Ma jelent meg Tsar B első lemeze

Ma jelent meg Tsar B első lemeze

A belga R&B díva november 23-án lép fel az A38 Hajón

Egészen friss, ma megjelent első nagylemezének bemutató turnéján először érkezik Budapestre Tsar B, a súlyos, éjsötét R&B belga dívája. A kissé a két nappal korábban szintén az A38 Hajón fellépő Sevdalizára emlékeztető stílusú énekesnő joggal pályázik a következő nagy art pop domina címére. Grimes-ból, FKA Twigsből és a korai Björkből összegyúrt világa, dalai nemcsak a Billboard, az NME vagy a Fader vájtfülű szakíróit nyűgözték le, hanem amint azt a több tízmilló stream is bizonyítja, a közönséget is. A ragyogó jövő előtt álló, első lemezes Tsar B-t november 23-án valószínűleg először és utoljára lehet látni kamarakoncerten az A38 Hajó különleges fekvésű kiállítótermében.

Az önmagát az egykori legendás szovjet tömegpusztító fegyverről, a Cár-bomábról elnevező Tsar B valóban explozív jelenség. Az artisztikus-eklektikus R&B-projekt mögött rejlő Justine Bourgeus fő inspirációi a barokk művészet, és a ’90-es évek női R&B-előadói és az elektronikus art pop voltak. A klasszikus képzettségű, sokoldalú, 24 éves hegedűslány házi stúdiójban csiszolgatja tökéletesre komplex és sötét hangulatú, fojtó atmoszférájú dalait. Pár havonta kiadott számait egyre fokozódó izgalommal várták és mutatták be a Billboardhoz, NME-hez, Faderhez hasonló mainstream megmondószájtok éppúgy, mint a Dazed & Confusedhoz hasonló progresszív lifestyle-magazinok, vagy a Disco Naïvetéhez hasonló kis, elitista trendblogok. A zeneszakma és a rajongók mellett világszinten több táncklubot is az ujja köré font: több mint ötszáz koreográfia született eddig Tsar B dalaira, amelyek így e jellegzetes közösségi műfaj, a YouTube Choreo alappillérei lettek, több tízmilliós össznézettséggel.
 
 
Zenei világát az NME "borongós és összetett elektropop luxusmárkának", a Fader "sötét, eltorzult R&B"-nek nevezi, amelybe Tsar B "énekhangja hoz fényt". Ő maga egy Billboard-interjúban szűkszavúan csak annyit mond zenéjéről: "90-es évek. Fekete. Eklektikus."
 
Tsar B első nagylemeze ma, azaz október 12-én jelent meg, The Games I Played címmel. Jellemző, hogy a magánkiadású album mögött nem áll major kiadó PR-hadjárata, mégis hatalmas várakozás előzi meg. A 11 számos lemez dalaiból jó pár már megjelent ugyan, de így egyben hallgatva még hatásosabb a belga díva atmoszférikus, baljós, egyszerre erotikus és melankolikus világa. Mindezt élőben is megtapasztalhatjuk, november 23-án az A38 Hajó különleges hangulatú kiállítótermében.
 

Helyszín