Meditáció új formában

Meditáció új formában

Artica Sound-interjú Tikász Zsolt „Leoo”-val

Az alig pár éve alakult budapesti Artica Sound zenekar elektronikus-akusztikus rockzenéje különleges felüdülés a hazai poppalettán, ráadásul magyar nyelvű dalszövegeik igyekeznek elmélyültebb témákat feszegetni, de versfeldolgozás is simán szóba jöhet. MANDALA című bemutatkozó nagylemezük tavaly év elején jelent meg, idén pedig jön is a folytatás: az ESŐ. A lemez címadó dalához készült borongós videóklip pedig a napokban debütált. A frontembert kérdeztük. 
Császár Gergő
 
Miért nevezitek ezoterikusnak a muzsikátokat?
A dalszövegek nem szokásos popzenei vagy rock-metál szövegek, hanem olyan dolgokról szólnak amelyek minket érdekelnek. A létezés szépségéről, értelmetlenségéről, kegyetlenségéről, a zene pedig hátára veszi a szöveget, ló és lovasa összetartozik. A dalok között felbukkannak versfeldolgozások is, József Attila, Nagy László, de lesz japán haiku is.
 
Hogy tudjátok élőben is átadni az elektronikus zenei hatásokat?
Az Artica-dalokat Kőteleki Richárd hangszereli, aki zeneszerző és DJ. 2017-ben kértem fel erre, és annyira megtetszett neki a zene, hogy belépett a bandánkba. Az elektronikus groove-ok és hátterek egy részét samplerről toljuk a bulikon, más részét Richárd játssza keyboardon. Erre jön a dob, bassgitár, gitár, ének.
 
Mit kell tudni a készülőben lévő lemezről?
Folyamatosan születnek új dalok, és úgy tervezzük, hogy évente kiadunk egy albumot, amelyen 5-6 új Artica-song lesz, valamint 5-6 remix, ismert DJ-ktől. Ebben az évben jelenik meg a második LP-nk ESŐ címmel.
 
A napokban debütált az új klipetek is…
Igen, az ESŐ című videónak most volt a premiere. A dal elektronikus blues, fekete-fehér, magány, világvége, özönvíz.
 
Hol lehet veletek a nyár hátralévő részében találkozni?
Júliusban nyaralás van az egész zenekarnak, max. próba lesz, stúdiózás. Augusztusban lesz fellépésünk az Artica Akusztik formációval pesti klubokban és a Lupa-tónál a Rosé LosTiki Summer bárban. Az Artica Sound tervez még a Bikini zenekar vendégeként nagyobb bulikat a második félévben, augusztusi, októberi és decemberi dátumokkal, amelyeket a FB-oldalunkon megosztunk veletek.
 
Kivel és hol lépnétek fel a legszívesebben?
Szeretnénk headlinerként játszani nagyszínpadokon, ezen dolgozunk a fiúkkal. Klassz bulikat játszottunk az elmúlt két évben a Bikini és a Junkies zenekarok vendégeként, és valszeg folytatjuk ezt a történetet, mert jó barátaink és mindkét zenekar közönsége jó fej, nyitott a mi zenénkre is.