Miről álmodik egy gép?

Miről álmodik egy gép?

Krizso x Miki357 videoklip az új EP-ről

Az egyik legmarkánsabb stílusú hazai kliprendező, Miki357 rendezésében debütál Krizso hosszú hallgatás után megjelent új középlemezének első klipje. A Csordás Zita hangjával megtámogatott Ai’s First Dream című dal videója egy oldschool trükktechnikával operáló vizuált kapott. Krizso (N)euro-Zen című hatszámos EP-je tavaly karácsony előtt néhány nappal, a Klinik gondozásában jelent meg. A lemezbemutatóra február 1-jén a LÄRM-ben kerül sor az albumon szereplő hazai underground énekesnők közreműködésével.

Az Ai’s First Dream Krizso saját bevallása szerint a 2017 decemberében, öt év hallgatás után megjelent (N)euro-Zen című EP-jének legfontosabb – és nem mellékesen legfülbemászóbb – dala. A hozzá készült videót emblematikus stílusáról könnyen beazonosítható Miki357 jegyzi, aki számtalan videoklip és reklámfilm után mára megkerülhetetlen figurája a hazai kreatíviparnak. Az egykori fővárosi szubkult Realistic Crew egyik zenei agyának és a rendezőnek nem nem ez az első közös munkája, korábban is dolgoztak már együtt az RC-s időkben. „Miki hívott, hogy hallott az új lemezről, és szívesen részt venne a kapcsolódó kreatív munkában. Mondtam, hogy csináljon egy klipet” – mesélte el Krizso.

Az Ai’s First Dreamre egy letisztult, mégis látványban bővelkedő klip készült. „A RED kamerával rögzített videó csavarodós, nyúlós effektjei a speciális, réskiolvasós technikának köszönhetők. Ez egy, a sportversenyeken használt célkamera-technológiához hasonlítható eljárás, amelynek során egy képkocka tartalmazza egy egész snitt bizonyos részeit; olyan, mint ha a képkocka felső része időben eltolódna az alsóhoz képest” – világított rá a technikai részletekre Miki357. A kis stábbal készült klip operatőrje Dévényi Zoltán, vágója Szabó Levente volt, a forgatott anyag feldolgozását az ODD Studio végezte.

Krizso (N)euro-Zen című hatszámos lemezén négy népszerű magyar underground énekesnő működik közre: Jónás Vera, Odett és Judie Jay mellett Csordás Zita, a Mayberian Sanskülotts énekesnője, aki a most megjelent klipben is szerepel. „Krisztián egy közös ismerősünktől kapta meg a számomat, átküldte ezt a dalt, megírtam rá a szöveget, és pár óra alatt fel is vettük. Aztán kérdezte, hogy »oké, akkor mehet a klip Mikivel?« Először azt hittem, viccel, nem gondoltam volna, hogy pont ehhez a számhoz készül majd videó” – mondta el az énekesnő.

A Klinik gondozásában megjelent EP lemezbemutató buliját február 1-jén a budapesti LÄRM-ban tartja Krizso a négy énekesnő, valamint Kárpáti Dódi (trombita) és Gulyás Kristóf (dob) közreműködésével. A (N)euro-Zen jelenleg is elérhető minden ismert online zeneáruházban, CD-n pedig először a lemezbemutatón lesz beszerezhető.

Helyszín