„Mi ezt művészi értelemben csináljuk, és nem háborút szítunk.”

„Mi ezt művészi értelemben csináljuk, és nem háborút szítunk.”

Csihar Attilával beszélgettünk a hamarosan hazánkban koncertező Sunn O)))-ról, más zenekarairól, a black metal üzenetéről, na meg a világ teljességéről.

Hogy vagy mostanában?

Köszi, jól. Már készülődök egy utazásra jövő héten, megyünk játszani. Volt két hét szabadidőm, de most ennek vége van. De azért jó a nyár.

Hova indultok?

A Mayhemmel játszunk három fesztiválon, Svájcban, Spanyolországban végül Romániában. Ez lesz most így zsinórban jövő héten. Aztán lesz még egy fesztivál a Mayhemmel és indul a Sunn O))) turné.

Amivel szeptemberben a hajóra is jöttök. Melyik zenekart tartod elsődlegesnek vagy még ezek mellett is vannak zenekaraid?

Igazából a Mayhem a főzenekarom, mint mindig. De szinte majdnem ugyanolyan fontos a Sunn O))) is. El sem tudnám képzelni nélküle. Van egy harmadik, három francia sráccal, kettő amerikaival, a Sinsaenum, amivel most jött ki a debüt lemezünk „Echoes Of The Tortured” címmel (a többi tag is más zenekarokból származik: pl. Slipknot, Dragonforce, Chaimera, Loublast). És van egy szólócuccom is, a Void of Voices, amivel mostanában idő hiányában csak ritkábban tudok játszani, de novemberben lesz egy koncert Budapesten. Emellett még vannak side zenekarok, amikor csak úgy összeállunk, ilyen a pl. Gravetemple, ami Sunn O))) tagokból alakult.

De te már elég régóta elég sok zenekarban egyfolytában tevékenykedsz.

1986-ban kezdtem. 2004 óta foglalkozom csak zenével.

Mert hogy előtte meg a matematika-fizika működött nálad.

Igen, 2004 előtt mást is kellett csinálni túlélés szempontból, ment ez a matematika-fizika tanítás, egy-két filmben sikerült dolgoznom, meg ami még jött mellette, ilyen alkalmi dolgok. Akkor is ment a zene, de ugye elég extrém és underground amit csinálunk, és elég nehéz is ebből megélni. Egy zenekarral nem is tudom, hogy csinálnám.

De hát te nemcsak a megélhetésért csinálod…

Abszolút nem. Csak éppen vannak szintek, határvonalak a zenélésben. Ha elkezdi valaki kölyökként, mint én, akkor nem is gondolja át még, mi vár rá. Persze, gondoltunk arra, hogy majd egyszer nagyok leszünk, meg hát hogy azok is vagyunk, egyébként az igaz is volt, csak akkor azt még úgy félig hitte el az ember. Akkor a buli kedvéért csináltuk, és mert nem tudtunk jobb elfoglaltságot. De aztán ha egy zenekar sikeresebbé válik, akkor megint más lesz minden. Rossz esetben egyből átver valami kiadó: mint pl. a Tormentor-ral akkor oszlottunk fel. De ha ez nem így van, akkor jó esetben egy zenekar el kezd turnézni és az esetek nagy többségében ehhez először be kell szállni egy nagyobb zenekar elé. Egy ilyen turnéra elég nehéz bekerülni, ha csak nem ütött akkorát a lemezük vagy kiemelt érdeklődés van a zenekar iránt, hogy ezt ki tudja termelni. A turné pedig akármilyen hosszú lehet, és eleinte bizony be kell szállni anyagilag is pl. egy turnébusszal. Iszonyatos áldozatokat kell hozni. Az ember ugye az elején ebből nem tud megélni, és nyilván van mellette egy normális munkahelye, mivel túl kell élni, az egy alapkód. És akkor a szabadságodat gyakorlatilag egy ilyen turnén töltöd, amire még nagy valószínűséggel rá is fizettél, és egyszer csak hazaesel. És mivel ezt egy elég aktív pihenésnek nevezném, valószínűleg hullafáradtan történik mindez. Aki ezt csinálja, az azért csinálja, mert szereti csinálni. Nyilván csak megszállottként lehet csinálni. Mintha valami drogra rá lennél állva. Nem tudom, mennyire jó a hasonlat. És akkor ez még csak az egyik olyan pont a sok közül, amin át kell jutni. Mert az emberek ugye változnak, és azért mert 5 éve egyet értettünk valamiben, az már nem biztos, hogy most is úgy van, plusz még mindenki azt is gondolja, hogy jobban tudja, mint a másik. Minél jobb egy zenekar, annál erősebb egyéniségek vannak benne, akik annál határozottabb véleménnyel rendelkeznek, és ez néha súrlódásokat okoz. Persze, ez mindenhol így van az életben, semmi sem könnyű, de ez sem annyira.

Neked mit jelent ez a szó, hogy áldozat? Azért ez a black metál dolog elég sok mindent rejt magában.

Az ember a saját szerelméért képes áldozatot hozni. Áldozatot valami szellemi célért hoz az ember. Ezáltal próbál közelebb kerülni egy ideához.

Neked mi ez az ideád?

Az én ideám a zene volt mindig is. Áldozatot egyáltalán nem biztos, hogy garantált célért hoz meg az ember. Ez nem egy olyan dolog, amit megvásárolsz. Az áldozatban benne van az is, hogy az ember képes elengedni, nem vár érte semmit cserébe, csak remél. A zenével az a további célom, vágyam, hogy, ezt minél tökéletesebben tudjam csinálni, apránként csiszolgatva, mint egy gyémántot. Persze, emellett minden más is kell, mondjuk a szerencse is, aminek szintén két oldala van.

És a zenén belül mi a célod? Mert azért ez a black metál egy elég határozott állásfoglalás, és nem csak valami olyan, amit kedvesen odateszel az emberek elé.

Érdekelnek más műfajok is, de az extrém metal mindig is ment. A Sinsaenum az egy death metal zenekar, a Sunn O))) inkább kísérleti zene, meditatívabb. Ezek egymást kiegészítik nekem a Mayhemmel meg a többivel. A black metal alapvetően olyan, mint egy horror film. Ha ezt így le akarnám egyszerűsíteni, hogy miről szól, azt mondanám, hogy az ember a saját félelmeit manifesztálja, és azokkal szembe néz. És ez nem feltétlenül rossz, az elnyomott energiák és félelmek valahogy felszínre kerülnek, az ember szembesül velük, ezáltal felszabadul.

A színpadon is igazából egy nagy félelemként testesülsz meg.

Ezt az egészet nem mi találtuk ki. A témák, a szövegek már egy létező szellemi, okkult irodalmon alapulnak. Egy ősrégi dologról van szó, ami egyidős az emberiséggel. De akkor menjünk bele röviden. Ahogy megyünk vissza az időben, egyre kerekebbek a vallások, amik mára már szinte letűntek. Ha megnézed az egyiptomi kultúrát, akkor látod, hogy ott azért elég komoly túlvilági hit volt, tisztelték a halált. Ozirisz, a túlvilág ura, az egyik legnagyobb istenség Egyiptomban. A hinduizmus is három istenre épül, a teremtőre, a fenntartóra és a pusztítóra. Ezek egyébként nem mások, mint a természet különböző energiáinak megszemélyesítői, és régen mindet elfogadták az egész részeként. Ez persze pár ezer évvel később eltorzult, és a vallások már nem a teljességre törekedtek, hanem mindent részekre bontottak. És jöttek azzal, hogy van a jó meg a rossz, meg a kígyó a fán, meg a Sátán, aki Isten része, de mégse. Innentől az emberiség létre hozott egy ellenséget, a gonoszt, akit tűzzel-vassal irtani kell. Ennek a nevében kiirtottak tűzzel-vassal több millió embert. Ha a vallással visszaélnek, akkor azzal tömegeket teljesen meg lehet őrjíteni, és őket irányítás alá vonni. És ez megy a mai napig is, vallási háború dúl a Földön. És emiatt ez az egész el van torzulva az emberekben. Ha megnézed, a rajongóink 95%-a a lehető legkedvesebb, legnormálisabb ember, képesek azonosulni azzal, amit mi képviselünk, és ezáltal ők is teljesebbnek érzik magukat. Egyfajta család vagyunk a világban, mert valahogy ebben mindenki közös. Egy AC/DC Highway to Helljéből vagy az Iron Maiden Number of the Beastjéből százmilliókat adtak el. Ez nem az ördög imádatáról szól. Csak ezt korlátozottabb felfogóképességből egyből gonosznak bélyegzik. De ez inkább az ő elméjükben létező téveszme. Mi ezt művészi értelemben csináljuk, és nem háborút szítunk. Nem tudom, mennyire érted, amit ezzel akarok mondani.

Hát, hogy nem kellene letagadni azt, ami bennünk van, mert ugyanúgy az egésznek a része.

Igen, a szövegeinkben misztériumok, okkult dolgok jelennek meg. Mit jelent az, hogy okkult? Az, hogy titkos tanításokból erednek. Ezt is évszázadokon át üldözték, több millió nőt égettek meg boszorkányként, több millió embert öltek meg eretnekként. Az emberek pedig valahol érzik tudat alatt, hogy itt valami átverés is van. Hogy amit üldöznek és tiltanak bizonyos körökben, azokat ugyanazok titokban ugyanúgy gyakorolják. A fizika és a természettudomány pedig iszonyatosan fel van pörögve, olyan újabbnál újabb felfedezések és elméletek születnek, amikből egyre inkább az derül ki, hogy az asztrológia mégiscsak létezik. Hogy a bolygóknak iszonyatos mágneses tereik vannak, amiket eddig nem tudtunk mérni, de valójában azok hatnak a mi mágneses tereinkre itt a Földön. Ehhez hozzájön a Napnak a mágneses tere, ami körül itt lebegünk. Ezek a dolgok mind alátámasztják, hogy ami régen babonás hitnek számított, annak igenis van köze a valósághoz egy finomabb fizikai szinten. Az kellene, hogy legyen az alapelv, hogy amíg valaki művészileg kifejezi magát anélkül, hogy ezzel másoknak ártana, addig teljesen szabad lehessen a pálya.

Szeptember 6-án is így lesz a hajón?

Szeretettel várunk oda mindenkit. Jó hangos lesz. Pszichedelikus lesz. Meg fogjuk rezgetni a sejteket egyenként. Spirituális lesz. A Sunn O))) olyan, mint a Nap, tehát polaritásmentes számomra. Annyira gonosz, mint amilyen gonosz a Nap, mikor felperzseli a sivatagot, de egyébként meg nélküle nem lenne semmi. Van a zenekarban egy jó nagy adag nehézségi erő, de ez még csak nem is sötét… De nem is fehér. Valahol a kettő között.

FB esemény...

MaryMoss

A cikk nyomtatott változata a RCKSTR Magazinban jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.08.09.