"Minden koncertünk első alapvető kitétele, hogy érezzük magunkat nagyon jól!" - Blues MD interjú

Szebényi Dani és Mike Gotthard két rutinos, kipróbált zenész, akik együtt nyomják a godfater.-ben is, és a Blues MD-ben is. Itt is, ott is blues, de mégsem ugyanaz. Március 25-én pedig meg lehet nézni őket a Robotban. Ez volt az apropója a beszélgetésünknek Danival.
 
Több formációban játszotok együtt, és mégis kétség kívül ez egy külön út, amit 2020 óta együtt jártok. Milyen energiákból fonódott össze a Blues MD világa?
Misivel a kapcsolatunk már több, mint 10 évre visszanyúlik. Mindketten hatalmas bluesrajongók vagyunk, és valamikor, ahogy a kérdésben is említed, 2020 elején azon kezdtünk el gondolkodni, hogy érdemes lenne kicsit visszakanyarodnunk a kezdetekhez. Még 2011 körül, amikor elkezdtünk közösen dalokat írni, azt egy nagyon egyszerű módon, egy gitár, zongora mellett tettük (Meg persze énekhang), meg amúgy is egyik kedvenc szórakozásunk az volt, hogy a kedvenc dalainkat “házibuli” jelleggel jammelgettük otthon ketten. Szóval adta magát valamilyen szinten, hogy ezt a formációt így létrehozzuk, ugyanakkor egy nagyon jó kis zenei fórummá nőtte ki magát nekünk!
 
(Fotó: Bácsfalvi Lilla)
 
Néztek valakire példaképként, akár a hazai vagy a külföldi porondról? Melyik a kedvenc blues irányotok?
Szerencsére rengeteg példaképünk lehet, csak a blues műfaján belül is. Én csak azt tudom elmondani most, hogy mostanában kiket hallgatok, mert egyébként meg kiemelni azt, hogy ki a legnagyobb hatás, példakép nem lehet. Jelenleg Eric Clapton Journeymanes korszaka pörög (pont most bömböl a Bad Love), de az Überjames Scofield lemezek (ez instrumentális), magyarok közül pedig Hobo Blues Band - korai LGT lemezek egyelőre kirobbanthatatlanok a lejátszási listámról.
 
A zenei ízlésetek bár fedi egymást, de van bőven eltérés köztük. Mégis amikor összeültök, rövid időn belül tudtok mindkettőtöknek kedves dallamokat játszani. Ha jammelésről van szó, mik azok a végletek, amiből elindultok?
Szerencsére tényleg rengeteg a közös pont, meg tényleg már ezeréves a kapcsolatunk, szóval nagyon jól beszéljük egymás nyelvét. Ha leülünk, rövid időn belül úgyis születik valami, amin el tudunk indulni. Misi sokkal inkább hangszerközpontúbb talán, én pedig most épp jobban élem a “klasszikus” dalokat, de ezek amúgy is folyamatosan változnak, meg nem is feltételnül határozzák meg azt, hogy merre lyukadunk ki, mert a közös alkotásban igazából kiegészítjük egymást, és a végeredmény pedig általában mindig vezet valamerre.
 
Mit jelent nektek a Blues MD?
A legjobban talán úgy lehet ezt megfogalmazni, hogy ez a kis saját zenei játszoterünk, ahol ki tudjuk élni az összes olyan vágyunkat, ami egy duo formációhoz köthető, és akár túl is nyúlik azon. Nem külső elvárások szerint állunk hozzá ehhez a produkcióhoz sem, és minden egyes koncertünk első alapvető kitétele, hogy érezzük magunkat (mi és a közönség is) nagyon jól. Ameddig ez megvan, addig igazából csinálhatunk bármit, de lesz Blues MD!!
 
 
Mik a reális terveitek ezzel a formációval, és mik azok az álmok, amik a “soha nem mond, hogy soha” bakancslistára írhatóak?
Szerintem nem földtől elrugaszkodott vágy az, hogy esetleg a “koncerttermes” világba belépjünk ezzel az akusztikus formációval, néha vendégekkel, egyéb hangszerekkel kiegészülve. Akár a MÜPA vagy egyéb termek színpadára nagyon szívesen felállnánk. Egyébként készül egy “hangos” verzió is a zenekarból majd, de talán az még kezdetleges állapotban van. Itt a Gudics ikrek, Martin és Marcell alkotják a ritmusszekciót. Ebben az összeállításban jó lenne bekerülni a koncertezős vérkeringésbe, talán nemzetközi vonalon is. Én a Henrik Freischlader Band tagjaként végigturnéztam már Európát, szerintem lehet erre igény és érdeklődés is. Az biztos, hogy mi rengeteg energiát és időt fogunk ebbe belerakni!
 
Hogy sikerültek a turné eddigi állomásai? Milyen közönségetek volt? Hogy éreztétek magatokat?
Számomra meglepő volt azért, de mindenhol teltházak és rengeteg szeretet várt minket. Bár nem voltak ezek azért hatalmas helyek, de az emberek, akik megtöltötték óriásivá varázsolták! Zseniális volt megélni ezeket az estéket. Rengeteg új baráttal találkoztunk, illetve nagyon jól szórakoztunk a régiekkel, közben pedig eljátszottuk kedvenc dalainkat! Egyébként Szegedre még májusban visszamegyünk, ezúttal már valószínűleg dupla bulit fogunk tartani.
 
(Fotó: Bikali Sándor)
 
A ’90-es évek második felében, a 2000-es évek elejéig - ha lehet/szabad ilyet mondani - volt itthon a csúcson a blues. Milyen most a hazai blues-élet? Itt a Blues MD, ott a godfater., és még ezek mellett is látjátok a színteret. Milyen a közönség, milyenek a klubozás lehetőségei, illetve hogyan állnak a blues-hoz a fesztiválok? Van újra sok blues fesztivál?
Nekünk arról az időszakról túl nagy tapasztalatunk nincs, 90-es években született kölykök vagyunk! Az biztos, hogy rengeteg olyan lemez, dal született meg abban az időszakban, ami meghatározta a muzsikánkat. Én azt gondolom, hogy most is azért jópár fesztivál van (megyünk is április 13-án például Veszprémbe a Blues Fesztre!) ahol lehet játszani, és rengeteg kicsi bluesközösség létezik az országban (pl. Csabai Csípős Blues Club, vagy Szegeden). Azt is nagyon szeretem ebben a világban, hogy rettenetesen közvetlen kapcsolatot lehet ápolni mindenkivel, és ettől az egész nagyon-nagyon emberi. 
 
 
Pár nap múlva a budapesti Robotban zárjátok le ezt a kora tavaszi szezont. Milyen energiákkal érkeztek, és jól állnak az előkészületek erre az eseményre?
Arra gondoltunk, hogy megfűszerezzük kicsit a dolgokat a Robotban, elhívtuk vendégnek Hegedűs Borit magunk mellé, aki egy zseniális, iszonyatosan fiatal, csodás énekesnő. Emellett jópár új dalt is beépítettünk a műsorba, szóval lesz pár új dal (saját is) meg hát alig várjuk már, mert utoljára Budapesten tavaly év végén játszottunk így, szóval ki vagyunk már éhezve!
 
Hol találkozhatunk még veletek? Tavasszal és nyáron, a fesztiválszezonban biztosan muzsikáltok pár helyszínen…
A nyáron leginkább a godfater. zenekarral fogunk koncertezni, de az biztos, hogy ott leszünk a Veszprém Blues Fesztiválon, Szegeden, Szombathelyen a teraszkoncertsorozatban, a Művészetek Völgye fesztiválon, a Dunarock Motorostalálkozón, illetve 2 különleges bulink is lesz a paksi Gasztroblues fesztiválon. Ezenkívül persze nagyon szívesen elmennénk az összes nyári fesztiválra, rendezvényre!
 
 
 
----
Írta: Könnyű Flóra
----