„Magyarország szinte már a második otthonunk”

„Magyarország szinte már a második otthonunk”

Tribali interjú a Szeptember 28-ai Dürer Kert-es buli kapcsán

Szeptember 28-án egy rendkívül eklektikus, rockos, reggae-s, mediterrán világzenei utazásra hív a máltai Tribali zenekar. A Psy-Fi fesztivált is megjárt pszichedelikus kollektíva elég különleges hangszerarzenállal rendelkezik – pl. indiai szitár, didgeridoo, morchunga –, izgalmas power chilljükre tutira elszállsz, ráadásul nemrég megjelent Raba című lemezük is biztosan terítéken lesz a Düreres bulin. Peter Paul, a zenekar vezetője válaszolt kérdéseinkre.
Császár Gergő
 
 
Már többször léptetek fel Magyarországon, tavaly nyáron pedig a Dürer Kertben, ami egyben lemezbemutató buli is volt. Hogy emlékeztek vissza?
A Tribali számára mindig különleges élmény Magyarországon fellépni. A magyar rajongóink elképesztőek, és mind fontos részei a mi nagy Tribali családunknak. Igen, tavaly adtuk ki negyedik, Raba' nevet viselő albumunkat, és amellett, hogy a bemutató Máltán, egy nagyszabású show keretében zajlott, szerettünk volna valami különlegeset adni a magyaroknak. Tehát a Dürer Kertet választottuk a jeles esemény színhelyéül, mert szeretjük a hely atmoszféráját. A magyar rajongók csodálatosan együtt élnek a zenénkkel, ezért fantasztikus hangulat kerekedett. Mindenki ugrált és táncolt, miközben még az együtténeklésre is maradt energiájuk. Valami egészen elképesztő volt!
 
Évente többször is koncertezünk Magyarországon, egy különleges kötelék fűz minket az itteni közönségünkhöz. Már a legeslegelső alkalom nagyon mély benyomást tett ránk, azóta rengeteg barátság is szövődött, Magyarország szinte már a második otthonunk. Számunkra mindig fontos, hogy a közönség az este szerves részének érezze magát, éppen ezért fantasztikus látni, amikor a magyarok a show aktív szereplőjeként élik végig a koncertet.
 
Szóval ez az, ami miatt annyira várjuk, hogy visszatérjünk a Dürer Kertbe, és újra a magyar közönség előtt léphessünk fel!
 
Na és milyen lesz?
Ez lesz az utolsó idei Tribali-koncert lesz Magyarországon, szeretnénk az évet egy nagy durranással zárni. Egy olyan műsort állítottunk össze, amiben a népszerű „klasszikus” dalok mellett még nem kiadott Tribali-anyagok is elhangzanak majd. Szeretnénk a magyar közönséget azzal megtisztelni, hogy ők hallják elsőként a legfrissebb ötleteinket, amiken most dolgozunk. A zeneírásnak mindig fontos fázisa, hogy időről időre számunkra különleges emberek reakciójából kapjunk visszajelzést.
 
Elég sokrétű, műfajokon átívelő zenét játszotok, sok teret adva a szabadságnak. Mitől függ, hogy éppen improvizáltok vagy előre megírt dalokat adtok elő a színpadon?
Ami miatt sokan izgalmasnak találják a zenekarunkat, az az, hogy sosem adjuk elő a dalainkat kétszer ugyanúgy. A legtöbb dalunknak van egy megadott struktúrája, amit követünk a színpadon, azonban vannak részek, amik lehetőséget adnak az improvizációra, amit a helyszín és a közönség energiája határoz meg. Az improvizáció alatt nagyon fontos a közönséggel való kapcsolat, amikor valóban kapcsolódnak hozzánk, akkor lesz igazán ütős a dolog. Amikor például a közönség nyitott arra, hogy Elzával és Peterrel énekeljenek, ők rengeteg új dolgot ki tudnak próbálni. Különösen hálásak vagyunk a magyar közönségünknek, akikkel kifejezetten mély kapcsolódások jönnek létre egy-egy koncert alatt.
 
Elég sokfelé megfordultatok már a világban. Mi volt az eddigi legérdekesebb helyszín?
Az egyik legkülönlegesebb fesztivál, ahol felléphettünk, az ausztrál The Bles&Roots volt. Nemcsak a csodálatos installációk és helyszín miatt volt különleges, hanem fantasztikus előadók lépnek fel itt, akik mindannyian a szívükből játszanak. Ausztrália azért is különleges, mert a hatvanas években rengeteg máltai emigrált ki, így egy különleges kapcsolat van a két ország között.
 
Szerintetek miért lehet ettől a fajta törzsi pszichedelikus zenétől ennyire elszállni?
Ez egy érdekes kérdés. Az igaz, hogy az embereket a zenénk olyan, mintha elvinné egy magasabb dimenzióba. Ezt a koncerteken is tapasztaljuk, sokan önfeledten, szinte már transzba esve táncolnak. Ez azt mutatja, hogy a zenénk megérinti az emberek lelkét. Ez egyike az élő zene varázslatainak, rengeteg érzelmet és érzést tud kiváltani. A fő célunk, hogy őszinték legyenek a dalaink, és azokkal a szeretet hirdessük. Az általunk használt hangszerek is nagyon fontosak a transz szempontjából. A szitár és a didjeridoo hangjának kombinációja, megtámogatva az erős ritmikus alappal segíti ezt az utazást, és persze mindemellett Eliza hangja.
 
A másik fontos dolog, hogy a koncertjeink alkalmával igyekszünk minél több pozitív energiát közvetíteni. Ezt az emberek érzik, ha valaki éppen egy rossz perióduson megy át a fellépéseink alatt békét élnek át és erőt érezhetnek az élet kihívásaival szemben. Az életben fentek és lentek vannak, ezért át szeretnénk adni minden embernek azt, hogy bármi is történjék, soha ne adják fel.