Kacsák, lazaság, extravagáns ingek, szép emberek.

Kacsák, lazaság, extravagáns ingek, szép emberek.

MAYFLY klippremier!

Frontfotó: Bakó Mihály

A tiszakécskei "Funk Supergroup Family", azaz a MAYFLY tavalyi debütálása után idén ősszel az első EP-jét mutatja be a nagyközönségnek. Az idei évre reflektálva az album, a BITTERSWEET RELIEF címet kapta, ugyanis a dalok fele a karantén időszak alatt született. A végeredmény egy sokkal letisztultabb, átgondoltabb anyag, amiben az old-school funk zene, a disco-pop slágerek lendülete találkozik egy sajátos formában, megfűszerezve azt a hip-hop szókimondó attitűdjével. A hat tagú csapat a kislemez egyik felvezető trackjéhez, a "Sandy"-hez készítette első videóját, a forgatás körülményei pedig igencsak kalandosra sikeredtek. A végeredményben mégis minden a helyén van, ami egy jó funky kliphez elengedhetetlen: kacsák, lazaság, extravagáns ingek, szép emberek.

EGY KORÁBBI INTERJÚÉRT KATT IDE!

 
Netti, az énekes beszámolója:
 
„Az ének téma dallamával, ritmusával és a dalszöveggel az április-májusban aktuális impulzusok alapján azt az érzésvilágot fogtam meg, amikor örülünk, hogy végre egy chilles nap elé nézünk, és hogy végig élvezhetjük egy másik ember társaságát, annak minden pillanatát megéljük, és szeretjük, hogy megéljük. Így lett a fiúk hangszeres verziójának tengerparti autózást idéző ötletéből egy kicsit személyesebb hangvételű Tisza-parti utazás. Amikor körvonalazódott, hogy a horvát tengerparton akarjuk forgatni a klipet, akkor realizáltam, hogy a river szó nem illik a refrénbe, és lecseréltem oceanre. Jó, jó, tudjuk, hogy a Földközi-tenger nem óceán, de legalább az óceánnak sem látni a másik partjára, nem úgy, mint itt a Tiszának. Közben meg rezgett a léc, hogy egyáltalán reális-e a horvát tengerpartot megcélozni. Annyira megszoktam a rivert a szövegben, hogy a stúdióban eleinte ocean helyett folyton folyót énekeltem, de végül az óceán került a végleges verzióba. Aztán kiderült, hogy nem tudunk külföldre menni, szóval az isten is úgy akarta, hogy az első klipünk a Tisza-parton forogjon. Úgyhogy nekünk a Balaton a magyar tenger, a Tisza meg a magyar óceán.”
 
Fotó: Szijj Réka
 
A klipről hosszabban, Kass Levitől:
 
„A MAYFLY funky zenekar a tavalyi debütálás után belekezdett egy picivel nagyobb lélegzetvételű anyagba, ebből született a BITTERSWEET RELIEF EP. A kislemez júliusban került rögzítésre a SoundCam Stúdióban, illetve session formájában már meg is jelent az EP legtüzesebb track-je, a Fire Groove.”
 
Most viszont hatalmas mérföldkőhöz érkezett a zenekar, ugyanis elkészült a legelső klipjük az EP egyik felvezető dalához, a „Sandy”-hez.
 
„A karantén enyhülése után rengeteget próbáltunk Zoláék tanyáján egy piros traktor mellett (ez lényeges információ, mert egyszer nem volt bent a jármű a fészerben próba alatt és jelentősen rosszabb volt az akusztika! :D) és csiszolgattuk a négy dalt, ami igencsak közel áll hozzánk. Úgy érezzük sikerült egy olyan egységes dolgot alkotnunk, ami már egy szélesebb képet ad rólunk és a zenénkről. 
 
A „Sandy” alapötlete tavasszal született meg. Amikor írtam, gondolatban egy homokos part mellett krúzoltam valami vagány autóban, ez volt a vibe. Innen jött a “Sandy”, bár utána a szöveg más irányba vitte el a dal hangulatát, de ragaszkodtunk a címhez, mert a gitárosunk testvérének a kutyáját, Szendinek hívják :D
 
Amikor beütött a koronavírus és leállt minden, egy kis időre én is alkotói válságba kerültem, nem volt impulzus, nem tudtuk, hogy mi lesz most, szóval nem igazán nyúltam hangszerhez. Aztán hála az égnek visszatért a kreativitás és feldemóztam a Sandy-t, illetve az EP egy másik dalát is ezalatt a „karantén session” alatt vettem fel. Ezzel a dallal dolgoztunk talán a legtöbbet a próbák alatt, nagyon szeretjük játszani, legtöbbünknek ez is a kedvenc dala az albumról, mert kicsit elrugaszkodtunk ritmikailag a komfortzónánkból. Plusz a basszus és szaxofon szóló kombinációja is izgalmas momentuma lett a számnak. Igazi koncertdal lett. Játszottuk már éles helyzetben is és egyből működött.
 
A klip útja eléggé göröngyös. Eredetileg július végén játszottunk volna drága barátainkkal, az IDEGEN zenekarral Horvátország fővárosában, Fiume-ben és a kint töltött hétvége alatt szerettük volna felvenni velük a klipet, azonban végül úgy döntöttünk, hogy nem kockáztatunk, így szomorúan, de lemondtuk az utazást. 
 
Borult a papírforma, újra kellett gondolnunk az egész koncepciót. Végül augusztus utolsó hétvégéjén futottunk egy óriási maratont. Kezdődött a péntek estével, amikor is nagy nehezen összetrombitáltuk a barátainkat, és leforgattuk a klip ominózus bulis részét. Miért ominózus? Sajnos pár nappal később kiderült, hogy az egyik barátunk pozitív lett, így az egész csapat karanténnal kezdte a szeptemberét. Szerencsére baj nem történt és mindenki makkegészségesen jött ki a szituációból...
 
Szerettük volna belecsempészni kis városunkat a klipbe, szóval lecseréltük Adriát a Tiszára!
 
A Tisza-parti jeleneteket napfelkeltekor vettük fel baromi álmosan és kómásan, mert előtte való este éppen koncerteztünk (hála az égnek) és eléggé kaotikus esténk volt. Lényegében a hajnali forgatást olyan gyorsan lezavartuk és rohantunk haza aludni, hogy amikor felkeltem, először nem tudtam eldönteni, hogy álmodtam vagy valóban forgattunk egy pár órája. Ráadásul aznap volt a szülinapom, de kimerültségemben, ha nem írtak volna a barátaim, totál elfelejtettem volna :D
 
A karanténunk letelte után hátra volt még néhány autós jelenet forgatása, ami szintén vicces, mert fixen elterveztük, hogy Zoláék gyönyörű Mercedes-e lesz a klipben, de egy nappal a felvétel előtt kiderült, hogy nem indul be az autó. Na most mi legyen? Szerencsére Tiszakécskén van pár amerikai autós arc és Pándi Imi Buick-jával megmentett minket.
 
A klipet Bakó Misivel (Bakó Studio) forgattuk, akit már régóta ismer az egész csapat, szóval nem volt kérdés, hogy Őt kérjük fel az első klipünkhöz. Sosem csalódunk a munkáiban és most sem kellett. Szerencsére a rutinjával jól összefogta a csapatot a bulis rész felvételén, mivel “klipszüzek” vagyunk, így az elején még nem sikerült feloldódni, de ahogy pörgött a dolog, mindenki ráhangolódott a forgatásra.”

MOST PEDIG JÖJJÖN A SOKAT EMLEGETETT SANDY!!!