Művészetek Völgye 25 - Kulturális és összművészeti fesztivál

Művészetek Völgye 25 - Kulturális és összművészeti fesztivál

Negyedszázados lett a Művészetek Völgye. Unhatatlan, mert mindig ugyanaz és mindig új. A fesztivál idén július 24-től augusztus 2-ig három településen, hatvannál is több udvarban és harmincöt helyszínen, több ezer programmal és fellépővel készül a Balaton

Melyek voltak az elmúlt 25 év legkedvesebb pillanatai a szervezők számára?

Képtelenség lenne erre a kérdésre pár mondatban válaszolni, a 25 év maga egy több kötetes regény.  Nem csak az iország első fesztiválja született meg Kapolcson 1989-ben, haenm egy igazi közösség is. Azóta ráadásul a fellépők és a szervezés is számos változáson, jelentős fejlődésen ment keresztül, a fesztivál jelenleg is folyamatosan frissül és megújul. De az idei fesztivál a 25 legkedvesebb pillanataiból, meghatározó személyiségeiből, művészeiből is összefoglalót fog adni, a kérdésre tehát ott a helyszínen, 10 nap alatt fogunk tudni válaszolni.

Milyen újdonságokra lehet számítani a jubileum alkalmából?

A fesztivál az elmúlt években úgy próbál fejlődni, hogy minden évben újabb és újabb meghatározó előadókat és alkotókat kér fel, hogy saját prorgamhelyszínét létrehozza, akiket aztán igyekszik hosszabb távon is magához kötni. Tavaly így csatlakozott a korábbi sok más helyszínhez a jazz szcénát felvonultató Harcsa Veronika Udvar, tért vissza egy folk udvar erejéig a Fonó Budai Zeneház vagy adott megjelenési lehetőséget a hazai divat, design és startup világnak a Design Terminál. Amellett, hogy a már csatlakozott udvargazdáink idén is visszatérnek, számos új helyszínt, néhány meglepetés-udvargazdát is tervezünk, új udvart indít egyebek mellett a Momentán Társulat, de több napra vendégünk lesz a Pintér Béla Társulat, illetve önálló napot kapnak a Balaton Method film alkotói. A jubileum alkalmából ráadásul a fesztivál a most már hagyományos, falusi udvarokba szervezett színpadok mellett három emblematikus nagyhelyszínt is tervez megvalósítani. Visszatér a fesztivál műsorába a legendás taliándörögdi Klastrom, ahol öt napig a Fonó vonultatja fel a fesztivál történetének legendés és meghatározó világzenei arcait, a következő négy napban pedig már az NVC fiatal csapata mutatja meg a jövő továbbfejlődési lehetőségeit, majd a helyszínt egy táncprodukciókat felvonultató nap zárja. Az egyébként is a fesztivál helyszínén működő Hello Wood csapatának szervezésében külön programhelyszínen jelenik meg az építészet szemüvegén keresztül a falusi élet és a fenntarthatóság tematikája. Végül a hazai hagyományos könnyűzenei fesztiválok világa és a blues-rock tematika pedig a Blue sPot szervezésében szándékaink szerint már egy nagyszínpados kivitelben jelenik majd meg.

 

 

Remélhetően a Hobo Klub továbbra is műsoron lesz, ahogy a többi közönségkedvenc program sem marad el…

Megígérhetjük, hogy így lesz. Aki számít, beleértve, akik a 25 év alatt számítottak, azok mind meghívottai a fesztiválnak és együtt ünneplik velünk majd az évfordulót. Bár egy fesztivál életében mindig fontos a megújulási képesség és a változatosság, a Művészetek Völgye mindig is nagy hangsúlyt fektetett a hagyományai ápolására és értékei megőrzésére is.

Mit érdemes tudni a gasztro-felhozatalról?

Idén sok új csapatot próbáltunk a gasztro területen is bevonni. A klasszikusan fesztiválos ízek mellett, mint a langalló és a kürtöskalács, idén is több kapolcsi porta megnyitja kapuit, hogy a Kapolcsi Kék Abrosz keretein belül ismerkedhessen meg a látogatók a helyi ízekkel. Megjelenik emellett a street food világa is és a korábbi évekől eltérően a helyi jellegű bor és pálinkakínálat mellett végre kézműves sörök nagyon széles választékát is végigkostólhatják majd a látogatók.

 

Milyen nem zenei művészeti ágak képviseltetik magukat ezúttal - és milyen formában?

A Művészetek Völgye hagyományosan összművészeti fesztivál, a zenei programkínálat mellett mindig is számos más művészeti ág megjjelent. Idén visszaerősítünk a színház területén, jelentős hangsúlyt kap az építészet és a kortárs képzőművészet, a programok között feltűnnek film vetítések és persze idén is velünk lesz az elmaradhatatlan kézműves vásár, mely új lendöletet kap a WAMP designerei és a Design Terminál  által felsorakoztatott magyar tervezők mellett.

Várhatóak-e nemzetközi fellépők?

A fesztivál az utóbbi években egyre több nemzetközi fellépőt próbált meghívni. Harcsa Veronika Udvarban idén is nemzetközi csemegékkel várjuk a látogatókat, és nagyszíbásu nemzetközi felhozatallal büszkélkdhet a Klastrom fesztiválfalu is. Szándékaink szerint külföldi meglepetések megjelennek majd a Malompart színpadain is, de mivel a programunk véglegesítése és zárása még néhány hetet igénybe vesz, minden poént még nem lőhetünk le. Mindenki figyelje a májusban országos terjesztésben megjelenő műsorfüzetünket, a Művészetek Völgye Fesztivál applikációját és a www.muveszetekvolgye.hu honlapot is. Bátran állíthatjuk, hogy méltó módon ünnepeljük meg a fesztivál jubileumi 25. évét.