Klímaváltozás az Ed Is On szemével

Klímaváltozás az Ed Is On szemével

Az Ed Is On zenekar új dallal és videóklippel jelentkezett, melynek témája a klímaváltozás - egy kicsit más aspektusból. 
 
Az Ed Is On zenekar 2013 óta működik aktívan, frontembere, énekese és dalszerzője Tasnádi Bence színművész. A dalokat tartalmas, izgalmas, elgondolkodtató szövegek és könnyed, fülbemászó dallamok jellemzik, a koncerteket pedig átszövi a színházból hozott drámaiság és a szuggesztív előadásmód.
Klipjeikben is törekednek a különleges látványvilágra, mint például A zene se szól, a Brit tudósok, vagy épp a Miatta c. videóikban is, ami 2017-ben a Klipszemlén elnyerte a Café Budapest különdíját.
 
 
Tasnádi Bence a dalról és klipről:
"A szöveget az első karantén alatt írtam, akkortájt kezdett csömöröm lenni ezektől a mágikus kifejezésektől, mint a “bio” meg a “fenntartható”, amiről a mai napig nem tudom, mit jelent… Hogy a nagyvállalkozó sosem megy csődbe??
Nem élek nagylábon, azt veszem meg, amit módomban áll és röhejesnek tartom, hogy a környezettudatossághoz olykor jobban a pénztárcámba kéne nyúlnom. Egy energiaitalt fémdobozban népszerűsítő plakáton találkoztam egy ilyen lényegretörő szlogennel: látod? ez nem pet palack!
Nos, egy reklám, ami a környezettudatosság jegyében hirdet, számomra teljesen hiteltelen és álszent, mert nincs környezettudatosabb annál, ha semmit nem veszel meg azon kívül, ami az életben-maradáshoz szükséges. (Persze vehetsz, csak ne azzal enyhíts a lelkiismereteden, hogy ez környezetbarát.) Furcsállom, hogy a környezettudatossághoz költeni kell, sőt, mi több, elengedhetetlen egy alapvető jólét ahhoz, hogy foglalkozni tudjon vele az ember. Avagy -és ezzel elérkeztünk a klip koncepciójához- egy bizonyos létminimum alatt kell élned ahhoz, hogy igazán környezetbarát legyél! Mintha azt üzenné a propaganda, hogy a legtöbbet azzal teszel a Földért, ha elpusztulsz! A vallást meghazudtoló módon igyekszik bűntudatot kelteni, helytelenítve a mi tapintatlan magatartásunkat a bolygóval szemben, pedig sokan csak azért dolgozunk, hogy egyáltalán legyen miből vennünk valamit!
Nem gondolom, hogy nekünk, átlagfogyasztóknak sürgősen változtatnunk illene. Feljebb kéne elkezdeni a tisztogatást, ha igazán égető lenne a probléma.
Az első karantén alatt, amikor a nagy közös cél érdekében pillanatok alatt megfosztottak a munkámtól, felerősödtek bennem az efféle indulatok. Visszatértem a rap műfajához, hogy 3 verzében elférjen a felgyülemlett mondandó, a refrénekben pedig az önfeláldozás nyálasságával fakadok ki. Ez az első olyan dalunk, ami szinte teljesen elektronikus, csak a gitársávok vannak feljátszva, illetve az énekfelvételek miatt vonultunk stúdióba.
A klipben egy lomtalanító banda vagyunk: abból indultunk ki, hogy a lomtalanítók tulajdonképpen a legmodernebb tagjai a társadalomnak, hisz a globális trend szerint mindent újrahasznosítanak, amit mások kidobálnak, hogy aztán újat vegyenek helyette. Más kérdés, hogy a lomtalanítók ezt nem a Föld iránti felelősségből teszik, hanem megélhetésből a kapitalista világrend perifériáján, illegálisan."
 
A zenekar legközelebb koncerten december 1-én, az Eötvös10ben nézhető meg.