Lemezőrültek figyelem! - szombaton Record Store Day

Lemezőrültek figyelem! - szombaton Record Store Day

Április 22-e piros betűs ünnep a zenekedvelők naptárjában: idén tizenhatodik alkalommal rendezik meg világszerte, így kilenc hazai független lemezboltban is a Record Store Day-t. A lemezboltok napjára a kiadók és az előadók minden esztendőben különleges, gyakran limitált lemezmegjelenésekkel készülnek – a ritkaságokat gyűjtő közönség legnagyobb örömére. 
 

 

A Lemezboltok napján a kézbe fogható hanghordozók – vinylek, cd-k, kazetták, különböző promóciós zenei termékek – mellett elsősorban a független lemezboltokat, mint kiemelt kulturális találkozási pontokat, és az azokat körülvevő egyedi kultúrát ünnepeljük. A kezdeményezés 2007-ben az Egyesült Államokból indult, Magyarország először 2010-ben csatlakozott a nemzetközi zenei ünnephez. 
 

Április 22-én, szombaton kilenc magyar lemezbolt várja az erre a napra időzített exkluzív megjelenésekkel, hívogató akciókkal, rendezvényekkel, DJ-kkel, extra nyitvatartással a zeneőrültek évről évre növekvő táborát. A Record Store Day hazai megünneplésében úttörő, kultikus budapesti Wave és Musicland lemezbolt mellett a szintén fővárosi Deep, a Kalóz Records, a Lemezkuckó, az MG Records, a Neon Music, a dunaújvárosi 777 Zenebolt és a szegedi Néma Papagáj is a Lemezboltok napja hivatalos résztvevői. 

Három a magyar igazság, plusz egy a ráadás
 

Már évek óta hazai Record Store Day Exclusive kiadványokkal is találkozhatnak a magyarországi gyűjtők. Április 22-én négy különleges magyar megjelenés is beszerezhető lesz a lemezboltokban: a hazai surfrock zászlóvivői, az idén tízéves The Keeymen tavaly megjelent lemezének RSD Exclusive változata speciális borítóval, ezúttal fekete koronggal és dedikálva érkezik a lemezboltokba. Az Ivan &The Parazol bemutatkozó lemeze, a “Mama, Don't You Recognize Ivan & The Parazol?” éppen tíz éve látott napvilágot, az album második újranyomásából 50 darab számozott, fehér vinyl kifejezetten a 2023-as Lemezboltok napjára készült el. A hazai metálzene veteránja, a Pokolgép háza tájáról két magnókazetta is gazdagítja a különleges megjelenések sorát: RSD-matricát kap a zenekar 2015-ös Metálbomba című lemezének friss kiadása, emellett megjelenik kazettán is a zenekart alapító fő dalszerző Kuko Tiszta szívvel Pokolgép című első szólólemeze. Mind a négy kiadvány limitált példányszámban lesz elérhető.

Különleges nemzetközi kiadványok
 

Mint minden évben, idén is ritkaságokkal, egyedi megjelenésekkel készültek világszerte a kiadók és az előadók. A 400-nál is több nemzetközi megjelenés teljes listája itt érhető el
 

Az idei exkluzív kiadványok között érkezik Taylor Swift 2020-as élő lemeze, a “Folklore: the long pond studio sessions” első vinylkiadása, a Blur egy korábban kizárólag Japánban, ott is csak CD-n megjelent kislemez B-oldalas válogatást tesz elérhetővé dupla lemezen, a U2 pedig harmadik stúdióalbuma, a kultikus War 40. évfordulóját ünnepli egy limitált kiadású, négy dalos középlemezzel, amely mellé egy igényes posztert is csomagolnak a lemezborítóba. Madonna egy nyolc dalos albummal teszi emlékezetessé American Life című lemeze megjelenésének 20. évfordulóját, Ol’ Dirty Bastard emlékének pedig a rapper 1995-ös debütáló albumának dupla, képlemezes változatával áldozhatunk. A Foals tavalyi lemezének dub verzióját jelenteti meg a Lemezboltok napjára, míg Björk a Dirty Projectors-szal közös, régóta nem elérhető Mount Wittenberg Orca LP bővített kiadásával járul hozzá a 2023-as RSD sikeréhez. 

Bővebb információkkal, valamint a résztvevő lemezboltok elérhetőségeivel és eseményeivel kapcsolatban a Record Store Day Hungary weboldalán érdemes tájékozódni.