Lírai energiák felszabadulása

Lírai energiák felszabadulása

Freddie interjú

Még csak négy év telt el azóta, hogy egy tehetségkutatónak köszönhetően Fehérvári Gábor Alfréd, művésznevén Freddie berobbant a hazai köztudatba. E rövid idő alatt már képviselte hazánkat a 61. Eurovíziós Dalfesztiválon, gazdagabb lett egy Petőfi Zenei Díjjal mint „Az év felfedezettje”, kapott VIVA Comet gömböt, de műsorvezetőként is kipróbálta magát. Egyértelmű tehát, hogy tehetségét nemcsak a közönség, hanem a szakma is maximálisan elismeri.
 
Most legutóbbi sikerdaláról, 2020-as terveiről és a december 21-i akváriumos koncertjéről kérdeztük.
 
 
Egyfolytában pörögsz: új dalok, klipek, médiamegjelenések, exkluzív közönségtalálkozók, koncertek és még sorolhatnánk. Szoktál egyáltalán pihenni?
Épp a minap gondolkodtam azon, hogy milyen furcsa dinamikája van az életemnek. Egyszerűen nincs arany középút: vagy teljes nyugi van, amit nem szeretek huzamosabb ideig, vagy minden egyszerre történik egymás hátán. Így a műsorvezetés, koncertek, próbák, stúdiózás, meetingek, interjúk és még sorolhatnám. Nem egyszerű, de igyekszem pihenni, bár most is éppen olyan heteket éltem, amikor azt is tervezni kellett, hogy mikor eszem.
 
Hogyan tudtad mindezt úgy kivitelezni, hogy időközben több akadályozó tényező is állt előtted?
Az igazság az, hogy nehéz, embert próbáló év az idei. A Dal után – ahol már éreztem, hogy valami nincs rendjén – tripla gerincsérvvel kellett barátkoznom, és nem jöttünk ki jól. Kifejezetten hosszú rehabilitáció követte, mert szerettem volna elkerülni a műtétet. Már jól vagyok, de még mindig tart a teljes gyógyuláshoz vezető út. Csak májusban kezdhettünk el koncertezni, így mondanom sem kell, azóta is minden koncert külön élmény, hogy végre csinálhatom, amit szeretek, fájdalom nélkül.
 
A jövő év is hasonlóan sűrű lesz fellépések téren?
Tavasszal klubturnéval indulunk, és a fesztiválszezon végeztével ezzel is kívánjuk majd zárni az évet, a lemezbemutató koncertünket megelőzően. Eseménydús év lesz, amit, bízom benne, hogy újra száz százalékosan csinálhatok végig.
 
Ha nem szaladunk el egészen a jövő évig, akkor is van miről szót ejteni, hiszen december 21-én az Akváriumban koncertezel. Milyen érzés, hogy újra itt lépsz színpadra?
Még mindig élénken él bennem az első lemezbemutatónk emléke, amelyet egy zsúfolt telt ház keretein belül mutathattunk be. Alig várjuk, hogy visszatérjünk, hiszen eltelt három év, érettebb előadó lettem, és a zenénken is érezhető, hogy kiforrottabb, tudjuk az irányt, hogy zeneileg merre tartunk.
 
És mire számíthatnak a rajongók: karácsonyi hangulatban fognak hazatérni a buliról?
Semmiképpen. De az biztos, hogy aki eljön, az a felgyülemlett feszültségtől megszabadul, a lelke megpihen, feltöltődik, és úgy mehet haza, hogy megteremtettük a helyet a karácsonyi hangulatnak.
 
Várhatóak olyan elemek akár a zenei repertoár, akár a show terén, amelyeket korábban még nem láthattak? Árulj el nekünk legalább egyet!
Akik velünk tartanak a 12.21-i koncerten, mindenki más előtt hallhatnak olyan dalokat, amikről eddig senki nem tudott. Tűkön ülve várjuk, hogy felcsendüljenek azok a dalok, amelyek a következő lemezünk részét képezik, és csak ezen a koncerten lesznek hallhatóak idén! Továbbá ki kell emelnem a remek fénytechnikánkat, amely minden dalt individuálisan, a maga a stílusában követ, terel, és a színpadon is úgy érezzük, hogy nagyban hozzájárul minden egyes dalunk által nyújtott élményhez.
 
Az új dalok közül, gondolom, felcsendül majd a Napló is, ami egy nagyon őszinte és lírai dal, amiben a szöveg is nagy hangsúlyt kap. Ugye nem tévedek, hogy valódi tapasztalatok, személyes élmények ihlették?
Jogos a kérdés, hiszen az elmúlt időszak dalaihoz képest a Naplóban nem vettem részt szerzőként, de a legfontosabb kérdésem pont ez volt a szerzőhöz, Demkó Matyihoz. Tudnom kellett, hogy van-e személyes háttere. Miután kiderült, hogy Matyi saját történetéről van szó, éreztem a megtisztelő felelősséget, mert mások érzelmeit képviselni igazán nagy feladat és megtiszteltetés is egyben. Hujber Szabi, aki hazánk egyik, ha nem a legjobb dalszövegírója – nekem a saját verseimnél mindig példaként szolgál – jegyzi a szöveget, ami több mint minőségi. A Naplóval azokat szerettük volna megszólítani, akik egy kapcsolaton belül patthelyzetben vannak. Szeretnénk őket cselekvésre sarkallni, és bemutatni azt, hogy ha az egyik fél a másik miatt szenved, akkor egyikük sem lehet soha teljes.
 
Ezzel a koncerttel méltóképpen zárhatod le az eseménydús 2019-es évet. 2020-ban mi mindenre számíthatunk tőled zenei téren?
Egyelőre annyi biztos, hogy két új dal videoklippel együtt érkezik. Az, hogy egy harmadikkal is megjelenünk-e, csak azon múlik, hogy a tavasz hogyan alakul elfoglaltságok tekintetében. Egyébként az egész év előre meg van már tervezve, ami a megjelenéseket illeti. Megvan az elképzelésünk, hogy mikor mely dallal szeretnénk érkezni, és ennek fényében előre is dolgozunk. Előre forgatjuk a videoklipeket, továbbá véglegesítjük a második lemezünk anyagát, ami reményeink szerint 2020 őszére végleges formát ölt.
 
A cikk a decemberi Rockstar Magazinban olvasható.
Keresd országszerte az újságosoknál, vagy rendeld meg évi előfizetésed: elofizetes@rockstar.hu