Megvannak a Cseh Tamás Program új évadának első sikeres pályázói

Megvannak a Cseh Tamás Program új évadának első sikeres pályázói

Harminc induló zenekar és harmincnégy koncerthelyszín nyert támogatást.

Az NKA Cseh Tamás Program fővároson kívüli klubok támogatására, illetve induló és kezdő előadók, zenekarok hang- és képfelvételének elkészítésére, turnék és fellépések, valamint ezek kommunikációjának megvalósítására írta ki első pályázatait a 2015-2016-os évadban. Az NKA Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégiuma harminc tehetséges együttes és harmincnégy vidéki klub támogatása mellett döntött. A sikeres pályázatot igazoló elismeréseket Krucsainé Herter Anikó, az NKA Igazgatósága főigazgatója, Doncsev András, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke, valamint Bajnai Zsolt, az NKA Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégiumának vezetője adta át az Akvárium Klubban 2015. október 20-án.
 
A Cseh Tamás Program ebben az évadban 960 millió forintból gazdálkodhat, melyből 700 millió forint a nyílt pályázati keret. 100 millió forint jut a Cseh Tamás Programiroda működtetésére, a fennmaradó összeget pedig a tervek szerint egy könnyűzenei képzést célzó pilotprogramra fordítják annak érdekében, hogy minél több iskolás megszeresse a zenét. Két újabb pályázatot is írtak ki a Cseh Tamás Program két alprogramja keretében: az előzenekaros felállásokat támogató, valamint a helyi és közösségi médiumokat támogató alprogram pályázatait 80-80 millió forintos kerettel. A pályázatok benyújtási határideje 2015. november 11-e. 
 
Érdemes ezután is figyelni a kiírásokat, hiszen a CSTP alprogramjai sokféle lehetőséget biztosítanak. Tervben van például egy zeneszerzői alprogram indítása is. 
 
 
A pályakezdő előadók, zenekarok kategóriájában összesen 347 pályázat érkezett az augusztus 3-i határidőig. Közülük a leendő mentorokból és az Ideiglenes Kollégium tagjaiból álló szakmai zsűri 78 zenekart hallgatott meg szeptember 27-30. között. Az NKA Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégium a színvonalas pályázatok és előadók miatt úgy döntött, hogy a tervezett 25 helyett 30 pályázót támogat összesen 59.219.832 forinttal. A tavalyi évhez képest újdonság, hogy az induló előadók kép- és hangfelvétel elkészítése mellett koncertezésre is fordíthatják az elnyert összeget.
 
A sikeres pályázók a 2015-2016-os évadban:
 
Bognár Szabolcs
Garamvölgyi Dániel (Seaside Project)
Diggieman Live
Organism
 
A vidéki könnyűzenei klubok zenei programjainak támogatására kiírt pályázat célja, hogy a fővároson kívül olyan könnyűzenei koncerthelyszínek működjenek, ahol élőzenei koncertet vállaló előadók rendszeresen felléphetnek. Az Ideiglenes Kollégium felhívására 73 pályázat érkezett, amelyek közül végül 34 részesült összesen 84.000.000 forintos támogatásban. A koncerthelyszínek azt vállalták, hogy 16 különböző együttes önálló koncertjét rendezik meg. A sikeres pályázók között olyanokat is találni, akik a tavalyi évadban is sikerrel pályáztak a Cseh Tamás Program Klubtámogató Alprogramjára.
 
A sikeres pályázók a 2015-2016-os évadban:
 
Agora Kulturális Központ, Szombathely
Bálint Ágnes Kulturális Központ, Vecsés
Club 68 Café, Nyírbátor
Csabagyöngye Kulturális Központ, Békéscsaba
Debreceni Egyetem klubjai
Dharma Klub, Debrecen
E78, Pécs
Egri Kulturális és Művészeti Központ
Est Café, Pécs
Expresszó Klub, Veszprém
Fehérgyarmati Művelődési Központ
Fezen Klub, Székesfehérvár
Fröccs, Kiskőrös
Gödör Klub, Eger
Hang- ár Music Pub, Kaposvár
Hangár Music Garden, Sopron
Helynekem, Miskolc
Jászberényi Mozi
JATE Klub, Szeged
Keresztury Dezső VMK PopUp Café, Zalaegerszeg
Madách Imre Művelődési Központ, Vác
Madách Mozi, Balassagyarmat
Nappali Bár, Pécs
Park Music Hall, Győr
Rómer- ház, Győr
Roncsbár, Debrecen
Rongy kocsma, Szeged
Roxxy Café, Tatabánya
Rugby Hotel, Székesfehérvár
Stop- Shop, Kapuvár
SVT- Ady Pince, Salgótarján
Tiszapart Mozi, Szolnok
Trafó Club, Gödöllő
Zebra Club, Szarvas