"Nem titok, hogy őszre is tervezünk kislemezt." - Minimyst interjú a ROCKSTAR-on!

Hatodik évébe lép idén a Minimyst zenekar, akik bár tartottak egy kisebb hatásszünetet működésükben, minden eddiginél nagyobb meglepetéssel tértek vissza. Új lemez, magyar szövegek, sőt, még egy új dobost is köszönthetnek a zenekarban.
Mindezekről mesél a Minimyst kitalálója, alapítója, Mészáros István.
 
Minek hatására döntöttetek úgy, hogy megálltok?
Erről biztosan mindenkinek valamelyes eltérő a véleménye, de megpróbálom a legobjektívebben vázolni. Amikor a Minimyst, mint szóló projekt zenekarrá alakult, akkor Benedetti Péter nagyon gyorsan összerántott egy nagyon jó zenészekből álló csapatot, mégpedig azzal a konstruktív céllal és ígérettel, hogy a zenekar rekord idő alatt nagy népszerűségre fog szert tenni.  Bár voltak szakmai sikerek, 1-2 év alatt nem lehetett egy aktív közönség bázist létrehozni, ami aztán fenntartotta volna a zenekart, ehhez említésre méltó rádiós játszások se jöttek össze. Visszatekintve magamra, én se voltam olyan felkészültségi és lelki állapotban, hogy ezeket a terveket teljesítsem. A tagok is kezdték kicsit kényelmetlenül érezni magukat, mert ilyen fél session státuszban voltak tartva, nem volt közös alkotás, de producer se, sok volt a kapkodás, a végén az egymásra mutogatás, hangoskodás, tag cserék. Mindenesetre Benedetti Péter erőfeszítései az ügy érdekében elvitathatatlanok, sokat köszönhet a zenekar neki, de nem gondolnám, hogy mindig jó döntések születtek részünkről és hogy jó irányban állt a kormánylapát.  Nekem Telma Lincoln integrálásával már az volt a célom, hogy lassan lekerüljek a színpadról és dalíróként támogassam a zenekart, bár ekkor már nem is igazán volt kedvem dalokat írni. Sajnos aztán minden elképzelés szertefoszlott, a Hangfoglaló Program megnyerése után széthullott a zenekar, létrejött ismét egy formáció (trió), ami igazából arra szolgált, hogy a Hangfoglaló pályázatot teljesítsük, így jött létre, főleg már korábban megírt és rögzített dalokból a “zöld lemez”, az “Infernal and Supernal”… ez volt az első lemez, ami úgy készült, ahogy annak a zenekar létrejötténél kellett volna, vagyis producerrel (Weil Andris), de mivel nem voltak már perspektívák, így ez egy kísérletezőbb emlék lemezzé vált. Amúgy ebben az időszakban kezdődött a magyar szövegekkel való próbálkozásom, ennek gyümölcse egy szóló lemez lett Deák Ambrus (AMB) produceri közreműködésével, “Nem maradsz egyedül” lett a kislemez címe. Így a Hangfoglaló Program támogatásából igazából 2 lemezt és 2 klipet hoztunk össze. Ennek ellenére remélem, hogy minden valaha volt zenekar tag szívesen emlékszik vissza erre az időszakra, akárhogy is alakult, de nagyon hálás vagyok a Launching Gagarin és a Music Fashion Kiadóknak is, mert bár voltak vitáink, mindig számíthattam rájuk az adott időszakokban.
 
 
És mi hozta meg az ihletet, hogy újra összeálljatok?
A Minimystnek volt egy Mnoir nevű utód vagy árnyék zenekara, ami arról szólt önző módon, hogy ne hagyjam abba és ne érezzem magam vesztesnek, legyen egy jó társaság. Dávid és Papp Gergő barátaim voltak olyan kedvesek és teljesítették ezt a vágyamat, de nem voltak nagy célok és nem is fektettünk sok energiát bele. A Covid el is kaszált pár éledező lehetőséget. Nekem nem jött sok ihlet, hogy új dalok szülessenek, csak úgy el voltunk. Aztán a Bálintot elkezdtük hívogatni, hogy ha van kedve jöjjön el gitározni, de nem annyira jött össze. Tavaly január legelején azt mondta, hogy mivel ő családi elfoglaltságok miatt teljesen parkolóba helyezte a zenélést, ha újra leporolja a hangszereket, akkor úgy szeretné csinálni, hogy ez valami új és komoly dolog legyen, új dalokkal, más szóval: húzzunk bele. Ez engem is felturbózott. Papp Gergő dobos közben távozott a formációból, mivel megszaporodtak a teendői, újra apuka lett, így a barátság megmaradt, de zenei téren elengedtük egymást.
 
 
Hogy érzitek magatokat és milyen újra együtt?
Bár a zenekarban, Gáboron kívül mindenki játszott korábban, a jelenlegi kohézió egyrészt erősebb, de nem is feltétlenül egymás iránt, hanem az ügy iránt, ami azt jelenti, hogy az elmúlt egy évben rengeteg munkát fektettünk bele, próbáljuk nagyon tudatosan vinni a dolgokat, itt kiemelném Bálint munkáját, ami számomra teljesen példátlan, soha nem tapasztaltam ekkora munkabírást. A korábbi Minimystben ezt nem ismerhettem meg benne, mert ő “csak” gitáros szerepben volt, kár, hogy ez csak most derült ki számomra. Nehéz is néha ennek a tempónak megfelelni, én ennél sokkal lustább vagyok, de beleadok mindent és sokat tanulok a többiektől. Dávid is egyre több kreatív munkát fektet az ügybe, eddig inkább “támogató” szerepben látta magát, de szeretnénk, ha ez nem így lenne a jövőben.
 
Nem várakoztatok sokáig, szinte egyből megkaptuk a Karton Monakót. Meséltek nekünk picit a lemez mögötti koncepcióról? Voltatok már ti is “Karton Monakó”ban?
Szerettem volna olyan új és immár magyar nyelvű dalokat írni, amik nem csak szerelemről, kötődésről és kapcsolatokról szólnak, hanem a világ furcsa alakulását is visszatükrözik. Karton Monakó azt jelenti, hogy mindig hazudunk magunknak, a környezetünknek, mindig szebb fényben próbáljuk magunkat megmutatni. Amióta a social media lett a távkapcsolódás elsődleges platformja, azóta ez még inkább felerősödött. Ugyanezt kapjuk a politikától, az elittől is, csak nagyobb adagban. Szörnyű, hogy ahelyett, hogy egy élhető kultúrát építenénk rohamléptekben, még mindig a harácsolás, a fogyasztás, a szemfényvesztés határozza meg az életünket, a föld erőforrásai pedig csak fogynak, amit pedig közönnyel vagy tagadással szemlélünk. Ezen túl minden a búvárban tapicskol és láthatóan van egy óriási feszültség a világban, ami nem tud levezetődni. Ez történik itthon és a nagyvilágban egyaránt. Ez pedig hozza magával az elidegenedést. Igen, mi is építjük “Karton Monakót”, ebben a játékban mindenki részt vesz. Mivel nem konkrétan jelenik meg a kritika a dalokban, ezért ott van a romantika is a szövegekben, sok-sok metaforával és hasonlattal.
 
 
Nagyon menő a borító is. Ki csinálta és mik voltak az iránymutatásaitok hozzá? Szabad kezet kapott?
A borítót Baritz Zsolt grafikus barátunk készítette. Először egy teljesen más kép volt bennem a borító kapcsán, de aztán kiderült, hogy az Országházat, ami a terv része volt, nem lehet akárhogy megjeleníteni, külön engedélyt kellett volna kérnünk, ez meg ellentmondott volna a koncepciónak és az elveinknek. Amúgy pedig nem akartuk csak a “magyar valóságot” megjeleníteni, mert nem csak arról szól. Az alapötletet együtt találtuk ki, de a részletekben is volt egy-két közös ötletelés, de nem is először dolgoztunk együtt, ezért tudtam, hogy a végeredmény profi lesz, mert Zsolti nagyon maximalista.
 
Alapvetően ha az előző lemezeiteket is nézzük, hármas dalelosztásokkal dolgoztok. Van emögött babona, vagy teljesen véletlenül “így jött ki”?
Ez csak véletlen, most sem 3 dalos lemezt szerettünk volna, Bálint nagylemezről álmodott, de próbáltam meggyőzni, hogy mind anyagi, mind a zenekar “kormányozhatósági” szempontjából jobb lenne kisebb blokkokban kihozni az újdonságokat. Ezt erősítette az az elképzelés, hogy ha most csak 3 dalt hozunk ki és elindulunk a Hajógyár Nagylemez Programján a többi dallal és nyerünk, az egyszerűbbé és finanszírozottá teszi a tartalom gyártásunkat idénre, de ez sajnos nem jött össze, nem nyertünk. Így az idei célokat kicsit átütemeztük, de annyit elárulhatok, hogy sok újdonság érkezik még idén.
 
 
A Karton Monakón szerepel az első három magyar nyelvű dalotok. Kötődik hozzá nagyobb mélység és írás szempontjából könnyebb volt anyanyelven fogalmazni? Hova helyeznétek a zenekar életében ezt a kislemezt és egészében a magyar nyelvű dalokat?
Nincs olyan erős kohézió a 3 dal között, valahogy ezeket válogattuk ki, mivel hogy egy koncertnyi új magyar dal állt össze. Kicsit arra is gondoltunk, hogy Toldi Mikinek, a producerünknek ezek állnának a legjobban, illetve ezek lesznek a rádióknak szimpatikusabbak, de ez puszta spekuláció volt. Mivel sokkal tudatosabban írom a szövegeket, így ez kezd a magyarul írás is egyre kezelhetőbbé válni nálam, őszintén szólva most már az angol szövegeket tartom a magam szempontjából idegennek. Ezeknek a magyar szövegeknek remélhetőleg vannak mélységei, ezt a közönségnek kell eldöntenie, de leginkább több réteget lehet létrehozni, mint az angol nyelv esetében. Annyi biztos, hogy a megértésükhöz szükség van az úgynevezett “szimbolikus gondolkodásra”, ha ez nem hangzik túl nagyképűen. A kislemez kapcsán csak annyit tudok mondani, hogy ez a kezdet.
 
 
Hogy készültek a dalok? Milyen hangulatban szerettek dalt szerezni? 
Régen a dalírás mindig egy általam hozott alapra épült, ének és szövegből indult. Most megváltozott a helyzet, mert Bálint már rögtön az elején bedobott zenei ötleteket, amikre én dalokat, szöveget konstruáltam, ez azt jelenti, hogy most úgy is születnek dalok, hogy inspirációt kapok mástól (ez esetben Bálinttól) és azon kezdek el dolgozni. Teljesen új hozzáállás, de az is előfordul, hogy Bálint jelzi, hogy egy szöveg rész kicsit ilyen, kicsit olyan és én változtatok rajta. Ezt mások is megtehetik, nyitott vagyok minderre.  Ez jót tesz az egóm karbantartásának.
 
Az új dobosotok, Garami Gábor is már részt vett az új dalok megírásában?
Gábor még nem volt benne az EP munkálataiban, de azóta is folyamatosan születnek új dalok, amiket már vele együtt próbálunk, alakítunk. Már rögtön az elején nagyon lelkes csapattag lett, nagyon jó meglátásokkal segíti a zenekart.
 
 
Április 14-én játszotok a Dürer Kertben. Mit szabad elárulnotok az előkészületekről és a buliról?
A koncert kapcsán egy igazi visszatérő bulira számítunk és mindazokra, akik régen szerették a zenekart. A magyar nyelvű dalok persze máshogy fognak hatni. Ez igazából egy lemezbemutató, de egy kivétellel minden dal új lesz, amiket majd később fogunk ilyen-olyan módon rögzíteni. Remek hangmérnökünk lesz és vetítéssel is készülünk.
 
Mik a reális és az álmodozó terveitek idénre?
Nincsenek álmodozó tervek és ezt teljesen komolyan mondom. Úgy estünk neki az új Minimystnek, hogy csináljuk a dolgunkat, a munkában próbáljuk kiélni magunkat, aztán majd alakulnak a dolgok. Idénre amúgy megvannak a tennivalók, a deadline-ok minden hónapra, és lesz tartalom bőven. Nem titok, hogy őszre is tervezünk kislemezt.