Michelin-csillagos éttermi sörpárosítások között a MONYO Brewing Co. nyolc tétele

Michelin-csillagos éttermi sörpárosítások között a MONYO Brewing Co. nyolc tétele

A Michelin-csillagos fine dining étterem, a Costes Downtown immár a bor- mellett sörpárosítással is kínálja öt- és hétfogásos menüjét, a tányérok mellé kerülő palackok közül pedig nyolc is a MONYO Brewing Co. tétele. A hazai színtér egyik legdinamikusabb fejlődő kraft sörfőzdéje ezzel ismét szintet lépett.
 
A hazai kisüzemi sörfőzdék fejlődésével egyenes arányban egyre szélesebb körben vált elfogadottá a nézet, miszerint a sör is lehet presztízsital, olyan magas minőséget képviselő különlegesség, amely bearanyozza a pillanatot. A szemléletváltás egyik katalizátora pedig a MONYO Brewing Co. volt, akik itthon elsőként jelentkeztek több, a legmagasabb minőségű összetevőkből főzött, a borokhoz hasonlóan évjáratos sörbranddel, mint a Boris The Blade nevű Russian imperial stout vagy a Franky Four Fingers nevű árpabor. Emellett a különböző borászatokkal (Bodrog Borműhely, Gizella Pince vagy épp a Heumann Pincészet) való együttműködéseik révén úttörőnek számítanak a bor- és sörvilág házasításában is. Ezek fényében nem csoda, hogy megtalálták egymást a Costes Downtown étteremmel.
 
 
"Pár éve, amikor a kisüzemi sör hirtelen nem csak itthon, hanem egész Európában elkezdett trendivé válni, már gondolkodtunk egy hasonló menün, de akkor még nem éreztük az emberekben a kellő nyitottságot és hát a főzetek minősége sem mindig érte el az általunk elvárt szintet" - nyilatkozta Miguel Rocha Vieira, executive chef.
 
"Egyetértek, ráadásul akkoriban még a felhozatal sem nekünk kedvezett. A MONYO szortimentjében azonban több olyan tétel is szerepel, amelyek kiválóan illeszkednek a már meglévő fogásokhoz, arról nem is beszélve, hogy a spontán erjesztésű söreik sokban hasonlítanak a borokra, így azokra a vendégkörünk is nyitottabb" - tette hozzá Pongrácz Péter, a Costes Downtown head sommelier-je.
 
 
Kérdésünkre Miguel elárulta, hogy kedvenc párosítása a mangalica - karaj és terrin, körömpörköltmártással és sztrapacskával, amelyhez remekül illik a 2017-es Spontan Syrah a maga borszőlős jellegével. A sör és étel szervesülésére tökéletes példa a posírozott és grillezett fürj „choucroute"-tel és kelbimbóval, amely mellé a Schatzi nevű szűretlen bajor búzasört kínálják vagy a birsalmával és fahéjjal "feladott" túrógombóc és az ahhoz párosított Anubis nevű mézsör. Az öt-, illetve hétfogásos kóstoló menü összesen nyolc tányérja mellé érkeznek a MONYO Brewing Co. sörkülönlegességei. Aki ezt esetleg kevésnek érzi, annak csak tavaszig kell várnia: akkor ugyanis az étlappal együtt a párosítások is megújulnak.
 
Az ételpárokról készült fotókat Pintér Árpád készítette.