"Nekem ez olyan, mintha kis kapszulákat gyártanék..." - aZorka interjú a ROCKSTAR-on!

Újra beveszi boldog-szomorú vers-dalaival a Turbinát aZorka és zenekara május 5-én. Ebből az apropóból beszéltünk a projekt mögött álló Lackfi Dorottyával, aki egy még kimerítetlen szemszögből és finom érzékenységgel közelít a popzenéhez.
 
Mesélsz kicsit arról, hogy nálad, hogy fonódott a zenébe a vers vagy versbe a zene?
Kb. 6 éves koromtól kezdve írogattam a gondolataimat füzetekbe, kiskamaszként már versekkel is próbálkoztam. Természetes dolog volt számomra, hogy ezzel vezetem le a napi feszültséget, kapcsolódok saját érzéseimhez. Amikor később gitározni kezdtem, jött az ötlet, hogy akár dalt is írhatnék. Így elkezdtem újrahasznosítani a régebbi szövegeimet, illetve formálni vadonatújakat. Nagyon gyorsan beleszerettem a műfajba, az éneklés is mindig közel állt hozzám.
 
Milyen alapokra támaszkodsz, akár dal-, akár szövegíráskor?
Mindig kell egy alapgondolat, hogy mit mondok most ezzel a dallal. Ez lehet annyi is nálam, hogy ‘részeg vagyok és boldog’, de az is, hogy ‘tényleg szeretni akarom magam’. Amint megvan a koncepció, a többi apró részlet magától ki szokott gurulni. A legtöbb időt azzal töltöm, hogy eldöntsem, miről fog szólni a szám.
 
Mindig a koncepció része volt, hogy egy saját lábán megálló szöveg szülessen a dalokhoz?
Igen, a legtöbbször. Összesen egy olyan dalom van, a ‘Pont elég’, ami zenei alapra született és egy aktuális szakítás hevében egy ültő helyemben megírtam rá a szöveget. 
 
 
Te milyen zenéket hallgatsz a hétköznapokban?
Sokféle zenét szeretek, sokszor közel sem hasonlítanak ahhoz, amit előadóként csinálok. Mostanában Joji, Joy Crookes, Lorde újabb albuma és Rosalía pörögnek a legtöbbet. De a Beatlestől a technón át Pitbullig mindenre rá tudok kattanni, ha az adott pillanatban arra a hangulatra vágyom.
 
Játszottál már a gondolattal, hogy más stílusokban is kipróbálnád magad?
Szerintem, ahogy megyünk idővel, mindig meg-meg fog újulni a stílus is picit, szeretnék minden új témához, hangulathoz a lehető legjobb zenei körítést használni. Most a nagylemezt találom ki éppen, ott is lesznek meglepetések.
 
Ahogy jön a tavasz - vagy már itt is van -, egyre jobban érzem úgy, hogy a tavaszi-nyári hangulat, amit tükröznek a dalaid. Ez volt a cél?
Minden kreációmhoz van egy megérzésem, hogy milyen évszakban szeretném kiadni. Egyre gyakrabban sikerül ténylegesen kivitelezni, hogy az adott megjelenés sikerüljön, és a nyárinak szánt dolgok nyáron jelenjenek meg, a téliek meg télen. Ez nagy öröm számomra, ha kívülről is érződik.
 
 
2020 óta működik a szólóprojekted. Januárban bemutattad közönség előtt élőben is az Elharapott szavak EP-t és azóta is már a harmadik új dalt számolom. Biztos az EP sikeréből is merítesz, mi motivál még a dalszerzésben?
Imádom, amikor sikerül átkonvertálni egy életérzésemet dal formába. Nekem ez olyan, mintha kis kapszulákat gyártanék, ahol megőrzök egy-egy állapotot, időszakot. Az egész alkotási folyamat és aztán amikor végre megosztható a dolog, ez egy nagyon jó önismereti út.
 
Apukád költeményeit is megénekelted, dallá dolgoztátok. Részt vesz ő is a dalaid formálásában?
A dalszerzést abban a projektben Sinha Róberttel csináltuk, apukám általában a végeredményre bólintott rá.
 
Hogy egy előbbi témához csatoljak vissza, újra meglátogatod a Turbinát, méghozzá nincs is olyan messze a dátum. Május 5! Biztos várod már, hogy az új dalok is felhangozzanak élőben. Milyen érzések vannak benned a közelgő koncert kapcsán?
Igeeen! Nagyon izgatottan várom, ott azon a színpadon biztosan érezni fogom, mennyi idő eltelt, mennyit fejlődtünk. Régebben volt már aZorka koncert, úgyhogy ebbe bele fogunk adni mindent.
 
 
Mire számíthat a közönség?
Új dalok, régi dalok, érzelmi hullámvasút, ahol valamiért mégis mind szórakozunk.
Úúúgy szeretek kapcsolódni az emberekkel, egy-egy ilyen koncert nagyon jó lehetőséget ad erre.
 
Az utolsó szó jogán: Van, amit kihagytunk?
Csak annyit ajánlok, hogy sasoljátok a közösségi média oldalakat, mert egy fergeteges nyári szezon (amely során például Brenkával is fellépek majd) és rengeteg meglepetés van még előttünk!
 
 

A cikk megjelenését a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.