"Nehogy már a zenekar jobban élvezze a koncertjét, mint mi!"

Elkészült a tavalyi Nagy-szín-pad győztes Bohemian Betyars harmadik nagylemeze, melynek apropóján március közepétől 17 állomásos európai turnéra indulnak.

Azonban volna itt még más is: szeretnének másik négy kontinenst is átkoncertezni, így indítottak egy Indiegogo-kampányt, ahol csekély támogatásért cserébe bárki hozzájuthat az új albumhoz. Sőt, aki mélyebben a zsebébe nyúl, szerenádot is kaphat.
 
A külföldi turnétok finanszírozásához az „Indiegogo” adománygyűjtő oldalhoz fordultatok. Tudjuk, hogy a világon sok helyen, például az Egyesült Államokban nagyon jól működik ez a módszer, de vajon itthon is beválik? 
 
Mihályfi Máté: Egyelőre nem olyan könnyű az emberekhez eljuttatni és megértetni velük ezt a rendszert, de az, hogy bő egy hét alatt összejött az első célkitűzésünk 35%-a, egy nagyon jó példa arra, hogy itthon is működhetnek a közösségi finanszírozású projektek. Mi az új lemezünket is itt „áruljuk”, csekély támogatásért cserébe hozzájuthat bárki a teljes nagylemez anyagához. Persze komolyabb adomány ellenében számtalan más lehetőség közül választhatnak a támogatók, lemez-megapacktól szerenádon át a saját bejáratú Bohemian-koncertig!
 
Meséljetek az új lemezről!
 
Szűcs Levente: Több mint 4 év telt el a második és a mostani, harmadik nagylemezünk között. Ennyi idő alatt rengeteget változik, formálódik egy zenekar, és szerintem érezhető a fejlődés. Sokkal érettebb és intenzívebb ez a lemez a régebbieknél, minden dal egy külön világ, és végre mindenki elégedett a végeredménnyel. Szeptember óta alig koncertezünk, helyette felépítettünk egy otthoni stúdiót a galériánk alatt, és ott csiszoltuk az új dalokat. Ami nekem a legpozitívabb visszajelzés, hogy már mind a tíz dalt hallottam valakitől, hogy az a kedvence.
 
Kína, USA, Új-Zéland és Marokkó. Miért pont ezeket választottátok célpontul? Van itt kialakult közönségetek, vagy a kalandvágy hajt? 
 
Szűcs Levente: Abszolút a kalandvágy hajt minket! Európa nagy részét már körbecsavarogtuk, úgyhogy távolabbi célokat tűztünk ki magunknak, hátha ez is sikerül. Szeretnénk felfedezni együtt a nagyvilágot. Új-Zélandról és Kínából is konkrét fesztivál-megkeresés érkezett pár hónapja, szóval adott volt mint úticél, Marokkó és az USA alakuló fázisban van. Nem lesz könnyű összehozni, de nem lehetetlen, főleg ha mások is segítenek ebben!
 
Külföldön már akkor sikeresek voltatok, amikor itthon még nem annyira futottatok be. Mit gondolsz, mi a titok?
 
Mihályfi Máté: Nagy szerencsénkre az elmúlt hat évben számos lehetőség adódott, hogy körbeturnézzuk Európát. Kezdetben írtunk háromszáz fesztiválnak, amiből egy német fesztiválszervező visszaírt, hogy vár minket szeretettel, és még egy tíznapos német turnét is leszervezett nekünk. Nagy mérföldkő volt ez a zenekar életében, hiszen itt „fedezett fel” minket többek közt a spanyol koncertszervezőnk is. Aztán már egyik fellépés vonta magával a másikat. Szerencsés maga a zenénk is, mert ha jól játszunk, meg lehet rá őrülni – ez egy szervező szemében mindig látványos.
 
Szűcs Levente: Azt hiszem, hogy mitől lehet külföldön sikeres egy magyar zenekar, arra nincs tuti recept. Egy biztos: menni kell, keresni kell a külföldi lehetőségeket, mindig odatenni magad, hajtani, mindenkire ráírni, és ami a legfontosabb, végig összetartani! 
 
Külföldre is ugyanazt a setlistet viszitek? Szerinted mi „jön át” a külföldi közönségnek a magyar nyelvű dalaitokból?
 
Mihályfi Máté: Kicsit variálunk, de alapvetően ugyanaz a műsor. A magyar nyelvű dalok hangulata az, amivel abszolút együtt tud érezni a külföldi közönség, emellett Kakas (a zenekar hegedűse) mindig összefoglalja egy mondatban, hogy épp miről is éneklünk. Spanyolországban már nem egyszer előfordult, hogy – persze erős tört magyarral – énekelték a szövegeket. Szerintünk a színpadi pozitív energiák azok, amik „átjönnek” a közönségnek. „Nehogy már a zenekar jobban élvezze a koncertjét, mint mi!”
Solti Hanna
 
 
A cikk nyomtatott változata a RCKSTR Magazinban jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017. március 14.