Lezárult a zenei nagyfelosztás

Lezárult a zenei nagyfelosztás

több mint 1,2 milliárd forint jogdíjat fizet ki az EJI a zenészeknek

2019. július 2. – Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) több mint 1,2 milliárd forint jogdíjat fizet ki a napokban mintegy hatvankétezer magyar és külföldi zenész számára. A 2018. évi, most lezárt zenei jogdíjfelosztás magában foglalja a rádiós-, televíziós sugárzási és a háttérzenei jogdíjakat, valamint a meghosszabbított védelmi idejű hangfelvételek előadóit illető kiegészítő díjakat. A tíz legmagasabb összegben részesülő előadó jogdíja összesen meghaladja a 33 millió forintot.  Az egyesület 130 milliónál is több elhangzást dolgozott fel.
 
Csaknem 1,2 milliárd forint rádiós és televíziós jogdíj
Az EJI több mint 9 millió elhangzás feldolgozása után 84 előadóművésznek fizet egymillió forint feletti jogdíjat. Ennek a 84 előadónak a dalai összesen kb. 2 millió alkalommal szólaltak meg tavaly. A legmagasabb egy előadónak járó összeg megközelíti az 5 millió forintot. A rádiós, illetve televíziós elhangzások után több mint
57.000 zenész kap jogdíjat. A feldolgozott hangfelvételeknek kb. egyharmada volt magyar.
 
Több háttérzenei jogdíj – növekszik a magyar hangfelvételek aránya
Jelentősen emelkedett a háttérzenei felhasználások után kifizetett jogdíj: csaknem 44 millió forintot kapnak az előadók az EJI-től ezen a címen. Bár a legtöbb kereskedelmi egységben még mindig szinte csak külföldi zenekarok felvételeit játsszák, a hazai előadóművészek hangfelvételeinek részesedése határozott növekedést mutat.
A felosztás során az EJI mintegy 2,5 milliárd adatrekordot dolgozott fel az üzletek, boltok, szállodák adatai alapján.
A jogdíjból több mint 24 ezer zenész részesül. A tíz legmagasabb jogdíjban részesülő előadó több mint hétmillió forintot kap, felvételeik összesen kb. 30 millió alkalommal szólaltak meg 2018-ban.
 
Jogdíj a meghosszabbított védelmi idejű hangfelvételek után is
Azon előadóművészek részesülhetnek idén ilyen kiegészítő jogdíjban, akik felvételeit 1963 és 1966 között adták ki először, és annak felhasználásából 2018-ban még bevételt ért el a kiadója. Tavaly mintegy kétezer ilyen, eredetileg Magyarországon készült hangfelvétel volt. Az ezek után fizetett jogdíj elsősorban a már kevésbé aktív előadók számára biztosít bevételt. A jogdíjfelosztás mintegy 680 előadót érint.
 
A soron következő, októberi jogdíjkifizetés során az ismétlési és audiovizuális jogdíjakat osztja fel és fizeti ki az EJI az érintett előadók számára.
 
Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesületről (EJI)
Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület a zenészek, színészek, táncosok, artisták jogait érvényesítő egyesület, amit az előadók hoztak létre. A televíziók, rádiók és más felhasználók jogdíjatbfizetnek az előadóknak felvételeik felhasználásáért. Ezt a jogdíjat Magyarországon minden hazai ésbkülföldi előadó nevében az EJI szedi be és fizeti ki részükre. Az EJI-nek közel 2300 tagja van, 2018-ban több mint 52 000 előadóművész számára fizetett ki jogdíjat.