MOHAING – A szabadság foka

MOHAING – A szabadság foka

A tavalyi életrajzi kötet megjelenése után sem dől hátra Mohai Tamás, idén új albummal jelentkezik. „A szabadság foka” névre keresztelt anyag november 10-én debütál az Analog Music Hall nagytermében. A Mohai Tamás Band, azaz Jud Harmony énekesnő, Török Péter gitáros, Mohai Szabolcs dobos és Kiss G László basszeros, a lemez mind a 12 dalát eljátsza a koncerten a főhős vezényletével. Az anyag legrégebbi dala 40 éves születésnapot ünnepel, hiszen a Karnevált Mohai első zenekara, a Faxni vitte sikerre a nyolcvanas-kilencvenes években, mely ezúttal modern maskarában szólal meg. Ezen kívül szinte csupa „ötven pluszos” nótát hallhatunk, ahogy a gitáros- zeneszerző-énekes emlegeti az elmúlt években írt szerzeményeit.
 
 
Talán még emlékszik a közönség Mohai Tamás ötvenedik születésnapi triplalemezére, melyen 50 új és régi dalban összegezte pályafutását olyan egykori zenekarok oldalán, mint a KFT, a Boom Boom, a Faxni, a Török Ádám és a R.A.B.B., a Háború, a Tomistars, Muckshow, Almási Enikő és a Zenekar, az E.N.E.R.D. vagy a Posthumus. Az akkoriban használt MOHAIN művésznévhez azóta egy G betű lett hozzávarrva, ami az angol nyelvtan folyamatos jelen idejére utal, hiszen az alkotói tevékenység napjainkban is zajlik.
 
 
„A szabadság fokát nem a borítón feltűnő szimbólumok: gibabájtok, köbméterek vagy dollármilliók jelentik, amit lassan fűtésre fogunk fizetni. Nem ragadhatsz bele a hétköznapokba, mert azok drámaiak. Csak szállj mindenek felett – erről szól az album.”
 
Az elmúlt hónapokban néhány dalt már megismerhettünk. A „Politikusok” és a „Valami kell még buli előtt/után” parádés „csináldmagad” klipek formájában, míg a kislemeznek is felfogható, „Hazafelé éppen” és a „Folytatni még” hanganyagként kerültek fel a YouTube-ra. Utóbbi jelentőségét és fogadtatását Mohai a „Mára nincs több kérdés” átütő erejéhez hasonlítja.
 
 
A dalokat 2021 augusztusa és 2022 májusa között rögzítette a kvintett az Organic Sound stúdióban Kremán Patrick hangmérnök segítségével. Először kétszámos kislemeznek indult, de aztán elhúzódott a munkafolyamat és album lett belőle. „Talán a Faxni Tizedik történetének rögzítéséhez tudnám hasonlítani a mostanit, azt is tíz nap alatt vettük fel, csak akkor egyben. Ugyanannyi idő állt rendelkezésünkre, és ugyanúgy végig együtt lógtunk a stúdióban, de több ízben jártunk vissza. Az utolsó pillanatban összeállt az Elveszett szavazat c. dal, ami öt ember realtime játékát őrzi, Jud Harmony monológjával fűszerezve. Zseniális lett” – lelkendezik Mohai.
 
 
A november 10-i koncert nemcsak amiatt lesz érdekes, hogy a teljes anyagot hallhatjuk élőben, hanem azért is, mert felcsendülnek olyan rég nem hallott Faxni-slágerek, mint a „Mellettem mögöttem”, a „Benne vagyunk” és az „Inkább jó éjszakát”. A húsz számos műsorban Nagy Ádám gitáros is feltűnik majd néhány dal erejéig, valamint tanítványa, Mohai harmadik gyermeke, a 14 éves Syl Mohai, aki ráadásul még egy fél órás gitáros szettel is készül egyedül, a Mohai Tamás Band koncertje előtt.
 
„A szabadság foka” album Palotai Péter jóvoltából fizikai formában is megjelenik, melyet a koncert napján meg lehet vásárolni az Analog Music Hall-ban.
 
 

A cikk megjelenését a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.