Az első anyagnál volt egy kifejezett elképzelés, hogy miért is ’18. októbere volt a cél. Most nincs ilyen határidő. Amit biztosan tudok, hogy egy olyan lemezt szeretnék letenni az asztalra, ami nem csak, hogy méltó lehet az elsőhöz, de sok tekintetben túl is mutat rajta, jelentsen ez bármit is.