Napfogyatkozás az elhagyatott Salgótarján felett - Itt a Jónás Vera Experiment legújabb klipje

Napfogyatkozás az elhagyatott Salgótarján felett - Itt a Jónás Vera Experiment legújabb klipje

Tavaly áprilisban jelent meg a Jónás Vera Experiment harmadik nagylemeze, a HOLD. Az albumról két dalhoz már készült videó, a Mélyvíz még a lemez megjelenése előtt látott napvilágot, októberben pedig a kiszáradt Alfölddel a Kesergés videójában találkozhattak a rajongók.

A harmadik videó az első, ami angol nyelvű dalhoz készült. A korábban megszokott művészi vizualitástól most sem távolodott el a zenekar, ahogy a klímakatasztrófa is ismét fontos szereplő, ezúttal a disztópikus Salgótarjánban, Szombath Máté rendezésében.

„Máté munkáit régóta figyelem, nagyon igényesek a videói és elképesztő precizitással nyúl mindenhez. Sokat beszélgettünk nyáron a HOLD dalairól és koncepciójáról, több dal is terítékre került, végül a Hard lett a befutó. Klipeket és fotókat küldözgettünk egymásnak, amíg megszilárdult a klip koncepciója.” - emlékszik vissza a dalszerző-énekes a közös munka indulására.

„Verának már egy jóideje követtem a munkásságát mire személyesen is megismerkedhettünk egy véletlen castingnak köszönhetően. Ezután keresett meg Vera, hogy csináljunk egy klipet együtt, amit én nagyon megtisztelőnek éreztem, főleg, hogy a HOLD című lemeze remekmű lett. Egy magyar dallal kezdtünk dolgozni, majd hirtelen átváltottunk, hogy angol nyelvű legyen inkább. Ekkor én ösztönösen ráböktem, hogy a Hard legyen, mert első hallgatásra is iszonyatosan betalált nálam és a szöveg témája is olyanokat boncolgat, ami engem is nagyon foglalkoztatott, főleg akkoriban nyáron. Tavaly értette meg először kollektívan szinte mindenki, hogy egy visszafordíthatatlan klímakatasztrófában élünk, és azontúl is dől ránk minden irányból a katasztrófák tömkelege, ami a szuper globalizált kapitalizmus természetes velejárójaként beköszöntött a világunkba.” - egészíti ki a klipet rendező Szombath Máté, hogy miért is ehhez a dalhoz készült a videó.

„Nagyon szeretjük az életünket, szuper lenne örökre ebben a kényelemben élni, de ez egy teljesen abszurd vágy. A Hard leginkább ennek szorongató mivoltáról és arról szól, hogy nagyon szeretnénk bízni abban, hogy tudunk változni. Hogy képesek leszünk máshogy gondolkodni az utazásról, étkezésről, vásárlásról és használni tudjuk a lehetőségeinket arra, hogy picit igazságosabb társadalmat alakítsunk magunk köré. Mikor ezeket a sorokat írom, picit mosolygok is magamon, amiért ilyesmiben reménykedem, mégis nagyon szeretnék bízni.
Máté elég önjáró módon készítette a klipet, ez volt életemben az első olyan anyag, amin nem voltam jelen, külhoni életem miatt, mégis nagyon nagy bizalmam volt abban, hogy gyönyörű klip készül majd. Az egyetlen és legfontosabb feladatom az volt, hogy magán jellegű videókat keressek a telefonomból, amiket szívesen látnék vissza pár másodperc erejéig. Imádtam ezek gyűjtögetését, eleve nagyon szeretem a montázsokat, amik mindenkinek mást jelentenek. Magánéletem nagy pillanatai is feltűnnek néhány másodpercre a videóban, nagyon tetszik, hogy csak én értem mik történnek ott.” – mondja Jónás Vera arról, hogy hogyan lett egy ilyen globális történetből mégis személyes hangvételű klip.

„Volt egy fiókba került klipkoncepcióm, amit még a saját ex-zenekaromnak akartam rendezni, ahova végül nem kellett, de a kiszemelt dal szinte ugyanerről szólt, hasonló hangvételben, mint a Hard. A helyszín, mint a disztópikusan ábrázolt Salgótarján már megvolt, az is, hogy néhány különböző egymástól idegen karaktert ragadunk ki a térből párhuzamosan vágva, mintha egy közös pillanatukat nyújtanánk ki a filmes időkezelés nagyítójával. Az én koncepciómban a csoda, ami összeköti a szereplőket egy közös szakrális pillanatban, az egy váratlan Napfogyatkozás volt, ami tulajdonképpen így, hogy az ötlet sokkal jobban eltolódott a klíma téma felé még fontosabb is lett.
 Vágásban a többi karakterhez igazítottam azokat a snitteket, amik kb 10 évnyi mobilos videóarchivumból lettek összeválogatva, illetve egy-két momentumában direkt hozzáforgatva (pl.: a nagyszabású augusztus 20-ai tűzijáték). Ezek afféle flashback-ekként villangatnak be, mint a jelenkorunk kényelmes nyugati kapitalizmus aranykorának végét sugallva. A saját mobilos gyűjteményemet kiegészítette a klip rendezőasszisztensének, Salvatore Giulianonak az elég erős zsebkamerás felvételei, illetve Vera saját anyagai közül is sok bekerült, és Tóth Glória Jáde gyártásvezetőtől is kaptam párat.”
- fejezi be a gondolatait a videó születéséről a rendező.

A Jónás Vera Experiment most a hasonlóan fontos társadalmi kérdéseket taglaló Back-Pack előadásaira fókuszál, mely a családi örökségünket helyezi főszerepbe. A koncert-performansz a Soharóza kórus és a Jónás Vera Experiment közös előadása, melyet teltházas bemutatója után április hetedikén, a MOMKultban láthatnak újra az érdeklődők. Erre jegyeket itt érhettek el.

Fotók: Szemerey Bence