„A legkedvesebb emlékem maga a Blokk”

„A legkedvesebb emlékem maga a Blokk”

Laza Laca-interjú

Interjú a Sör És Fű hiphopalakulat egyik felével, Laza Lacával, akinek most jött ki full friss szólólemeze. A 215B emléket állít a Dürer-Keleti Blokkban eltöltött időnek, és magának az épületnek is, ami sokaknak volt fontos – hiszen novemberben bezár a bazár.
 
Interjú: Császár Gergő
 
 
Az egész lemez a Dürerről / Blokkról szól? Hogyan jött az egész ötlet? Hirtelen a „kilakoltatás” miatt, vagy már régóta érlelgetett szövegek ezek?
 
Az utóbbi 5 évben központi szerepet töltött be az életemben ez az épület: 2016-ban itt építettük meg a SÉF stúdióját, az idén pedig nekem „szólóban” is első-második otthonommá vált a Keleti Blokk. Tematikáját tekintve a címadó dal és az ahhoz kapcsolódó klip szól magáról a Blokkról, illetve a borító is ennek állít emléket. Viszont a lemezt teljes egészében itt vettem fel, a skitek is az itteni életemet mutatják be. Még nem volt szó „kilakoltatásról”, amikor már célegyenesben volt a cucc, bizonytalan volt még az épület helyzete. De mivel évek óta mondják mindig, hogy vége lesz, már senki nem vette komolyan a pletykákat. Volt szó olyanról, hogy jövő nyárig, aztán hogy év végéig, végül szeptember 2-án ténylegesen felmondták mindenki bérleti szerződését november elsejével.
 
Ott is születtek / ott is lettek felvéve a számok?
 
Több életszakaszomat is felöleli a lemez. A legrégebbi szöveg 5 évvel ezelőtt íródott, még egész más körülmények között. Volt pár dal, amit egy következő lakhelyen és élethelyzetben írtam meg, aztán megint 4-5 született dal egy új helyen. A demók aztán mindig visszakerültek a fiókba, amíg 2020 arra nem kényszerített, hogy ide kelljen pecóznom. Akkor felszívtam magam és kitaláltam, hogy befejezem a lemezt. A felhalmozott demókat előszedtem, csiszolgattam őket, a beateken variáltam, majd felvettem újra a szövegeket. Közben megírtam a maradék 4 dalt (már itt, a 215B-ben), és felvettem azokat is. Így végül bár öt évet fog át ez az 50 perc, mégis egységes anyag lett. A 215B négy ajtónyira található a SÉF stúdiójától, így csak átbattyogtam egy mamuszban felvenni a frissen íródott szövegeket.
 
 
Mi alapján választottad ki, hogy kik készítsék az alapokat?
 
Leginkább személyes jó barátságok alapján. Faktorral, Baljóssal, Walen Delonnal vagy zSk-val ezer éve jóban vagyunk. StackOne és Csontos pedig kiváló producerek, és bár csak néhányszor pacsi-pacsi szinten futottunk össze előtte, bátorkodtam megkörnyékezni őket. Písz nekik!
 
Kik az album közreműködői?
 
Rapszöveges feat nem került a lemezre, 100%-ot szerettem volna magamból adni, így is szűkös az az 50 perc, én pedig annyira nem vagyok egyszerű karakter. :D Az egyik dalban a csodálatos Sena énekli a refrént, amivel egy régi álmom vált valóra, hatalmas puszi neki! Egy másikban Miklósi Ákos énekel, a Common Vibe Alapítvány alapítója, hát visítottunk a nevetéstől a közös munka közben. Pacsi, Áci!
 
 
Szerinted hol tart ma a hiphop Magyarországon? Kiket tartasz hiteles előadónak a műfajon belül / esetleg kívül?
 
Én úgy látom, változatos és sokszínű a hazai szféra. Mindenki megtalálhatja a kedvére valót. Én magam a tudatos, „conscious” vonalat preferálom, ennek pedig meghatározó mérföldkövei is vannak itthon. Ahogy anno a Rapmotel Bankostól, az első Akkezdet-album, vagy előtte a számomra a mai napig kiemelkedő Sub Bass Monster-lemezek: mindegyik egy új irányt mutatott, előrelépést jelentett. A saját cuccommal kapcsolatban az volt a szándékom, hogy illeszkedjen ebbe a sorba.
A hiteles/nem hiteles kérdéssel nem foglalkoznék túl sokat, szeretem, ha valaki alázatot és tiszteletet mutat a műfaj iránt, és érezni is lehet, ha szereti azt csinálni. Mindenkit hitelesnek tartok, aki ezek mentén futja karrierjét.
 
SÉF élőn ezek a számok is lesznek? Esetleg tervezel egyéni lemezbemutatót?
 
Meglátjuk, hogy live-ba mit viszünk át innen, vagy esetleg az egészet megcsináljuk egy saját projekt keretein belül. Szeretnék késő ősszel lemezbemutató partyt is, és igény szerint elvinni országosan bárhova a bulit. Mellette a SÉF-élővel is rakjuk össze az egész estés show-t, hogy jövőre azzal is robbanthassunk a nagyérdemű előtt.
 
 
Milyen formátum(ok)ban jelenik meg a cucc?
 
Október elsejétől elérhető az összes digitális platformon, emellett műanyag tokos CD-t is gyártottam belőle, 16 oldalas szövegkönyvvel. Pár héten belül készül belőle néhány kazi is, limitált példányszámban, a legnagyobb gyűjtőknek, hogy élhessen a retro szlogen: „Elérhető CD-n és kazettán!”
 
Így, a lemez elkészülte után milyen érzéseket, gondolatokat szül benned maga az anyag, és a tény, hogy ennyi volt a Keleti Blokk?
 
Szándékom szerint méltó emléket állítottam a Blokknak a lemezzel, és amennyire szomorú is, annyira szép, hogy most jöhet valami új, irány az ismeretlen. Szerettem ezt a helyet nagyon, második otthonom volt, majd a végén kicsit az első is. Mindig jó lesz visszaemlékezni az itt töltött időszakra, ahányszor meglátom a 215B klipet, a lemezt, vagy akár csak meghallok róla egy dalt. Fájó, de mégis gyönyörű.
 
Mi a legkedvesebb emléked a Blokkból?
 
Nehéz lenne erre röviden válaszolni: a rengeteg munkával teli nap és átmulatott éjszaka. A jó társaság, a közösség, a bunker. Se szeri, se száma a vicces vagy meredek sztoriknak, mivel szinte mindenki megfordult nálunk ezekből a berkekből. A legkedvesebb emlékem maga a Blokk.