Let The Cigar Die-dalpremierek - Stoner-ből a metalcore-ba

Let The Cigar Die-dalpremierek - Stoner-ből a metalcore-ba

A mikrofonnál Sánta Zoli és Blanár Levi.

A tiszakécskei Let The Cigar Die-t éveken át a Down-típusú, blues-os, tonnás súlyú doom egyik legnagyobb hazai reménységeként könyvelhettük el, a nemrégiben megjelent két új dal viszont már inkább erősen metalcore-hatásokat mutat. Sánta Zoli gitárost és Blanár Levi énekes/gitárost kérdeztük a részletekről.

Nem is olyan rég még mocsaras doom riffekkel és lassú tempókkal operáló bandának ismertünk meg titeket, ehhez képest az új anyagok merőben más muzsikát rejtenek. Mi történt időközben?

Levi: A kezdetekben egy adott műfaj kiszolgálásával voltunk elfoglalva, mivel elhatároztuk, hogy olyan zenét akarunk játszani. Időközben viszont szépen lassan ez elfelejtődött és előjött az, amit tényleg meg tudunk csinálni, ami tényleg belőlünk jön. Nem foglalkoztunk már azzal, hogy milyen számot írunk, csak a hozott ötletekkel dolgoztunk.

Kik hatottak rátok leginkább mostanában?

Levi: Mindenkire más. Hallgatjuk mi még most is azokat, amiket régen, viszont mindenki nyitott az újakra. Nekem speciel a djent az, amire azt tudom mondani, hogy a legkésőbb jött hatás, viszont a legerősebben dolgozik a Killswitch Engage-szerű metal mellett. Zola meg mindent hallgat össze-vissza. Kamchatka, Killswitch, Parkway, RATM.

Hallhatóan a sound-ot is igyekeztetek az új stilóhoz igazítani… Meséljetek a stúdiómunkákról…

Zola: A budai Kultúrpart stúdióban kezdtük a munkálatokat, ami tök jól telt. A Rockmaratonon nyertük ezt a két számot eredetileg, és két napot töltöttünk a stúdióban. Meglátogatott minket a Burning Full Throttle, aminek mi mindig nagyon örülünk. Bizonyos okok miatt nem tudtuk befejezni a két nap alatt a felvételeket, így abban maradtunk, hogy majd máskor. 2014 Novemberében kezdtük el a melót de annyira meg volt nehezítve a szétszóródás miatt, meg a távolság miatt, hogy úgy döntöttünk, hogy egyszerűbb, ha áthelyezzük Szegedre a befejezést. Így jutottunk az Our Sound Recording Studioba Szabó Szebasztiánhoz, akit Levi már régebbről ismert. Dolgozott már vele, így tudtuk, hogy mire számíthatunk. Szebi nagyon lelkiismeretes így minden patentül ment. Nála vettük fel a szólókat és az éneket. Simán, gördülékenyen két pálinka között. J Mikor megkaptuk az első keverést, mi már teljesen elégedettek voltunk. Szebi még vagy háromszor felhívta Levit, hogy még dolgozni akar rajta, még ki akar valamit próbálni. Ezúton is köszönjük neki, megint.

Milyen terveitek vannak az új anyaggal?

Szeretnénk, ha minél több emberhez eljutna. Bepróbálkozunk egy két helyen vele, de a komolyabb terveket majd akkora szeretnénk hagyni, amikor sikerül valami nagyobb anyagot kiadni.

A friss Youtube-videók alatt olvasható: „A felvételeket támogattaTiszakécske város önkormányzata.” Igazán örömteli ilyen jelenséggel találkozni. Hogy zajlott ez a történet?

Tiszakécskén évenként lehet pályázni egy kulturális alapú támogatásra. Mi összeszedtük az eddig elért eredményeket, koncerteket, lenyomtunk egy bulit kécskén és beadtuk ezt a kis pakkot. Így kaptunk támogatást, amiért természetesen hálásak vagyunk az önkormányzatnak.

Lehet, hogy egyszer elérjük a svéd modellt?

Szerintünk egy olyan országban, ahol még rengeteg mindent helyre kell rakni, nem kell ettől tartani a közeljövőben. Az is lehet, hogy mi ezt nem érjük meg. J Távol állunk tőle. Svéd országban a zenéhez is másként állnak, de ez az egész már azt jelenti, hogy van legalább valami remény rá.

Let The Cigar Die-koncertek:

augusztus 26. - SZIN, Mizo Színpad 20.00 , Szeged
augusztus 28. - Malomtető panoráma terasz, Kecskemét (akusztik)
szeptember 4. - Rongy, Szeged
szeptember 5. - Csehó Romkocsma, Békéscsaba
szeptember 11. - Kisbakter, Tiaszaalpár
szeptember 12. - Rocktár, Kiskunfélegyháza

LTCD-FB: https://www.facebook.com/ltcdhungary/timeline

D
upla dalpremier: https://www.facebook.com/events/929715610433020/