Majdnem tökéletes - Corville-interjú

Majdnem tökéletes - Corville-interjú

A Corville 2014 óta nyomja prog-rock/alter zenéjét. Nyitottak, kísérletező kedvűek, ugyanakkor a dallamosságra és a befogadhatóságra törekszenek. Most itt van első videójuk, a Majdnem tökéletes.

Hogyan helyeznétek el az első videóklipeteket a zenekar történetében? A zenekar alapítása óta milyen mérföldköveket tudnátok kiemelni a közös életetekben? Egy album előfutára esetleg ez a dal? 
 
Több dolog miatt is mérföldkőként fogjuk fel a klip elkészültét. Egyrészt ebben a zenei stílusban talán nehezebb eljuttatni magunkat a közönséghez, mint a mainstream-vonal esetében, így egy videoklip mindenképp segít hidat teremteni a hallgatók felé. Hisz’ már jó pár éve annak, hogy a Youtube-on zajlik „minden” – sokkal több ember hallgatja ott a zenét és néz klipeket, mint szinte bármely más portálon. Másrészt a klip hang- és képanyagának elkészítése során az addig megszokottnál erősebb volt a munkamegosztás a bandán belül, és ez üdítően hatott az eredményre is. Az eddig megosztott dalaink közül ennek a hanganyaga a legkiforrottabb, és ebben van jelen leginkább mind a négyünk munkája, személyisége. A korábbi felvételeink esetében a dobsávok például programozottak voltak, mert sokkal egyszerűbb volt úgy megoldani házi körülmények között, mint egy élődob-felvételt. Ez is egy bevett gyakorlat manapság, de azért mi úgy éreztük, mégiscsak természetesebb és karakteresebb, ha felüti Gyuri a dalokat. Innentől már minden újabb dalnál ez lesz a cél! Valamennyire nevezhetjük ezt a videót „album-előfutárnak”, de még inkább igaz rá, hogy a következő klipünk előfutára – amit legkésőbb a nyár folyamán szeretnénk elkészíteni – immár egy pörgősebb, rockosabb új dalhoz, aminek már az utolsó finomításain dolgozunk. 
 
A dal szövege valamiféle búcsút tükröz. Mit jelent számotokra a búcsú? Mennyire kötődik konkrét életeseményhez a dal?   
 
Inkább ahogy a cím is sejteti, a tökéletes, az igazi kereséséről van itt szó, mintsem egy konkrét búcsúról. Szerintem sok ember életében van olyan időszak, amikor próbálkozik megtalálni a nagy Ő-t, de csak felületes kapcsolatok sorait hozza neki a sors, amelyek pár hét vagy hónap után csődöt mondanak. Aztán mondjuk jön egy, ami már majdnem nagyon jó, már örül az ember, hogy "Végre, ez lesz az!", de aztán ahogy kiderülnek kellemetlenebb dolgok, rájön, hogy mégsem. Mindeközben okolhatjuk magunkat, hogy talán túl magasak az elvárásaink, vagy valami felsőbb erőt, hogy miért nem dobja elénk életünk szerelmét, és még nagyon sok mindent. De amíg magunkat nem szeretjük eléggé, addig sosem lesz az igazi, az biztos! :) Amikor már megvolt a szöveg, rájöttem, hogy kicsit a Máté Péter-klasszikushoz is köthető - "Ez majdnem szerelem volt"! Azért persze más ez, mert itt inkább egy útról van szó, amit bejárunk, mintsem egy konkrét kapcsolatról. De egyébként jobban szeretem, ha a hallgató magától jön rá egy dalunk üzenetére, mint szájba rágni. Sajnos nem mindig van egyszerű dolguk, mert szeretek burkoltan fogalmazni :)
 
Mit kell tudni a videó készülésének körülményeiről? Kik segítettek a létrejöttében? 
 
Érdekesség, hogy a klip alapötlete nem is a zenekar sajátja, hanem a közvetett ismeretségi körünkből jött a lehetőség: Muhr Anita és Szakály Réka kerestek fel minket, hogy szívesen rendeznének nekünk egy klipet. Ezután megmutattuk nekik a Majdnem tökéletest, és hamar fellelkesültek, elvarázsolta őket a dal. :) Mindketten az ország vezető egyetemein tanulják a filmes szakmát, ezért természetesen kapva kaptunk az ajánlatukon. A forgatókönyv és a gyártás az ő ötleteik alapján valósultak meg – kiegészítve persze a bandatagok elképzeléseivel. Nagyon sok lehetőséget megvitattunk, és még a forgatás előtti utolsó pillanatokban is formálódott a tervezet, de abszolút meglett a gyümölcse: azt hiszem, sikerült például koncepciózusan helyszínt választani. Az M3-as autópályától nem messze fekvő, MÁV által őrzött Istvántelki Főműhely – ismertebb nevén Vonattemető – remekül adta magát a dal hangulatához és a sztorihoz. A zenekaros részek egy kevésbé jelentékeny helyen forogtak, de ott is sikerült elkapni egyfajta várótermi hangulatot. Valahogyan egyszerre utazunk és vagyunk egy helyben, nekem ez tetszik benne leginkább, mert a szöveghez ez is jól köthető.
 
Hogyan tovább a közeljövőben? Mikor lehet titeket élőben is látni legközelebb?
 
Az autóknak már repülniük kellene, ahogyan Robert Zemeckis megálmodta 1985-ben, ezen dolgozunk! Nem. A következő koncertdátum április 21. – a hetedik kerületi Zeg Zug 5. születésnapjának alkalmából szervezett 3 napos fesztiváljának egyik fellépőjeként. Emellett gőzerővel dolgozunk új dalokon és a régebbiek minél jobb minőségben való rögzítésén. Ahogy korábban említettem, ezeknél a dobsávok még programozottak voltak, de azóta meg tudjuk oldani, hogy rögzítsük Gyuri játékát, így erre most rá is feküdtünk. Illetve vannak olyan régebbi dalaink, melyekhez a dobokon kívül is hozzányúlunk keverésileg, jobban a mai Corville képére formáljuk őket. Szeretnénk, ha a korai, még kicsit szólóprojekt-szagú felvételek is olyan formát kapnának, ami immár mindannyiunkat képvisel. Ezeket leginkább klipek, vagy esetleg minimalistább jellegű videók formájában szeretnénk majd közzétenni, de mivel már bőven összejött egy nagylemeznyi mennyiségű dalunk, egy kerek egész album elkészítése is középtávú cél. Ehhez azért még jó lenne nagyobb közönséget megfogni, támogatásra szert tenni, de reméljük, hogy minél hamarabb megvalósulhat.
 
 
 
A zenekar tagjai:
 
Kiss Márton – gitár, ének
Kristóf Martin – gitár
Bodor László – basszusgitár
Csintalan György – dob