„Nagy hegyet kellett megmásznom...”

„Nagy hegyet kellett megmásznom...”

Interjú Tövisházi Ambrussal

Tövisházi Ambrus művésznevén Erik Sumo, a Péterfy Bori & Love Band alapítója, a Liza, a rókatündér zeneszerzője, zenei producer. Nyolc év után, idén ősszel új albummal jelentkezett. A Mount Fuji egy misztikus utazás, ahol az Erik Sumo mindig különleges zenei világa, most egy meditatívabb hangzásban öltött testet. A szerzőt kérdeztük az új anyagról, az alkotásról és a jövőről.
Tóth Julcsi 
 
 
A Mount Fujin rengetegen dolgoztatok. Hogyhogy nem Erik Sumo Band néven jelent meg az album? 
Azért, mert alapvetően Erik Sumo Band nem létezik, csak egy rövid ideig működtünk ezzel a névvel, aminek már akkor sem volt értelme, mert igazából ez mindig az én projektem volt. Az egész szellemisége nagyon erősen hozzám kötődik, és hálás vagyok azoknak a nagyszerű zenészeknek, akik együtt játszottak velem és valaha megfordultak az Erik Sumóban, mert velük lett mindig teljes az, amit kitaláltam.  
 
A Liza, a rókatündérben adta magát a keleti hangzás a film cselekménye miatt, de most a Mount Fuji album is ebben a szellemiségben íródott. Hogyan és miért lettek számodra ennyire fontosak ezek az egzotikusabb motívumok, hangzások?  
Én valahogy azt érzem, hogy azon kívül, hogy két dal szövege japánul van, nincs rokonság hangzásvilágban a Liza, a rókatündérrel. Azt kár lenne tagadni, hogy inspirált a japán nyelvvel való megismerkedésem, de ez teljesen más lemez lett, mint a Liza zenéje. Az egy bohókásabb anyag, a Mount Fuji pedig egy lassú, meditatív album. Talán a Nuclear Energy című szám mutathat némi rokonságot a Liza-anyaggal, mert az egy kicsit punkosabb dal lett. Fantasztikus élmény volt anno, hogy a film zenéit mennyire szerették az emberek, nem is gondoltam volna, hogy egy ilyen furcsa tempójú, nyelvű, hangzású muzsikát ennyien fognak majd hallgatni. Pillanatok alatt megismerte az ország, és ez nagyon jólesett, de nem akartam ugyanezt megismételni egy másik lemezen.Nem is menne egyébként. 
 
 A Mount Fuji egy érezhetően kimunkált album lett, ami tele van érzelemmel. Mi inspirált ebben a különleges munkában?  
Eddig minden anyag készítése közben bejártam egy saját utat, ami egy tanulási folyamat is volt. Ezek az önmegismerésnek különböző módjai. Amit most megtanultam, hogy sokkal türelmetlenebb voltam a korábbi munkáimnál, mint ami egyébként a személyiségemből fakad. Először éltem át azt, hogy egyszerűen annyit dolgoztam egy dalon, hogy már darabokban voltam a végén. Kínzás volt. Túl magasra tettem önmagam számára a lécet, és erre ilyen mértékben korábban nem volt példa. Még a megjelenés előtti napokban sem voltam elégedett, de végül varázsütésre mégis csak összeállt úgy, ahogy azt szerettem volna. Nagyon nehezen, sok munkával és rettenetes aprólékossággal lett a Mount Fuji az, ami. Sok vonóst tettem bele, ami szintén újdonság volt, mert eddig nem dolgoztam ezzel, és fontosnak éreztem az egészet. Jó volt erre rálátni, ezt is megtanulni. Volt egy olyan célom, hogy olyan legyen ez az album, amit évek múlva is jó elővenni, vagy amit akár egy filmhez is el tud képzelni az ember. Nem filmzenét akartam persze, hanem inkább olyasmit, amiben ott van valami örökérvényűség.  
Ezek szerint a Mount Fuji címadással reflektálsz arra is, hogy mekkora kihívás volt ez a munka?
Az biztos, hogy ebben a folyamatban egy marha nagy hegyet kellett megmásznom, igen. A kreativitás és az ihlet nem mindig és akkor van ott az emberrel, amikor azt szeretné, hogy vele legyen. És gyakran azt éreztem az utóbbi időben, hogy nem úgy születnek a dolgok, ahogy vártam, de végül is sikerült olyat alkotnom, ami most már elégedettséggel tölt el.  
 
Nagyon régen volt Erik Sumo-koncert is, nem csoda, hogy közel telt házat csináltatok október közepén az Akváriumban. Milyen volt a buli?  
Jól sikerül, eszméletlenül élveztük. Egy very best of műsor volt terítéken, ami láthatóan működött. Egy színes nagykoncertet csináltunk, ahol persze voltak dalok az új lemezről is, de alapvetően a műsor nagy része a régi számainkból állt. Ott volt velünk Harcsa Veronika, Kiss Erzsi és az új énekesnőnk, Kutzora Edina is.
Ezek szerint az elkövetkezendőkben várható még Erik Sumo-koncert, nem maradnak ki évek?
Hogyne, abszolút tervben van! Tele vagyok megvalósításra váró tervekkel, így a további koncertek is esélyesek. 
 
A cikk a novemberi Rockstar Magazinban olvasható.
Keresd országszerte az újságosoknál, vagy rendeld meg évi előfizetésed: elofizetes@rockstar.hu