Mit tettél – Környezettudatosság a hétköznapokban

Mit tettél – Környezettudatosság a hétköznapokban

Interjú Hamza Gergellyel

A Mittettel.hu a hétköznapok környezettudatosságával foglalkozik. A látogatók leírhatják, hogy mit tettek eddig a környezetért és ezt a feljegyzést egy év elmúltával visszakapják. Így láthatják, hogy mennyit fejlődtek zöld gondolkodás terén. Az inspiráló írások meg is jelennek az oldalon, így könnyen juthatunk ötletekhez is. Hamza Gergellyel, az oldal kiötlőével dumáltunk.
 
 
Hogy jött az ötlet?
 
Próbáltam megfejteni a csomagolásokon lévő kis ábrákat, hogy vajon amit a kezemben tartok, az szelektív-e. Aztán ahogy elmélyedtem a témában, rájöttem, hogy a magánemberként magunkra vagyunk hagyva. Sok alulról szerveződő, nagyon erős közösséget találtam, akik hulladékmentes élettel, fenntartható, minimalista, vagy slow életmóddal foglalkoznak. Azt láttam, hogy az ilyen közösségekben a kezdők nagyon ritkán mernek aktívan kezdeményezni. Szóval a meglévő fórumok inkább a nagyon tudatos emberek továbbfejlődését segítik, de az olyan zöldfülűek, mint például én is nagyon nehezen találják meg a megfelelő információforrást. Ráadásul sem az állami, sem a gyártói/forgalmazói oldalról nem találtam olyan információforrást, ami könnyen kereshető és hosszútávon folyamatosan frissül.
 
Szerinted azzal, hogy úgymond személyes a hangvétel, közelebb lehet kerülni az emberekhez?
 
Persze. Az egésznek ez a lényege, hogy a környezettudatosság terén is merjék felvállalni az emberek, hogy mit tesznek. Az élet minden területén könnyedén találhatunk mintákat, de ha a környezettudatos életmódról beszélünk, akkor nehezebb a helyzet. Ha súlyproblémáim vannak, akkor személyi edzőhöz megyek, vagy online edzésprogramokat használhatok. Ha nem tetszik a lakásom, boltom berendezése, hívhatok lakberendezőt, vagy meríthetek ötleteket a Pinterestről, vagy blogok százezreiből. Ha tudatosabban szeretnék élni és óvni a környezetem, akkor sokkal szűkebb a paletta nehezebb példaképeket találni.
 
Meghatároztok egy konkrét célközönséget, vagy ez az egész univerzális?
 
Jelenleg úgy érzem, hogy két célcsoportja van az oldalnak. Azok, akik tudatosan élnek és próbálják minél jobban óvni a környezetüket és azok, akik még nem tudtak, vagy akartak a környezettudatosság irányába továbblépni. Jelenleg a tudatosan élőktől várom, hogy osszák meg ötleteiket azokkal, akik még csak most kezdenek elindulni a zöld úton.
 
Sokan úgy vannak, hogy eldobják a zsepit az utcán, mert „mindenki eldobja, az én tettem nem befolyásol semmit ebben a hatalmas káoszban”. Mit mondanál azoknak, akik szerint az egyéni, kis cselekedetek szinte semmit sem érnek a globális környezetszennyezés árnyékában?
 
Kb. 17-18 éves koromban olvastam egy szlogent valahol ami így szólt: „Think global, act local”. Nem is emlékszem már, milyen eszme jelmondata lehetett ez, de nagyon megragadt bennem. Szerintem ez a környezettudatosság alapköve is. Ha mindenki kiveszi a részét, akkor jó irányba tudunk majd továbblépni.
 
 
Milyen apró, „házi trükköket” tanácsolnál a tudatos környezetvédelem első lépéseiként? És milyeneket a haladóknak?
 
Én, mint Hamza Gergely, senkinek nem akarom és nem is tudom megmondani a tutit. Én csak azt tudom leírni, hogy én mit teszek szívesen a környezetemért. Azért készítettem a Mittettel.hu-t, hogy mindenki a vérmérsékletének megfelelően mutathasson példát, vagy leshessen el praktikákat.
 
Mi a végcélod ezzel az oldallal, ha egyáltalán van ilyen?
 
Eleinte csak egy egyszerű kis oldalt szerettem volna csinálni, ami egy kis önvizsgálatra késztet és ahol az emberek zöld ötleteket adhatnak és kaphatnak. Az oldal indulása után viszont egyre másra jöttek az ötletek, hogy miként lehetne kezelni az emberek környezettudatossággal kapcsolatos problémáit. Öt-hat kisebb nagyobb projekten dolgozom most párhuzamosan. Az egyik egy kis webes alkalmazás, ami segít eldönteni a háztartási hulladékról, hogy milyen kukába és milyen állapotban szabad dobni. Egy másik keresővel is készülök, amin az emberek könnyedén találhatnak utcai szelektív gyűjtőkukákat, használtelem-, kiégett izzó- és ruhagyűjtő konténereket. Szóval itt még közel sincs vége!
 
Emögött áll valamilyen cég vagy mozgalom, vagy ez egy teljesen független, „civil” kezdeményezés? Vagy csak te vagy egyedül?
 
Független és civil kezdeményezés, én csináltam mindent az oldalon a grafikától kezdve az apró HTML kód reszelgetésig. Nyilván ha sikerül valamelyik kis projektemmel továbblépni, akkor ahhoz már keresnem kell partnereket, de most még egytollú indián vagyok.
 
 
Császár Gergő