Nyári gyerekek a Barba Negra Trackben – Kelemen Kabátban-interjú

Nyári gyerekek a Barba Negra Trackben – Kelemen Kabátban-interjú

A Kelemen Kabátban 2011-ben jelent meg a hazai popszíntéren, és rövid időn belül a legnépszerűbb bulizenekarrá vált.

A csapat számára a fesztiválszezon kiváltképp pörgősnek ígérkezik: legközelebb július 15-én adnak nagyszabású koncertet. Kérdéseinkre Szerecsenkirály, azaz Horváth Boldi frontember válaszolt.
 
Mikor anno a Nyári dallam kijött, sokan azt hitték, hogy ez valami egyszeri poén. A Kelemen Kabátban valóban annak indult vagy már a kezdetekkor voltak távlati terveitek a zenekarral?
 
Én akkor már tudtam, hogy hosszú távon szeretnék foglalkozni a zenével. Valóban vicces a dal, de ugyanakkor egy nagyon komoly kritika a 90-es évek magyar popzenéjére. Kb. ilyen dalokat adtak ki, csak éppen irónia nélkül, esetleg feldolgozásokat, amiről nem is tudja/tudta a közönség hogy egy óriási lopás.
 
A legutóbbi lemezen a bulizós dalok mellett már lírai szerzemény is helyet kapott. Ez valamiféle komolyodási folyamat része?
 
Nem tudom, mit jelent komolynak vagy komolytalannak lenni. Szerintem egy zenekart nem lehet hasonló kategóriákba helyezni. Egy tizenöt fős produkció vagyunk évi nyolcvan koncerttel, folyamatos tv-s és rádiós rotációkkal, országszerte több tízezres közönséggel. Most ez akkor komoly vagy komolytalan? Attól, hogy érdekes vagy vicces megfogalmazásokat használunk, komolytalanok vagyunk? Hogy írok egy őszinte lassú szerelmes dalt, az komoly? Nem tudom, mik ezek a kategóriák, el kell jönni egy koncertre és utána el lehet dönteni, hogy tetszett-e vagy sem.
 
Az élő felállásotokban profi pop/jazz-zenészek is játszanak. Ők mit tesznek hozzá a dalokhoz élőben? Esetleg a dalszerzésben is részt vesznek? 
 
Egységes hangszerelést, atmoszférát, szólókat és hangulatot tesznek a szerzeményekhez. A dalszerzés egyelőre Gáspár és az én privilégiumom, de ennek gyakorlati oka van: nagyon sok jó ötletünk van, sokkal több, mint amit gyakorlatban kivitelezni tudunk, nem szenvedünk ihlethiányban.
 
Milyen a kapcsolatotok a hasonló műfajban nyomuló pályatársakkal? (Wellhello, Halott Pénz, stb) Tapasztaltatok bárkitől rivalizálásra utaló jeleket? 
 
Szoktunk váltani pár szót, de különösebben mély kapcsolat nincs köztünk. Bizonyos szinten még figyeljük is egymást, de alapvetően mindenki magára koncentrál. Érdekes amúgy hogy ezt a két zenekart említetted, mert szerintem sokkal közelebb áll a mi stílusunkhoz pl. a Honeybeast vagy a Magna Cum Laude.
 
Milyen volt eddig a fesztiválszezon? És mi várható a Barba Negra Trackben 15-én?
 
Eddig elképesztő a hangulat és az energia, ami a nyári koncertekkel jött. Pénteken a Trackben különleges látvány, és két szuper zenekar: a Superstereo és az Egy Másik Zenekar ad hozzá az estéhez ezen felül egy csomó olyan dal is elhangzik, amit amúgy nem szoktunk játszani.
 
Bizonyára unjátok a kérdést, de mégis: mi vagy ki ihlette a zenekar nevét?
 
Sajnos nem mondhatjuk el, hétpecsétes titok.
 
 
 
A cikk nyomtatott változata a RCKSTR Magazinban jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.07.12.