Kilövik az űrbe a világ baját

Kilövik az űrbe a világ baját

Itt az új Mamazonas videó.

Romanek Gergely a Mamazonas frontembere. De volt már a testvéreivel alapított Romanek Airlines élén, pincérkedett Ausztriában, ahova csak egy pár kukk német nyelvtudással érkezett, és amúgy magyart tanít egy művészeti középiskolában. Pár napja pedig megjelentette a Mamazonas új klipjét, a Balladinót. Megpróbáltunk belekötni a dalba, na meg annak kiagyalójába.
 
"Én biztos, hogy nem tűnök el." - Te eltűntél. Méghozzá egy másik országba. Miért?
 
Annak, hogy külföldön próbáltam szerencsét több oka volt. Elsősorban anyagi jellegű volt a küldetés, szerettem volna egy kis alapot kovácsolni az itthoni életemhez. Volt bennem azért kalandvágy is. Kemény 3 év volt, a belemet is kidolgoztam, de sok olyan élménnyel is gazdagodtam, amelyek miatt utólag is azt mondom, hogy érdemes volt végigcsinálni.
 
"Nem veszít az ember, csak mindig máskor nyer." - Akkor gondolom ilyesmi hatással voltak rád ezek az évek. Hogy hasonló bölcsességeket vonj le. Vagy mondhatjuk, hogy a magyar tanárok bölcsek?
 
Nem olyan nagy bölcsesség ez. Ha az ember megnézi a saját életét visszafelé, akkor láthatja olykor, hogy bizonyos vesztesnek gondolt helyzetek lendítették tovább őt egy másik olyan helyzet irányába, ahol többet nyert, mintha a korábbi pillanatban sikeres lett volna. Bárki lehet bölcs, ahhoz nem kell diploma. És az is tévhit, hogy attól mert valaki tanár, könnyen ír szöveget.
 
És attól, hogy valaki tanár, még simán mászkálhat ufóálarcban Pest utcáin vagy köphet a világra, mint az első két klipetekben?
 
Miért ne? Ki mondta, hogy a tanár nem ember? Pont attól lesz valaki hiteles tanárember, hogy a tanár ember. Nekem legalábbis ez az álláspontom.
 
:D  Miért tartod furának ezt a kort?
 
Az a helyzet, hogy szerintem egyáltalán nem én vagyok az egyedüli ember, akinek feltűnt, hogy mennyire sekélyes embertelen korban élünk. Minden számít csak éppen az ember nem, meg az nem, ami emberivé tesz bennünket. Nézz körül, az emberek nagy része, és tisztelet a kivételnek, képtelen már érzelmi, értelmi elköteleződéssel élni. Könnyebb nagyon lazának beállítani magunkat "a nézőpont kérdése" meg a "végülis minden belefér elve" mentén élni, mint elveink megtartásának küzdelmeiben néha megbukottan szembesülni a kudarcainkkal, majd újraépíteni dolgokat, kitartani valami mellett. Mert ugye az erőfeszítésekbe telik. Ma meg pláne. De azoknak, akik a nagy dolgokat mozgatják szerinted kellenek önmagukkal és az értékeikkel tisztában lévő emberek? Nem igazán.
Nem akarok hatalmas megmondó szerepében tetszelegni, egyszerűen a személyes tapasztalataim erre a következtetésre juttattak. Mindazonáltal rengeteg kedves, értelmes, és jó érzésű, éber embert ismerek. Ez a dal pedig talán az olyan embereket érintheti meg, akik még hisznek a maradandó egyszerű értékekben, akik próbálnak ebben az elvadult világban jók maradni. Nem az a cél, hogy tökéletesek legyünk, hiszen szükségszerűen mindenki követ el hibákat, ilyen az emberi természet, de az előre megfontolt jó szándék szerintem nagyon fontos! És nem olvasok Coelho-t! :D 
 
Akkor mint egy vátesz költő küzdesz egy jobb világért? Vagy csak magadon segítesz ezekkel a dalokkal? A tavalyi 5 számos EP-teket nem sokan hallgatták meg eddig.
 
Jó kérdés. Semmiképp nem tartom magam vátesznek, költőnek meg végképp nem. Az alkotás belső kényszer, ez vagyok én, így szeretek élni, ez mozgat, ez visz előre. Persze van bennem egy jobbító szándék, és örülök, ha hatással lehetek másokra, de nem szeretem a nagyon didaktikus dolgokat. Csináld a dolgod jól, és az talán segít másoknak is. Ebben hiszek. Szóval én csak zenélek tovább. :D A Mamazonas teljesen önerőből megy, nincs mögöttünk senki, az hogy az EP-t nem hallgatták meg sokan az egy dolog. A klippes nótákra mennek inkább. És van már 4 klipünk! Reméljük, hogy majd idővel ránk találnak az emberek. Egy része rajtunk is múlott, mert eddig kevés koncert volt különböző okok miatt. A zenekar mindegyik tagja dolgozott külföldön a megalakulás óta. Februártól szeretnék többet játszani. Ez is elengedhetetlen a sikerhez.
 
Tehát akkor szeretnéd, ha ez a dolog kinőné magát? Lehetséges ez onnan Velencéről?
 
Persze, szeretnénk minél több emberhez eljuttatni a dolgot, sokat koncertezni. Minden lehetséges, Velencéről meg főleg! A világ szívcsakrája, nem tudtad? 
 
 
A 'Kilőttem az űrbe a világ baját' EP-t itt is meg tudod hallgatni. 
 
 
MaryMoss