„A helyemben én biztos megnézném magunkat!”

„A helyemben én biztos megnézném magunkat!”

Little G Weevil lemezbemutató

Megjelent Little G Weevil (Szűcs Gábor) új albuma, a Play On! A lemezen sokan közreműködnek: Mohamed Fatima, CéAnne, Jónás Vera, Fóris Rita, Gál „Boogie” Csaba, Andelic Jonathan, a Jambalaya Horns, valamint a Little G Weevil Band. Az album 10 új dalt tartalmaz, amit „élőben” – online keretek között lehet majd nézni és hallgatni, ugyanis lemezbemutató streamkoncert-közvetítés lesz február 19-én este 8-kor a TRIP Hajó WebSzínházában. A virtuális bulin természetesen ott lesznek az albumon résztvevő szereplők is. Már csak a névsor miatt is érdemes lesz csatlakozni az adáshoz, de ami igazán indokolja és kötelezően ajánlottá teszi a csekkolást, az az, hogy maga a nagylemez eszméletlenül jó lett. Rá is kérdeztünk a főhősnél, hogy hogy is van ez. De ha még ennél is több G-re lenne szükséged, akkor olvasd el vadiúj önéletrajzi könyvét is!
 
Interjú: Császár Gergő
Fotó: Nagy János
 
 
Mikor álltál neki az album tervezésének, megírásának? Az Alabama után közvetlenül? Előre megvolt koncepciód – már ha ezt lehet annak nevezni –, hogy sok vendég lesz?
 
Én valahogy mindig tele vagyok ötletekkel, akár ma is kezdhetnék egy új albumon dolgozni, csomó dalpiszkozat lapul a gépemben. 2018 decemberében jöttem haza az Egyesült Államokból, gondoltam, felmérem a terepet, van-e igény bármi újat csinálni. 2019-ben Dionne Bennett angol énekessel kezdtem el dolgozni, aztán ahogy gyűltek a dalok, úgy alakult ki a fejemben a koncepció: Legyen ez egy olyan album ahol én inkább, mint zeneszerző működöm közre.
 
Zeneírás közben találtad ki, hogy ki énekelje az adott dalt? Vagy a már kész szám hangulatának megfelelően? Vagy hogy egyáltalán kik működjenek közre a lemezen? Mindenkit sikerült összeboronálnod, akit szerettél volna?
 
A Sugar Hip Ya Ya és Let it Rain dalokat eleve Dionne-nak szántam. Egyértelmű volt, hiszen egész évben együtt dolgoztunk. Mikor megírtam a New Rulest, egyből Ian Siegal jutott eszembe. Vele is rengeteget játszottam már, tudtam, hogy tetszene neki. Így volt ez a Sunflowernél is, éreztem, ez tipikusan egy Andelic Jonathan-fajta nóta mind zeneileg, mind szövegileg. Fóris Rita is egy ideje a Little G Weevil Bandben vokálozik, teljesen készen vagyok a hangjától. Vele egy gyönyörű duettet sikerült felvennünk. Tulajdonképpen a már kész dalokra és szövegekre kerestem hangokat és hagytam, vártam, hogy az élet elém sodorja a királyokat, királynőket. Azért mondom a hangokat, mert nem az előadó ismertsége, hanem a személyisége volt a fontos. Mikor aztán meghallottam Mohamed Fatimát, Jónás Verát, CéAnne-t, olyan lelkesen hívtam fel őket, mintha egy 100 ezer dolláros csekkem lenne a számukra. Haha. Úristen, képzeld, van ez a dal… Nagyon hálás vagyok, hogy elvállalták a munkát. A lemez egyetlen feldolgozása a magyar Mo’ Gigs zenekar szerzeménye Gál „Boogie” Csaba és Sena Dagadu előadásában, én csak rágitározgatok. Mikor Boogie haverságból megmutatta a dalt, majdnem padlót fogtam. Én kértem meg, hadd tegyem fel a dalt a lemezre, annyira tetszett. Azt mondta, oké. Na jó, de lehet benne rap? Lehet, persze – mondta. Azonnal hívtam Senát, akivel konkrétan 20 évvel ezelőtt volt egy közös munkánk. Szóval igen, mindenkit sikerült összeboronálni, nem is volt agyontárgyalva az egész, mindannyian örültünk, hogy valami értékes muzsikát kreálhatunk együtt.
 
 
Te is énekelsz rajta?
 
Mint említettem Ritával van egy közös duett, illetve a lemez nyitószáma, a Call Me What You Want és az albumot záró See My Worth című, elég tanulságos darab is én vagyok. Az utóbbi dalban Pengő Csabit kértem fel, hogy írjon egy nagybőgő részt és természetesen gyönyörű lett. Csabi az akusztikus bandám tagja, mostanában adja majd ki az első szólólemezét, ami szerintem egyenesen zseniális.
 
Mikor, hol vettétek fel?
 
Még 2019 telén kezdtük az első felvételeket a Sounday stúdióban Vastag Gábor vezényletével. Vasti egyébként steel gitározik is a lemezen, és csomó baromi jó ötlete volt. Mindenféle effektek, felvételi trükkök stb. Ezek apróságoknak tűnhetnek, de rengeteget adtak az albumhoz.
 
Mennyire szólt bele a vírus?
 
Annyira, hogy késtünk két hónapot a tervezett megjelenéssel…
 
 
Ha jól tudom, te írtad az összes szöveget is... hogy néz ki nálad ez a folyamat, a dalszövegírás?
 
Igen én írom a dalaim szövegeit is. Először a muzsika van meg, amire egészen addig hümmögök meg hablatyolok, amíg ki nem alakul bennem a teljes szöveg ritmika. Ez nekem nagyon fontos. Mikor ez megvan, ezt a ritmikus halandzsázást rögzítem, meghallgatom egyszer, kétszer. A harmadik-negyedik hallgatásra már fejbe vág az ihlet, tudom, miről szól majd a dal. Persze olyan is van, hogy háromszor írok át egy dalszöveget. Sőt volt, hogy felénekeltem a stúdióban, nem tetszett. Kuka. Írtam egy másikat. Felénekeltem. Nem tetszett. Kuka. Aztán a harmadik verzió már sikeres volt. A másik véglet, hogy 5 perc alatt megírok egy nótát teljes szöveggel, szerkezettel. Néha így, néha úgy.
 
A lemezbemutató (sajnos) rendhagyó lesz… bár lassan már kezdjük megszokni, hogy online történnek ezek a dolgok (is). Minden lemezen szereplő előadó ott lesz? Hogy fog kinézni ez a virtuális koncert? Eljátsszátok az egész albumot?
 
A külföldi előadók nem lesznek az utazási korlátozások miatt és Sena Dagadu sincs jelenleg Magyarországon. Remélhetőleg a 2021 őszére tervezett Müpa-nagybulin ők is szerepelnek majd. Ettől eltekintve az összes lemezen szereplő dalt eljátsszuk egy kivételével, illetve a sztárvendégek tartogatnak még extra meglepetéseket is. Nagyon várjuk, nagyon készülünk, mint a régi szép időkben. A helyemben én biztos megnézném magunkat!
 
 
Az új önéletrajzi könyvedben mennyire jelenik meg az új lemez mint téma?
 
Benne van, hiszen a könyv a jelenben ér véget.
 
Hol lehet beszerezni a lemezt? Készült fizikai kiadás is?
 
A weboldalamon keresztül (gweevil.com) dedikált CD-t rendelhet meg a kedves hallgató. Ha már élőben nem találkozhatunk koncert után, legalább így hadd köszönjem meg, hogy megveszik az albumot. Én aláírom, becsomagolom, postázom. Jó ez így.
 
Ha nem lenne koncertstop, megturnéztatnád az anyagot?
 
Természetesen. Ez is így is lett tervezve és továbbra sem szeretnék erről lemondani. Ez egy különleges anyag, különleges alkalom, hogy ennyien egy színpadon állhatunk. Nem láthat mindennap ilyet a közönség. Nagyon szeretném, ha legalább az ország nagyvárosaiban méltó körülmények között bemutathatnánk ezt a műsort.
 
EZ A CIKK A BUDAPEST BEAT MAGAZINBAN JELENT MEG. OLVASS MÉG: