Let the good times roll

Let the good times roll

a 2019-es Eurosonic tapasztalatai

A magyar delegáció négy zenekarral érkezett múlt héten Groningenbe, az Eurosonic 2019-re. Magyarországot idén Babé Sila, Apey, Antonia Vai és az Apey & The Pea képviselte.
 
A 2019-es Eurosonic fesztivál fókuszában Csehország és Szlovákia voltak, a csehszlovák állmalapítás 100. évfordulójára emlékezve. A régióra eső kiemelt figyelem a magyar előadóknak is kedvezett és az eddigi éveknél nagyobb láthatóságot eredményezett.  Az idei ESNS az utóbbi három év legsikeresebbjének számít: több mint 4300 szakember és előadó vett részt a programsorozaton. 
 
 
A négy kiválasztott magyarországi zenekar összesen hét koncertet adhatott a fesztivál ideje alatt. Az Eurosonicot megelőző promóciós időszakban az Apey & the Pea-ről (Metal Injection) és Babé Silá-ról (Highsnobiety) is jelent meg rangos zenei médiumban kedvcsináló anyag, és a fesztivál utáni sajtófogyelés is egy eredményes jelenlétet mutat.  Az eredményeket még korai lenne leszűrni, és tényleges felkérések csak a következő hetekben érkeznek majd, de annyit elmondható, hogy Apey-nek volt a leghangosabb sikere szólóban és zenekarral is,  Antonia Vai pedig előremutató francia és holland visszajelzéseket kapott.
 
2019 volt a második olyan év, amikor Magyarország meg tudta tartani a rekordszámú négyzenekaros jelenlétet. További sikernek számít, hogy az idei Eurosonicon 26 magyar delegált vehetett részt a Hangfoglaló Program nemzetközi pályázatának jóvoltából, összesen 23 magyar cég képviseletében.
Két panelistánk a hivatalos konferenciaprogram részeként beszélhetett a hazai zeneipari kihívásokról: Kedves Péter (Belau) a francia piacra való belépésről, Bali Dávid (HOTS) pedig a nemzetközi tehetségáramoltatásról tartott előadást.