Mindenkinek van kedvenc rockslágere – Rádió Rock

Mindenkinek van kedvenc rockslágere – Rádió Rock

Interjú Kalácska Gábor programigazgatóval:

Májusban indult a rádió. Hogyan értékelitek az első három hónap tapasztalatait?
 
Meglepően pozitívan. Többen dolgoztunk már induló médiumnál, de az a várakozás és aktivitás, ami a Rádió Rock hallgatóit jellemzi, mindannyiunknak új volt. Valóban nap, mint nap tapasztaljuk, hogy nagyon sokan nagyon várták már ezt a rádiót és az egyedi zenei kínálatát.
 
Milyenek a hallgatói visszajelzések?
 
Nagytöbbségben pozitívak. Az sms-ek, telefonhívások, e-mailek 95%-a arról szól, hogy milyen jó, hogy végre olyan rádiót hallhat a kedves hallgató, hol lejátsszák a kedvenc dalát. Természetesen vannak kritikusaink is, de ez egy induló (vagy bármilyen más) rádió esetében elkerülhetetlen, pláne egy ilyen évtizedes hiány pótlásakor.
 
Kik a legnagyobb kritikusaitok?
 
Mielőtt indult a Rádió Rock, már tudtuk, hogy két típusú hallgatónk lesz. Az első, aki eddig nem hallgatott rádiót, mert nem találta sehol a kedvenc dalait. A második, aki eddig is rádiózott, de szimpatizál a rockkal, vagy csak unja már, hogy mindenhol ugyanazokat a dalokat hallja. Nos, a második típus már rutinos rádiózó, vagyis tudja, hogy nem feltétlenül mindig az ő kedvenc dala szól. Az első viszont eddig CD-t, mp3-at, stb. hallgatott. Gondold csak el, ott annyiszor hallhatta a kedvenc bandáját, vagy akár egy adott dalt egymás után, ahányszor csak akarta. Ez egy rádióban elképzelhetetlen. Itt biztosan hall olyan dalt IS (és az „is” itt nagyon fontos), ami esetleg nem a legnagyobb kedvence az adott pillanatban. Neki nyilván hosszabb folyamat ezt elfogadni. De minden kritikából igyekszünk tanulni, és mint mondtam, a dicséretek vannak hatalmas többségben.
 
Említetted a különbségeket. Erre hogyan hívjátok fel a figyelmet?
 
Szerencsére erre nem kell figyelnünk, megtették a zenészek, mikor megírták a dalokat.  Ami fontos, hogy azt mutassuk meg, a rockzene nem egy elszigetelt műfaj, sokkal inkább benne van a köztudatban, mint azt gondolnánk.
 
Ezt hogy érted?
 
Nézd, mindenkinek van legalább egy kedvenc rockdala. Aki soha nem volt rockkoncerten, annak is nagy eséllyel tetszik egy Queen, Bon Jovi, Bryan Adams, stb nóta. A rock, mint stílus az elmúlt 25 évben olyannyira bekerült a köztudatba, hogy ma már a nemzetközi ruhaboltok kínálatában is ott vannak a zenekari pólók. Vagyis a legtöbb ember kötődik a rockhoz, csak épp nem tudatosítja magában. Így mi most lehetőséget adunk a hallgatóknak, hogy ország világ előtt megmutassák kedvenc rockdalukat, hátha ezáltal mások is megszeretik azt. Emellett az is fontos, hogy a hallgatók kérései olyan sokszínűek, mint maga a rockzene.
 
Vagyis ha most felhívlak titeket, akkor jó eséllyel lejátsszátok az én kedvencemet is?
 
Egyrészt igen, másrészt inkább sms-t írj. A 06/70/7000-958-as számra. Mi pedig majd visszahívunk, hogy ne a te számlád pörögjön. :)
 
 
A cikk nyomtatott változata a RCKSTR Magazinban jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.09.06.