„Modern kori fonó”

„Modern kori fonó”

A FlyWalking megalkotójával, Tóth Annamáriával beszélgettünk egy jó tea mellett.

A Lázár utca 10. szám alatt piciny kis ékszerdoboz várja a természetes kiegészítők híveit. A Flying Heads tollas ékszerekei és extravagáns fejdíszei, a FlyWalking cipői és táskái, valamint a Nympha kristálymalái mind felfedezhetők a Galaxis Műhelyben. Ám nem csak csodálni lehet az egyedi darabokat, hanem a legkülönfélébb workshopokon el is lehet sajátítani készítésüket. A FlyWalking megalkotójával, Tóth Annamáriával beszélgettünk egy jó tea mellett.
 
 
Hogyan kezdtél bele a kézműveskedésbe?
 
Gyerekkoromban is elég nagy részét tették ki az időmnek a rajz általi felfedezések. Művészeti középiskolába jártam, ahol többféle irányt is kipróbálhattam, végül textilszakos lettem. Aztán bekerültem a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemre, ahol a textilszakon belül, nyomottanyag- és bőrkiegészítő tervezést tanultam. Ma már főként cipőkkel foglalkozom, de táskákat, és újabban ékszereket is készítek, a középiskolai ötvös ismereteimre támaszkodva. A Galaxis Műhelybe az egyetem után botlottam. Nyitott alkotócsoportként üzemelt már akkor is, ahol mindenki a saját brandjén dolgozott, miközben különböző kézműves workshopokon népszerűsítették az alkotásaikat. Idővel kevesebben lettünk, néhányan külföldre mentek, mások saját műhelyt nyitottak. Jelenleg hárman, Nekóval és Kingával alkotunk itt és tartunk rendszeres foglalkozásokat.
 
Van, hogy hármótok brandje találkozik egy projekt keretein belül?
 
Általában divatbemutatókon jelenünk meg együtt, például a Fashion Weeken is. Ilyenkor előfordul, hogy a fejdíszhez én készítek bőralapot, azt Nekó feltollazza, Kinga pedig még tovább díszíti. Mindig egy adott témára készítünk szetteket. A bemutatókra általában valamilyen performansszal készülünk, gyakran Virág Judit (Attraktív Kollektíva Törzsi Hastánc Egyesület) közreműködésével. Általa nagyon hiteles előadásmódban kerülnek színpadra a kiegészítőink, hiszen ezek is törzsi szellemiségben születnek meg. Odafigyelünk a zeneválasztásra is, tehát nem megszokott bemutatóra lehet tőlünk számítani.
 
 
Hogyan fordult a figyelmetek a törzsi stílus felé?
 
Nálunk ez a goa zenével kapcsolódik össze. Nekó fejdíszei a kezdetek óta törzsi beütéssel bírnak, a brand indulásakor az első tollakat ő még Indiából hozta. A Flying Heads rengeteg kiegészítőt készít az O.Z.O.R.A. fesztiválra a fellépőknek, és a vásárokon is nagyon népszerű. Az én cipőim és táskáim mondjuk nem ennyire egyértelműen ebben a stílusban mozognak, inkább a modern, letisztult formavilág jellemzi őket, nagyon szeretek különleges alapanyagokat társítani egymással. Most, hogy ilyen téren egyre több a megrendelés, a törzsi jellegű ékszerek készítése nálam inkább a kikapcsolódást jelenti. A bőrrel rendkívül szabályosan, milliméter pontossággal lehet csak dolgozni, ezután felüdülés olyan tökéletlen anyagokhoz nyúlni, mint mondjuk a réz. Gyönyörűek a régi ékszerek, ezért én is hamarosan meglátogatom Indiát, hogy körülnézzek.
 
Rendszeresen ott vagytok az O.Z.O.R.A. fesztiválon, hiszen a kézműves részleg elég figyelemre méltó ott. Érdekes, hogy az esemény megítélése a sajtóban ennek ellenére még mindig inkább ellenséges.
 
Minden évben rengeteget fejlődik a fesztivál, szebbnél szebb épületek és díszletek jelennek meg, és a művészetek is egyre fontosabb szerepet kapnak. A main stage dekója újrahasznosított anyagokból készül, nagyon sok önkéntes van jelen, fantasztikus projektek valósulnak meg. Ha valaki végigsétál a galériában, elképesztő ingerek érik. Korántsem az az elsődleges profilja a fesztiválnak, amit hallani lehet róla a médiában.
 
 
Mi a Galaxis Műhely küldetése?
 
Szeretnénk az embereknek betekintést nyújtani a munkánkba, és azt gondoljuk, erre a workshopok adnak leginkább lehetőséget. Sok esetben megváltozik a kézművesség megítélése bennük ilyen alkalmakkor. A szandálkészítő foglalkozás 7 órás szokott lenni, a felénél gyakran kicsúszik a résztvevők száján, hogy most már megértik, miért kerül olyan sokba egy-egy kézzel készült darab. A kezdeti nehézségek után persze mindenki el tud lazulni, és belemerülni az alkotásba, ez a másik, ami miatt fontosnak tartjuk a workshopokat. Jó megtapasztalni, mennyire ki tud kapcsolni a közös alkotás. Mi biztosítjuk az alapanyagokat, és segítünk mindenben, amiben csak lehet, hogy aztán büszkén hazatérhessenek a saját művükkel. Akár egy modern kori fonónak is felfogható ez a műhely. Igyekszünk a szezonhoz igazítani a workshopok témáját. Nyáron a fesztiválok kerülnek középpontba, ilyenkor testpermeteket, kendős ruhákat, fülbevalókat, virágos fejdíszeket készítünk, vagy épp cicanadrágot szaggatunk. Én nagyon szeretem a karácsony előtti időszakot is, ilyenkor be lehet ide kuckózni a melegbe, és ajándékokat készíteni. Próbáljuk arra biztatni az embereket, hogy kézzel készített ajándékot adni sokkal menőbb és értékesebb. Az ajándékozó beleteheti a saját elképzeléseit az adott tárgyba, az ajándékozott pedig így valóban személyes ajándékot kaphat. December 16-án egyébként szeretettel várunk mindenkit a karácsonyi vásárunkra, ahol az alkotóbarátainknak is lehetőséget adunk a bemutatkozásra.
 
A modern kori fonóba férfiak is járhatnak?
 
Nagyon örülnénk neki, ha ők is jönnének, de egyelőre inkább a csajos foglalkozások a jellemzőek. A hely befogadóképessége miatt igazi barkácsolós foglalkozásokat nehezen lehet kivitelezni, de ma például lesz dohánytárca-készítő workshop, amire egy fiú is benéz.
 
 
mm.alvajaro
Fotók: Honfi Anna