Kezdd a fesztiválszezont a Monostori Erődben!

Kezdd a fesztiválszezont a Monostori Erődben!

Április 28. és 30. között rendezik meg az ErődFeszt-et, Közép-Európa legnagyobb újkori erődjében, a komáromi Monostori Erődben.
A történelmi helyszín önmagában is nagy népszerűségnek örvend a turisták körében és a kirándulók is visszajárnak a kőépületek meseszerű folyosóira, épp úgy, ahogy filmekhez is gyakran választják korhű díszletnek. Az erőd kiváló akusztikája miatt közkedvelt helyszín fesztivál szezonon kívül is. Akár színdarabokról, musical-ekről vagy koncertekről legyen szó. 
2019-ben tartották az első Erődfesztet, ahol többek közt az ország első számú rockzenekara, a Tankcsapda is a fellépők között volt. Tavaly is patinás zenekarok várták a vendégeket: Demjén Ferenc, Ocho Macho, Magna Cum Laude, és nem utolsó sorban a Kowalsky Meg a Vega. Idén viszont egy erős nulladik nappal is bővül az Erődfeszt!
A tavaszi turnéjukat minden helyszínen teltházzal játszó Lukács Laci, Sidlovics Gábor ‘Sidi’, Fejes Tomi trió nyitja majd ekkor a fellépők sorát. Őket követi a következő három napon Szikora Róbert és az R-Go, a Neoton Família sztárjai és Demjén Ferenc is - a teljesség igénye nélkül!
 
 
Magyarország egyik legfrissebb könnyűzenei fesztiválja kapcsán Csutor Gáborral, a Monostori Erőd marketingesével beszélgettünk.
 
Miként született a fesztivál?
Házon belül találtuk ki az ötletet az Erőd vezetőségével, és Komárom város támogatásával közösen hoztuk létre 2019-ben. A pandémia miatt ’22-ben tudtuk második alkalommal megtartani, idén mindössze harmadjára szervezzük meg, tehát gyerekcipőben jár a fesztivál.
 
Milyen stílusú zenével lehet nálatok találkozni?
A könnyűzenei paletta előadói lépnek fel nálunk. A line up kifejezetten eklektikus, mindenki találhat kedvére való koncertet. A csütörtökre eső nulladik napon fellép a Tankcsapda és Majka, pénteken élő zenekarral érkezik a Valmar, őket követi Szikora Robi és az R-Go, majd este tíztől indítják a hajnalig tartó bulit az elektronikus zene képviselői a Klapka Arénának nevezett diszkósátrunkban. Zenél majd DJ Szecsei, DJ Yamina, Bruno x Spacc, és Nemazalány. Szombaton a retro stílus képviselői jönnek hozzánk: a Neoton Família sztárjai után Demjén Ferenc lép fel, a koncertek után pedig DJ Dominique zenél a kilencvenes évek popsztárjaival a Klapka Arénában. Vasárnap Manuel kezdi a programot, őt követi Rúzsa Magdi, majd ismét a diszkósátorban folytatódik az elektronikus zenei buli. Napijegyeket és bérletet egyaránt lehet vásárolni, idén azonban még nem lesz sátrazási lehetőség. A belépőket katonai rangok után neveztük el, a „tizedes” árú jegyeket követik április 10-ig a „századosak”, utána „ezredes” jegyeket és bérleteket lehet váltani a jegymester.hu-n keresztül.
 
Mi teszi hiánypótlóvá az Erődfesztet a színes hazai fesztivál-felhozatalban? A nevéből is kiderül, hogy különleges élményt kínál a látogatók számára.
Igen, maga a helyszín az, ami egyedivé teszi a fesztivált. Aki eljön, az a Komáromban megépült Monostori Erőd hatalmas kapui mögé lépve óriási területen találja magát, rálátást kapva a monumentális épületre. Épp ezért, érdemes a koncertek kezdetét megelőzve érkezni, és körbejárni az Erőd területét, megcsodálni a különleges építészeti stílusát. Bízunk abban, hogy a helyszín megismerése után a fesztivált követően is visszatérnek hozzánk a látogatók, és részt vesznek a további eseményeinken. Az Erőd hadtörténeti központ, és minden évben van két állandó programunk: 1848–49-hez, valamint a második világháborúhoz köthető hadijátékunk, ahol hagyományőrök százai segítségével elevenednek meg a múlt eseményei.
 
 
 
ÍRTA: Nagy Daniella
FOTÓ: Erődfeszt archívum