Közösségi transz a Dorota új klipjében

Közösségi transz a Dorota új klipjében

Megjelent a Solar The Monk II.

Elkészült a Dorota negyedik és egyben utolsó videóklipje a tavaly ősszel megjelent Solar The Monk c. lemezhez. A korábbi klippekkel együtt (Solar The Monk I., Neméreztem, Vacsorázin,) a Solar The Monk II. egy videósorozat része, amely az album inspirációinak vizuális vetületeit foglalja magában. A zenekar mind a négy klipen Kőrösi Máté dokumentumfilm-rendezővel és operatőrrel dolgozott együtt.
 
A klip kiindulópontját egy csecsen szufi táncról, az úgynevezett “zikr”-ről készült Youtube-videó adta. A felvételen 50-60 szakállas férfi lépdel, ugrál, táncol egyszerre, miközben vallásos énekeket kántálnak transz-közeli állapotban.
 
“Szerettünk volna a videóhoz és a koncertjeinkhez hasonlóan a klipben is egy erős közösségi élményt megjeleníteni. Egyébként a Solar The Monk II. szövegének egy része is egyfajta “összejövetelre” utal. A szereplőket egy Facebookon közzétett nyilvános felhívás alapján gyűjtöttük össze, minden megkötés nélkül. Jó volt együtt mozogni, táncolni, közösen kreálni valamit, lebontva a szokásos közönség-színpad viszonyt. A jövőben ebbe az irányba szeretnénk továbbvinni a koncertjeinket is.”
 
A klipben megjelenő mozgást Vadas Tamara Zsófia kortárstánc-művésszel közösen találta ki a zenekar, a zikr lépéseit szabadon felhasználva. Tamara egy sodró, repetitív koreográfiát alkotott, ami elég nyitott tudott maradni ahhoz, hogy szabadon rá tudjon csatlakozni bárki.