Mörk és a The Qualitons egyesíti erőit!

Mörk és a The Qualitons egyesíti erőit!

Kivételes párosításból született meg a Gone To You új, monumentális élő verziója

Bár 2020 kétségkívül nem a fellépésekről szólt, idén nyáron két, nemzetközileg is számos elismerést kivívó zenekar, a Mörk és a The Qualitons egyesített erőit egy (pontosabban kettő) mindent elsöprő koncerten. Az itt készült felvétel most látható először, és amellett, hogy felidézi számunkra ezt az izgalmas zenei kollaborációt, talán kicsit fellebenti egy igazi nyár emlékképét is. 
 
Az először tavaszra meghirdetett, majd végül augusztusban megrendezett műsor a hatalmas érdeklődésre való tekintettel két este szórakoztatta a The Qualitons és a Mörk rajongóit. A két zenekar a 70-es évek pszichedelikus hangzásvilága, az elszállós ívek és az erősen improvizatív hozzáállás mentén olyan erős szellemi közösséget alkot, hogy színpadon való találkozásuk csak a csillagok megfelelő összeállására várt. Az igazi kérdés nem az, hogy mi adta az ötletet a közös koncert(ek)hez, hanem, hogy eddig miért nem történt meg ez a kooperáció. A két együttes tagjai ezelőtt is játszottak már együtt néhány alkalommal különböző formációkban, jameken, mondhatjuk, hogy ugyanahhoz a zenei közösséghez tartoznak. Ráadásul ezen közösségen belül gyakoriak a zenélés egyszeri és megismételhetetlen megnyilvánulásai, ezért adta magát a közös koncerten az együtt zenélés. Szeifert Jason Bálint, a Mörk basszusgitárosa így emlékszik vissza:
 
“A hangulat a backstage-ben leginkább egy nagy családi ünnephez volt hasonló, ahol a rég nem látott rokonok végre újra találkoznak, együtt vannak, beszélgetnek, jól érzik magukat egymás társaságában. Azzal a különbséggel, hogy itt végül az „összejövetel” koncertté alakult.”
 
A The Qualitons és a Mörk tagjai abban egyetértenek, hogy az idei év legmeghatározóbb élőzenei élménye volt számukra - és remélhetőleg a közönség számára is - kétszer is teltház előtt fellépni a Kobuciban. A nem mindennapi alkalomra különleges műsorral is készültek, és bár a járványhelyzet a közös próbáknak sem kedvezett, három dal erejéig mégis együtt ragadtak hangszert. Ennek igazi gyöngyszeme, az este csúcspontja a The Qualitons 2014-ben megjelent Gone To You című dala volt, amit a teljes Mörkkel kiegészülve egy több mint tízperces, monumentális zenei orgiává varázsoltak. Most az erről készült videóval kedveskednek a rajongóknak és kívánnak nekik sok-sok kitartást azt remélve, hamarosan újra találkozhatnak a közönséggel. A képfelvételeket Bánáti Tamás és Bánhegyi Tamás készítette, a hangot Dobrányi Máté (Emi sound) rögzítette, a hangkeverés pedig Zwickl Ábel munkája.
 
 
Persze addig sem telik eseménytelenül a két zenekar élete, a Mörk például a kényszerpihenőt egyfajta alkotói szabadságként igyekszik megélni, és kihasználva a felszabadult időt, vadonatúj dalok írására koncentrálnak.

Fotók: sinco