Minőségi rock a pajta tövében – Megyer Camp interjú

Minőségi rock a pajta tövében – Megyer Camp interjú

Az ország legkisebb településén június 21-étől egy héten át újra dübörög a rock n' roll. A Megyer Camp fesztiválról Pajer Kristóffal beszélgettünk, aki nem csak az esemény főszervezője, de egyben a falu polgármestere is.

Mi az előtörténete az év legjobb bulijának a legkisebb faluban, vagyis ahol a rock'n'roll találkozik a tehénnel?

2007- ben kezdődött, akkoriban 2-300-an jöttek össze. Igazi kis családias buli volt, majd évről évre emelkedett a nézőszám, pár évig itt volt a Zorall Sörolimpia is. A 2011-es szétválás után egyedül folytattuk tovább, és szinte elölről kezdtük ismét építeni az egészet, de szerintem jót tett a rendezvénynek, mert mostanra tényleg sikerült egy olyan rock fesztivált létrehozni, ahol a közönség a soft rocktól a legprofibb metálig megtalál mindent.

Hogy állt össze az idei program, kiket emelnél ki a meghívott fellépők közül? Előnyt élveznek a helyi zenekarok is?

Előnyt a minőségi rock zenekarok élveznek, kiemelni nem szeretnék senkit. Egy-két érdekes momentum, hogy például a Road már kezdetek óta jelen van Megyeren, elmondható, hogy együtt fejlődtünk. A Rómeó Vérzik nálunk ünnepli 20 éves szülinapját dupla koncerttel és a régi zenészek bevonásával, Kowáék is már szinte állandó jelenlévői Megyernek, Alvin és a Mókusok most lesznek először. És persze rengeteg baráti zenekar, Junkies, Ördög, Auróra, Men in the Box, és mind a többi 40.

Számokban hogy kell elképzelni, mekkora az érdeklődés a fesztivál iránt?

Az eddigi tapasztalatok alapján most maximáltuk a kiadható bérletek számát, ami szépen fogyogat. 2011-ben és tavaly volt szerintem a csúcs, amikor közel ezren aludtak a helyszínen! Az nálunk egy bődületes szám és nagyjából a maximum, amit a hely elbír táborozóba. Alapvetően nem is számítottunk ekkora érdeklődésre és kicsit megijedtünk, mert nem azért találtuk ki a fesztivált, hogy szétcsapjuk a 22 házból álló falut és utána behintsük sóval!

A célunk az volt, hogy jól szórakozzunk, közben pedig sugalljuk, hogy milyen jó a vidéki élet. Az ideális bent táborozó létszám úgy ezer fő körül van. A költségvetést is erre lőttük be, ennyi embernél még nincs nagy zsúfoltság, kényelmes és kellemes a helyszínen szórakozni!

Napijeggyel persze még beférnek sokan, de az igazi hangulatot az ittalvásos bulizás adja, ez olyan, mint hogy az igazi egyetemi vagy főiskolás bulik a kollégiumokban vannak.

A helyi lakosság hogy áll a fesztiválhoz? A helyi szolgáltatók (éttermek, kocsmák, szálláshelyek) mennyire tudnak hasznot húzni az eseményből?

Mindent mi csinálunk, persze külsős segítséggel, de így minden nyereség (ha van) a faluban marad, és így munkát ad a helyieknek.

Van a fesztiválnak olyan sajátossága, ami kiemeli a többi közül?

Szerintem kevés olyan fesztivál van, ahol egyrészt a fellépő zenészek lent ragadnak pár napra bulizni, illetve hogy a falu közepén egy pajta mellett tornyosul az egyik nagyszínpad pár ezer watt hangerővel, és nem a focipálya van lekerítve helyszínnek. Talán Kapolcshoz tudnám (szeretném) hasonlítani kicsiben, persze zenei stílusban mi a rock vonalat képviseljük

A bérlet ára meghökkentően alacsony ahhoz képest, hogy egy hétig tart a rock'n'roll. A sátrazási lehetőséget is magában foglalja a jegy?

Próbáljuk alacsonyan tartani, pont azért tudjuk, mert szinte mindent mi csinálunk, és rengeteg külső segítséget kapunk. A bérlet ára magába foglalja a táborhely árát is, igen.

Kik a fesztivál fő támogatói?

Öt fő támogatónk van: a Jack Deniels, Alföldi tej, Borsodi, NKA és persze maga a falu.

Mit gondolsz, mennyire nőheti ki magát a jövőben a Megyer Camp?

Nem cél a növekedés, tavaly eldöntöttük, hogy inkább a minőség javítását célozzuk meg, hogy az a szűk kör, aki bejut a rendezvényre, tényleg jól érezze magát. Jó példa erre a Fishing, ők 5000 főbe húzták meg a határt, és ezt évek óta következetesen betartják, nem is lehet rá már jegyet kapni.

MaryMoss