„Bejutottunk A Dalba”

„Bejutottunk A Dalba”

LongStoryShort!-interjú

Megjelent a napsütötte pop-punkot toló LongStoryShort! debütáló albuma (Egyedi Peti produceri segítségével), valamint a Helo lemezbemutató buliján készült koncertklipjük is ütős lett. Ezenfelül a zenekar bejutott A Dal 2021-es évadába Talán holnap című szerzeményével, ami természetesen szintén megtalálható a friss nagylemezen.
 
Interjú: Császár Gergő
 

Hogy sikerült a lemezbemutató buli?

Ha egyszerűen szeretnénk erre válaszolni, akkor azt tudjuk mondani, hogy PISZKOSUL JÓL! Soha életünkben nem volt még ennyire élvezetes koncertünk, a tömeg is nagyon élte, jól is játszottunk, és a hangulat... Túlzás nélkül, szavakkal leírhatatlan. Már az megadta az alaphangulatot a koncerthez, amikor kivetítettük a bevonuló videónkat. A Pindúr Pandúrok főcímdalára jöttünk be, de úgy, hogy a szövege át lett írva, és a zenekar tagjai szuperhősként lettek bemutatva, akik „felveszik a harcot a popzenével”. Közben az arcunk stílusos-igénytelen módon rá volt szerkesztve a videóra. A közönség majd megőrült. Volt hatalmas pogózás, megtáncoltattunk egy menyasszonyt a leánybúcsúján, koncertvideóklipet forgattunk, a Talán Holnap című dalunknál pedig az emberek a telefonjukkal világítva elérzékenyültek. Szóval olyan koncert volt ez, amin minden megtörtént, aminek egy igazán jó koncerten meg kell történnie.

Készült egy koncertklip is ...

A Helo című dalunkhoz készült klipet kvázi „spontán” forgattuk. Ugyan a menedzserünk hónapokkal a koncert előtt már említette, hogy valami klipet kéne forgatni, de mi annyira el voltunk foglalva a készüléssel és a tervezéssel, hogy a koncert napjára már elfelejtettük, arra meg pláne nem gondoltunk, hogy koncertklipre gondol. Így hideg zuhanyként ért minket, amikor megjelentek a régi barátaink, a simpalos srácok 3 kamerával, és kiderült hogy full klipfelszereléssel forgatni fognak. Szerintünk részben ezért is lett ennyire jó ez a felvétel, mert teljesen spontán, és igazán visszaadja a LongStoryShort! feelinget.

Mi a ti short sztoritok?

Marschall Gyuri, a frontemberünk és Kovács Tamás, a dobosunk régi gyerekkori barátok. Még általános iskolában ismerkedtek meg, és már akkor is együtt zenéltek. Volt is egy közös gyerek-formációjuk, aminek a nevét az olvasók és a nagyvilág nyugalma kedvéért nem osztanánk meg. Szóval Gyurinak valahogy 2017 közepe felé kipattant a fejéből, hogy kéne csinálni egy pop-punk zenekart, de úgy igazán komolyan, nagyratörő célokkal, nem csak ilyen cover játszós stílusban. Kb. 1 perc gondolkodás után eszébe jutott Tomi, akinek kiskorában a Green Day volt a kedvenc zenekara, így szereti a stílust, biztosan benne lenne a dologban. Igaza volt. Így hát ketten elkezdtek további tagokat keresni. Hamarosan megismerték Varró Bálintot, a zenekar basszusgitárosát, aki mindkettőjüket nagyon hamar meggyőzte, így már hárman voltunk. Külön érdekesség egyébként, hogy Gyuri és Tomi kiskorukban sokszor táboroztak Tihanyban, Bálint pedig tihanyi, úgyhogy nem egy nyár volt, ami úgy telt el, hogy egymástól pár száz méterre voltak hetekig, mit sem sejtve, hogy később a sorsuk majd összefonódik. Nagy Olivér, a gitárosunk pedig Bálint barátja volt, amikor az első gitárosunktól elbúcsúztunk, ő ajánlotta be. Pár próba után összecsiszolódtunk így négyen, és megalakult a jelenlegi felállásunk. Ez lenne a mi short sztorink.

Kivel készült a nagylemez?

A Helót a szegedi Miracle Sound stúdióban vettük fel. Egyedi Péter volt a lemez producere, és Szabó Szebasztián, illetve Sóti Norbert a hangmérnökei. Kemény munka volt. A felvételt két részre osztottuk fel, januárban vettük fel az első öt dalt, pár hónapra rá pedig a maradék négyet. Mindkét alkalommal beköltöztünk a stúdióba, ott aludtunk pár napot. Vicces volt látni, hogy ennyi idő alatt a szép, kitakarított vendégszobát milyen sebességgel tudtuk leamortizálni (persze utána rendet rakunk, mielőtt bárki túlzottan rosszfiúknak gondolna minket). Reggel felkeltünk, kilenc körül már ment a felvétel mindegyik nap. Estig felvettünk, utána pedig bedobtunk pár sört Szabival, Norbival és Petivel pihenés- és kikapcsolódásként. Elég jól összekovácsolódtunk velük, gyakorlatilag barátokká váltunk, az utolsó nap szinte el sem akartunk menni onnan.

Mit terveztek 2021-re?

Egyelőre egyvalami biztos csak 2021-re vonatkozóan, mégpedig az, hogy mi mindent meg fogunk próbálni kihozni belőle, amit csak lehet. Ugyebár bejutottunk A Dal 2021-be, így most először arra koncentrálunk és a Talán Holnapra. Az biztos, hogy ehhez a dalhoz videoklipet is fogunk forgatni (ez egész hamar meg is fog jelenni, már nem kell sokat aludni hozzá). Aztán meglátjuk, meddig jutunk A Dal 2021-ben, hiszen a lehetőségeinket ez valószínűleg nagyban befolyásolja majd. Természetesen próbálunk majd sokat koncertezni, ha lesznek fesztiválok, akkor ott is szeretnénk játszani, illetve ősszel tervezünk egy belföldi klubturnét és nyáron egy erdélyi turnét csinálni. Valószínűleg pár single-t is ki fogunk adni, vagy egy rövid EP-t, ezen még gondolkodunk.