„Most kell jönnie!”

„Most kell jönnie!”

Ladánybene 27-interjú

A Ladánybene 27 a tavalyi EP után új nagylemezzel jelentkezik: a „SZAVAK – SZÍNEK – HANGOK” című friss csomagot december elején hozza a Télapó. Az albumról, a friss klipről és a karanténidőszakról kérdeztük László M. Miksa énekest és Bodnár Tibor gitárost.
 
Interjú: Császár Gergő
 

Amikor tavaly kijött a „Zárd ki a Világot!” EP, már tudtátok, hogy lesz nagylemez is, vagy ebből fejlődött ki az ötlet?

Tibi: Igen tudtuk, határozott terveink voltak az új albummal kapcsolatban. Egy nagyjából meglévő zenei ötletcsokorból választottuk ki az EP-re szánt három dalt. Természetesen az EP dalai hatással voltak a többi dal hangzására, hangszerelésére és talán a szövegeire is.

Kicsit profetikus a Zárd ki a világot cím, a későbbi történések fényében, nem?

Miksa: Igen, valahogy úgy alakulnak a folyamatok a Világban, hogy egyre nagyobb szükség van megnyugvó bázisokra, ahová minden alkalommal, amikor ellátogatsz mondjuk a Reggae Campre, zenével és hittel teli pozitív közeggel szellőztetheted át magad, és ha csak 5 napra is egy évben, de minőségivé teheted a léted, kicsit elszigetelődhetsz a valóság nyújtotta jelképes jóléttől, ahol a fölényesség alap követelmény és ahol néha vannak egyenlőbbek is. Az én alkotó fejem már régóta fogalmazza ezt a gondolatot az LB27 Reggae Camp apropóján és talán most érett meg összegezni, hogy a reggae zene gondozásán kívül még mit is szeretnénk ezzel az összetartásunkkal. Ezért mondjuk a dalra, hogy Camp Himnusz. Tényleg durva, hogy a Covid miatt kapott a szöveg még egy értelmezést. Fogjuk fel ezt egy égi jelnek és tegyük fel a maszkot… a sokadik Reggae Campes maszkot nyüvöm épp… és a jelen helyzetben próbáljunk meg egy valóban szeretetteljes otthont magunkra zárni, több türelemmel a családtagjainkhoz, mert most mindenkin nagy a nyomás, mert a szívvel tett gesztus megnyugtatóbb mint a szokás… „mert ki szívvel lát, annak ez itt otthon, zárd ki a világot, hogy ne nyomasszon!”

Mikorra tervezitek a SZAVAK – SZÍNEK – HANGOK megjelenését?

Tibi: Az utolsó fázisában vagyunk a SZAVAK – SZÍNEK – HANGOK albumunk megjelentetésének. Exkluzív CD lemezeket rendeltünk, a gyártás már elindult, az online felületekre is elindultak már a dalok, amik december 4-étől elérhetők lesznek! Mivel koncerteket nem tudunk tartani, ezért a CD-k kizárólag a zenekar online áruházából (www.lb27reggaeshop.hu) rendelhetők meg.

Mikor kezdtetek el dolgozni az anyagon és mikor derült ki, hogy ebből teljes album lesz?

Miksa: A zenekar több korszakot élt már meg. Volt, hogy egy-egy lemez kiadása közben volt nagy pörgés, de a próbák álltak és standard műsorokra, úgymond radio edit-ekre törekedtünk a koncerteken is, de volt, hogy inkább az élő megszólalásra helyeztünk hangsúlyt, új attraktív tagok bevetésével forgattuk fel az élő show-kat, 25-ös, 30-as jubileumi eventeket tartottunk, de az új anyag készítése ismét és ismét a háttérbe szorult. Ettől függetlenül – de talán ennek hatására – szárba szökkent a Miksa szóló vonal is, mivel itthon rendszeresen készítek elképzeléseket, nem akartam már ülni rajtuk és ki is adtam négy dalt, mindet egy-egy videoklippel (Tucanproject). Az Origo Studio hangmérnöke, Cserny „Bogi” Kálmán befogadott, Hertelendi Anna súlyos roots dobolásával és Bodnár Tibi Homelock csodás gitározásával elkészültek dalok. Aztán Tibinek feltűnt, hogy ebben az összetételben klassz a hangulat, jó a zenei flow, így lehet benne fantázia és feldobta a zenekarnak, hogy kinek mije van egy esetleges új LB27 lemezre. Bokó Zolinak, Fűri Lumbikának, egy régi alapító tagunknak Tóth „Tádé” Gábornak és nekem voltak dalaink talonban. Az új lemez gondolatában még egy alapvetésünk is szerepet játszott, „a keresd a nőt!” iránymutatás! Hertelendi Anna „dobobolnok”, Istvánunk lánya 19 évesen belépett az életünkbe és szerintem természetes célkitűzés egy ilyen csodatehetség életében, hogy fantasztikus dobolásával sok új és remek albumon szerepeljen. Jót tesz a lendülete öreg csontjainknak!

Az egész lemez a karanténidőszak alatt született… Mennyire akartátok ezt direktben beletenni a dalokba? Emiatt mennyire lett borúsabb a hangulata?

Tibi: Nem szoktunk ilyen direkt célokat kitűzni magunknak, de érthető, hogy ez a bizonytalan, vagy sokszor kilátástalan helyzet hatással volt szövegíróinkra, Miksára és Tádéra. Nem ez a legvidámabb albumunk, de az összes dalban benne van a remény és a fény. Elmaradtak a koncertek, a Reggae Camp és sok más egyéb közösségi programunk, amikkel színt viszünk a közönségünk és a saját életünkbe. Kimaradt a pozitív energia „adok-kapok”, helyette bezárva, maszkkal a szánkon léteztünk, egymástól távol. Ezzel az albummal, a dalokkal szeretnénk visszahozni a színeket és az életet a mindennapjainkba, a reggae éltető ritmusának segítségével.

Hogyan alakultak a dalszerzési, szövegírási és felvételi folyamatok? Befolyásolta ezeket a vírushelyzet?

Miksa: A SZAVAK – SZÍNEK – HANGOK lemez előkészületei annyiban voltak mások a magam részéről, hogy az eddigieknél kidolgozottabb dalokat készítettem, nem úgy történtek a dolgok, mint szoktak. Eddig a zenekarnak levitt szerzeményeim több nyitott kérdést bíztak a próbai effektusokra, hangulatokra, ötletekre. Most alapértelmezetten a szerzők döntéseit követtük és így tényleg meg tudtuk tartani a Ladánybene27-re jellemző sokszínűséget. A szerencsétlen vírus, szerencsés időzítéssel párosult, mert a két hullám között pont minden tagunk be tudott jönni felvenni, stúdiózni. A Vass Misi és a Little Zion Studio pedig a master kialakításával tette fel a koronát az albumra, jómagam zenei instrukciói alapján, a vírushelyzet miatt távirányítva az eseményeket. A pandémia miatt a szövegekre több idő jutott, mivel otthon rostokoltunk, másunk se volt, csak időnk. Kicsit féltem, hogy a szövegekre rányomja majd lehangoló bélyegét a vírushelyzet, de szerencsére nem lettek érezhetően morózusak, inkább talán mélyebbre nyúlnak a lelkünkbe, mint az tőlünk megszokott.



Az új klipetek, a „Műanyag nyár” a ceglédi LB27 Reggae Camp üres területén forgott, és „a járvány közösségi élményekben, együttlétekben, koncertezésben teremtett változásait szimbolizálja, a távolságtartástól a maszkviselésen át a néptelen fesztiválterületekig”. Mennyire volt nehéz nektek az elmúlt időszak és a koncertelmaradások? Mit kell tudni a klipről?

Tibi: Magunk is rácsodálkoztunk tavasszal, hogy a Műanyag nyár című dalunk szövege mennyire érvényes erre az idei online koncertes, live stream-es műanyag valóságra. A klip ordító kánikulában készült, ma szívesen lennénk ott, azt hiszem. VideoAnitával készítettük az anyagot, Gregorio Alto barátunkkal kiegészülve remek párost alkottak már a Zárd ki a Világot klipnél is. Anita készítette egyébként a 2019-es Camp aftermovie-ját is. A 2020-as évről ha annyit mondok, hogy a nyári turnénk augusztus 22-re esett, egy bajai bulira, akkor ezzel mindent elmondok. Mi a saját véleményünkre hallgatunk a járvány komolyságának megítélésében, és nem feltétlenül a központi véleményt alkalmazzuk magunkra. A zenekar több tagja is érintett vagy saját egészségügyi állapota miatt, vagy a szoros családi kötelékében élő szerettei miatt. Az elmaradt koncertek alapjaiban rengették meg a sok éve stabilan működő gazdasági hátterünket és a zenekari tagok, technikus kollégák egzisztenciájára is hatással volt. Senki sem tudja mi várható, mi kb. májusig „bespájzoltunk…”

A reggae-t inkább napsütéses, melegebb éghajlati zenének mondják… Nem lett volna kézenfekvőbb a 2021-es nyári fesztiválszezonra (már ha lesz) időzíteni a megjelenést?

Miksa: Érzésem szerint ez egy organikus gondolkodású zenekar. Értem ez alatt, hogy sokkal több jelentősége van annak, hogy milyen folyamat részei vagyunk mint az időzítés. Ha most jön, akkor szerintünk annak meg van a sorszerűsége. Most kell jönnie! Az LB27 zenekar szerintem nem az úgynevezett „sunshine reggae” képviselője! Inkább az elgondolkodtatás a célunk. Dallamaink is kerülik a túl könnyűséget. Egyébként a mai aktuális dalkiadási metódusban eltarthat a SZAVAK – SZÍNEK – HANGOK promóciója akár 2021 végéig is, csak minden dalnak egyenként mozgóképi pályát is be kell futnia, a közönség figyelmét fenntartva. Mindent összevetve, ha a vírushelyzet végre enged minket színpadon játszani, könnyebb lesz elfeledni mindent, ami ezzel járt… és akkor jöhet a fesztiválszezon… legyen az bármelyik évben!

Terveztek esetleg online lemezbemutatót?

Tibi: Mivel az óvatosság egymástól is elválaszt minket, a zenekar nem találkozik ebben az időszakban. Tavasszal készítettünk egy valós home videót, ahol mindenki a saját lakásában vette fel a saját szólamait, de ebből nagyon nehéz volt élvezhető hangot és képanyagot produkálni. Ezért lemezbemutatót ebben a formában biztosan nem csinálunk. Viszont bizakodunk, mert ez az alaptermészetünk és a februári Marley-koncertre, valamint egy áprilisi szülinapi lemezbemutatóra van helyszínünk és dátumunk. Meglátjuk… (x)