Klubturné 2017

Klubturné 2017

Év vége felé nem lehet megkerülni, hogy számot vessünk. 2016 rengeteg meglepetést tartogatott, felsorolni is nehéz lenne, mennyi hazai és külföldi koncerteken tombolhattunk itthon. De vajon mi várható jövőre? Erről kérdeztük kedvenc fővárosi klubjainkat.

2017-ben az Akvárium szeretné folytatni eddig megkezdett útját. Szeretnénk továbbra is törekedni az eklektikusságra és minden zenei stílusnak lehetőséget adni a bemutatkozásra, a fesztiválkedvenceken túl, akik tavasszal koncertet adnak nálunk – Kiscsillag, Hiperkarma, Vad Fruttik (ők a hagyományos koncertműsoruk mellett egy High Tech névre hallgató elektronikus műsorral is készülnek), a kisebb feltörekvő zenekarokra is szeretnénk gondolni. A folkosabb és a keményebb rockvonal fontosabb szerephez jut majd jövőre. Külföldi fellépőkkel is szeretnénk tovább színesíteni a programot, bár a lécet idén elég magasra tettük. A bejelentett nevek között a New York-i Lucky Chops, a már most telt házas holland Kensington és az új albummal érkező Tycho szerepel eddig. Fokozottan készülünk a nyári teraszszezonra is, dolgozunk azon, hogy a nagyszerű kültéri adottságaink még nagyobb elégedettséget okozzanak vendégeinknek. 
 
A 2016–17-es klubszezon minden eddiginél erősebb felhozatalt mutat: rengeteg a külföldi produkció, és szemmel láthatóan szélesebb stílusi korlátok közt mozgunk. Gyakorlatilag a szezon végéig nincs szabad hétvégénk, de tárgyalásaink szerint már 2017 decemberéig se nagyon tudunk szabad időpontot adni. A Track következő szemesztere a teljes megújulásról szól, hiszen a terület vadonatúj – fesztiválos – köntöst kap, amelyben minden műfaj megtalálja számítását. A teljes stáb azon dolgozik, hogy mind a közönség, mind pedig a szakma szimpátiáját elnyerjük, vendégeink pedig maximális komfortérzetről beszélhessenek. A szabadtérnél is elmondható, hogy gyakorlatilag a teljes szezon készen áll a startra, ebből a kínálatból már megmutattuk a Parkway Drive-ot, akiknek köszönhetőn egy lépéssel korábban startolunk 2017-ben!
 
Decemberben is új nevekkel támad a Budapest Park, így a karácsonyfa alá is kerülhet néhány 2017-es koncert. Az egyik legnagyobb buli Marilyn Manson koncertje lesz, július 20-án, a kultikus zenész és bandája ráadásul új albummal érkezik. A Scooternek és a legendás Dj Bobónak is örülhetünk, de Budapesten csak itt lép fel a Parov Stelar is, hogy újra megtáncoltassa a Park közönségét. Az Amorf Ördögök is a Parkot választották egyedüli koncertjük helyszínéül, augusztus 4-én. Jönnek a legnépszerűbb hazai előadók is: Majka & Curtis, a Halott Pénz és a fővárosban csak itt hallhatjuk majd Rúzsa Magdi dalait. A Budapest Park sorra jelenti be a legújabb neveket Facebook-oldalán, így idén még biztosan számíthatunk meglepetésre. Hagyd kint a valóságot 2017-ben is!
 
Az idén elég sok soldout eseményünk volt, így reméljük, hogy az elkövetkező időszak koncertjei is hasonló érdeklődésre tartanak számot. Ennek fényében is tervezünk és építjük tovább a Dürer arculatát. Jelenleg számos olyan programot lehet találni nálunk, melyek máshol nem igazán jellemzők. Szeretnénk a lehetőségeket adottságainkkal – a három különböző méretű teremmel és kerthelyiséggel – ennek szolgálatába állítani. Februárunk már nagyon erős lesz, hiszen jön Tegan and Sara Kanadából, az indie és elektronika határán mozgó Trentemøller lemezbemutatót tart, Astronautalis is visszatér Budapestre új albumával, az Against The Current pedig első alkalommal
fog Magyarországon játszani. Márciusban ismét fellép a veterán amerikai Helmet, ez alkalommal a Local H-csel közösen, valamint az Asking Alexandria, amire érdemes már most beszerezni a jegyet.
Áprilisban az A38 szervezésében érkezik a Haken Affinity című lemezével. Wattie, a legendás Exploited énekese 2017-ben ünnepli 60. születésnapját, és ez alkalomból turnéra indul, melynek során hozzánk is ellátogat.
 
A programstruktúránk nem fog változni jövőre sem, ugyanúgy a népzene, világzene területén szeretnénk maradni. Idén rengeteg telt házas produkció látogatott el hozzánk, és rengeteg lemezt adtunk ki. Legendás táncházaink továbbra is működni fognak rendszeresen. Családi napjainkkal és megújult büfénkkel szeretnénk minél több korosztályt a Fonóba csábítani. Sebő Ferenc, a Nemzet Művésze havonta itt tart klubot, működik nálunk a hegedűkészítők szalonja. Sok fog múlni azon, hogyan kapcsolódunk be a táncháztalálkozókba és a nyári fesztiválszezonba (Fishing on Orfű, Ördögkatlan). A Prima Primissima díjunk eredményeképpen tudtunk venni egy zongorát, és elindítottuk a Zongora-generációk sorozatot, ami a komolyzene felé kacsint ki. Mi nem a populáris programokra koncentrálunk, hanem szeretnénk értéket teremteni az általunk szervezett eseményekkel. Jövőre várhatóan kiadjuk Dresch Mihály folk-kvartettjének lemezét, valamint egy fiatal tehetség, Csizmadia Anna anyagát állítjuk össze. Szegeden kívül szeretnénk még néhány vidéki helyszínen elindítani Fonó-sorozatokat. 
 
A klub a GÖDÖR ESSZENCIA programsorozattal sokszínűségét kívánja bemutatni, így az év végi, év eleji időszakban 12 napra tervez eseményeket. Az élőzenei koncerteken, ColorStar, Tereskova, Cloud9, Korai Öröm, Mini, Bikini, Sziámi, a fellépő együttesek sora. Lesz kortárstánc előadás Grecsó Zoltán vezetésével, népzenei koncert táncházzal a Góbé és Tázló együttesekkel. A disco műfajt a Depeche Mode klubszilveszter és a Black Trap parti képviseli a programok között. A két színházi előadóesten Hámori Gabriellát és Koltai Róbertet láthatjuk, könyvbemutatón pedig Körösi Zoltán és Kukorelly Endre lesz a két főszereplő. Reméljük, hogy a Gödör Klub új helyszínén, a Király utcában három év útkeresés után ismét megtalálta helyét Budapest kulturális életében. 
 
A Muzikum Klub indulásától kezdve arra törekszik, hogy az élőzene háza legyen. A széleskörű koncertkínálatunkban a blues, a soul, a funk, a jazz és az igényes rockzene határozza meg a repertoárt. Állandó klubja vagyunk a Tátrai Tibor által fémjelzett Magyar Atom zenekarnak, a The Bits–Beatles emlékzenekarnak, vagy a Közép-Európa-hírű Keep Floyding (Pink Floyd Tribute) Bandnek. Az elmúlt fél évtizedben a magyar előadók mellett olyan világsztárok is felléptek nálunk, mint a brit blues fenegyereke Ian Siegal, az Amerikában hihetetlen sikereket elérő Little G Weevil, a szlovák jazz-guru Peter Lipa, vagy a Hammond-orgona nagymestere, az osztrák Raphael Wressnig. 
A 2017-es évhez is nagy tervekkel nézünk elébe, rögtön év elején David Bowie halálának első évfordulójára és egyben 70. születésnapjára szervezünk koncertet. Szervezés alatt van Led Zeppelin-, Deep Purple- és Jimi Hendrix-emlékest is többek között. Visszatérő fellépőink között köszönthetjük az Amerikából nemrég hazatérő Ferenczi György és a Rackajam zenekart. A tavaszi szezonra terveink szerint neves külföldi előadókat is elhozunk a blues műfajából. Továbbra is évi 130–140 koncerttel várjuk a minőségi élőzene rajongóit.
 
Az idei úton haladunk tovább jövőre is. Szeretnénk minél több külföldi rendezvénynek teret adni, ahogy az itthoni nívósabb zenekaroknak is. A hang- és fénytechnika biztosan meg fog újulni jövőre. A durvább metálvonalon lehet majd számítani több érdekességre is, hiszen nálunk ennek a stílusnak már régóta vannak hagyományai. Neveket még egyelőre nem árulhatunk el. Mi nem években gondolkozunk, ezektől függetlenül haladunk előre. Alapvetően az undergroundra koncentrálunk, legyen szó a metálról vagy a technóról, és ebben egyediek vagyunk városszerte. 
 
A cikk nyomtatott változata a RCKSTR Magazinban jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.12.13.