„Mintha az első lemezre készült volna”

„Mintha az első lemezre készült volna”

Ganxsta Zolee mesélt a Kartel nálunk debütáló klipjéről, a készülő új lemezről és az oldschool undergroundról, amit a zenekar a mai napig magáénak érez.

Legutóbb azt mondtad, már nem vagytok olyan balhésak, mint régen, de a klipet elnézve...
 
Akkor be voltam rúgva, és hülyeségeket beszéltem. Balhésabbak vagyunk, mint valaha! Velem meg nagyobb a gond, mint bármikor, de ez előnyére válik a produkciónak. Ha gengszter rap, akkor nincs helye puháskodásnak. A zenekarral egyet értünk abban, hogy amerre 21 éve elindultunk, arra érdemes tovább menni. Akik szeretik a zenekart, emiatt szeretik. Ha megpróbálunk megfelelni bárki másnak, azzal csak rosszat teszünk magunknak és mindenki másnak is. Azt kell csinálni, ami jól esik, ami kijön zsigerből, és amit szeretünk. Ez a dal olyan, mintha az első lemezre készült volna, és nagyon jól esett megcsinálni. 
 
Tehát maradt az ortodox rap, amit a múltkor is említettél. 
 
Igen, ez a dal abszolút oldschool, amitől lehet néhányan idegenkedni fognak, de a kilencvenes évek hangzásának szerintem továbbra is van terepe. Amit az elmúlt 5-10 évben a világban rap címszóval csináltak, az betyárosan szar. Magyarországon van pár nagyon ügyes underground rapper, dolgozunk is párral az új lemezen, például Siska Finuccival, Kettyóssal, Kilakikittel. Ők nagyon rámentek az oldschool alapokra, pedig jóval fiatalabbak nálunk, szóval nem arról van szó, hogy mi ragaszkodnánk túlzottan a saját fiatal korunk zenéihez. Ez egy irányzat, aminek ilyennek kell lennie. A most divatos trap alapok nem illenek ahhoz, amit mi szeretnénk csinálni. 
 
Akkor még talán jobbnak is találod a mostani hazai rapet, mint a nyugatit? 
 
Pontosan. A hazai underground rap nekem nagyon tetszik. Itt van a Veszélyes Elemek, azt csak a youtube-on látod, a tv-ben nem tűnnek fel. Ők annyira igaziak, hogy még egy kicsit nekem is ijesztőek. 
 
Ez a klip nem lesz ijesztő? 
 
Imádom, nagyon gettó! Ilyet akartam. Ezzel sem a zenetévék meghódítása a cél. Nem akartunk kierőlködni magunkból egy pop dalt a rádiók kedvéért, inkább azt csináljuk, amit szeretünk. Azt legalább jól csináljuk. 
 
Ki felel a sztoriért?
 
Én álmodtam meg, hogy megint ilyen aljasba menjünk le. Melegítős cigányok lettünk újra, akik kirabolnak egy nemzeti dohányboltot, csodálatos asszonyokkal találkoznak, és mindenkitől elszedik a pénzét. Az Experidance-ből is csatlakoztak hozzánk táncosok, hiszen a társulatban én épp Nostradamus szerepét játszom. A rendező, Danika is nagyon sokat hozzátett a kliphez, rengeteget ötleteltünk. 
 
Mennyi dal van kész az új lemezre?
 
Eddig 6-7 dal van meg, ezek közül most a Dől a lé-t választottuk ki. Ez teljesen az én szövegem, a zene Pierrot-é. A dalok között van olyan, a Hét élet, amiben a Punnany Massif énekese is szerepel, és lesz olyan is, amit csak underground rapperekkel töltünk meg. 
 
Mik azok a koncertek, amikre különösen készültök? 
 
A hétvégén Szekszárdon az Est Caféban fogjuk először eljátszani az új dalt. Jégre teszlek show-ból lesz még kettő a januári Barba Negra után. Egy a Fishing on Orfű nagyszínpadán, ami eléggé megtisztelő. Jönnek a régi tagok, Sámson, Steve, Lóri B, és nagyon komoly vetítéses színpadi show lesz fúvós szekcióval kiegészülve. A másik pedig a Barba Negra Trackben augusztus 24-én. Úgy játsszuk le a Jégre teszlek albumot, ahogy az annak idején volt, a közjátékokkal együtt. Aztán szép lassan az új dalok is bekerülnek a műsorba, a régi kedvenceket sem feledve. 
mm. alvajaro