Living Blues Project reunion a Muzikumban január 19-én

Living Blues Project reunion a Muzikumban január 19-én

Interjú Kőmíves „Stone” András gitárossal

Idén januárban van a 10. évfordulója a LIVING BLUES PROJECT zenekar megalakulásának. Ugyan az együttes 2014 nyarán feloszlott, de a két alapító tag – Draskóczy Csaba és Kőmíves „Stone” András – úgy döntött, hogy egyszeri alkalomra összeállnak erre a kerek évfordulóra. Sok régi zenekari tag és vendégművész is fellép ezen a jubileumi estén, január 19-én a Muzikumban! Kőmíves „Stone” András gitárost (Bluestone, EC 70 – Eric Clapton Tribute Band) kérdeztük a holnap estéről.
 
 
10 éve alakult a banda, mi volt akkor a motiváció és hogy alakult ki a tagság?
 
Draskóczy Csaba gitáros barátommal alapítottuk a zenekart pontosan 10 évvel ezelőtt, 2008 januárjában. A banda klasszikus rockzenekar felállásban állt össze: ének, két gitár, basszusgitár és dob, a későbbiekben billentyűs hangszeres is csatlakozott hozzánk. A zenekarnak némi múltja már volt a megalakulást megelőzőleg, ugyanis néhány alkalommal főleg duóban léptünk fel kisebb jam sessionökben, majd rendhagyó esteken. Csaba nagyon más zenei múlttal rendelkezik, mint én és szerintem ettől működött jól ez a projekt. Ő alapvetően rockgitáros és ennek a műfajnak is a keményebb változatát műveli, jómagam pedig kifejezetten a blues oldaláról jöttem, ez a műfaj a szívem csücske. Visszatérve a zenekar indulásához, közel egy évig próbáltunk és nem léptünk fel sehol sem. Majd 2009 elején Kiskunfélegyházán debütáltunk Ónodi Árpi barátomnál a Rocktárban, ezt követően Budapesten volt néhány bulink, de a nagy áttörést a 2010-es esztendő hozta meg, amikor már kezdtek a szervezők is megismerni minket és nevesebb pesti blues helyekre – Old Man’s, Alcatraz, Fat Mo’s – és kisebb-nagyobb vidéki klubokba, majd bluesfesztiválokra is meghívást kaptunk.
A zenekarban jó sokan megfordultak, egy haverom jegyezte meg rólunk egyszer azt viccesen, hogy folyamatosan változó felállásában lépünk fel és már követni sem tudja a sok tagcserét. De ennek oka nem az volt, hogy bárki is rosszul érezte volna magát a bandában, hanem több alaptag is külföldre távozott zenélni. 2010 őszén az első énekesünk, Ónodi Péter Kanadába költözött, majd 2010 végén Hrecska Bálint basszusgitáros „lépett meg” Angliába, így kénytelenek voltunk a helyükre találni valakit, mert nem akartuk a zenekart feloszlatni. Egy ideig Radovics „Kyru” László énekelt, majd egy esztendő elteltével Heiser Ádám vette át tőle a stafétát. Hrecska Bálint helyére pedig Borbély Tamás gitáros került. A legeslegutolsó felállásában pedig Kovács R. Gábor énekelt és szájharmonikázott, illetve egyes koncertjeinken Szabó Tamás billentyűzött. 
 
 
Milyen lesz a holnapi jubileumi buli, mire lehet számítani?
 
2014 nyarán feloszlottunk, röviden elfáradt a történet, de erre a kerek évfordulóra ügy döntöttünk, hogy szervezünk egy egyszeri 10. jubileumi-, és egyben reunion koncertet. A régi tagok közül színpadra áll majd Kyru, Heiser Ádám, Hrecska Bálint basszusgitáros – aki kizárólag emiatt a reunion koncert miatt utazott haza Angliából –, de természetesen Drakóczy Csabi gitáros, Németh-Szabó Tamás dobos és Szabó Tamás billentyűs sem hiányozhat a névsorból. Továbbá vendégként fellép még Tóth János Rudolf énekes–gitáros (Magyar Atom, Meeting Point), aki több zenekari tag tanára is volt a kőbányai zenesuliban, valamint Dobozy Dóra énekes, aki korábban több koncertünkön is vendégeskedett már nálunk.
 
 
Ki az, akivel eddig még nem sikerült, de szívesen játszanátok? (Akár hazai, akár külföldi, akár már nem élő.)
 
Mivel nem „élő” és működő zenekarról van szó, így erről felesleges lenne beszélni. Inkább a múltból emelnék ki néhány zenészt, aki vendégként közreműködött egyes koncertjeinken, így Tátrai Tibort, Pribojszki Mátyást, Benkő Zsoltot, Fekete Jenőt, Szász Ferit – igen illusztris névsor, a hazai bluesélet meghatározó és egyben emblematikus figurái.
 
 
Ajánlj egy szerinted fontos, aktuális blueslemezt vagy dalt!
 
Ha lehetőség van rá, akkor kettébontanám a válaszomat. Aktuális és kedvenc bluesdal Ripoff Raskolnikov Late Monday Nightja, aktuális kedvenc lemez pedig Szűcs Gabesz (Little G Weevil) Something Poppin’ című albuma.
 
 
Cs.G.