Nyilas Reni & Ők ­- Póráz nélkül

Nyilas Reni & Ők ­- Póráz nélkül

Kezdetekben magyar nyelvű dalait játszó énekes­dalszerző Nyilas Reni csak egy gitárral állt a színpadon. 2012-ben több debreceni zenésztársa verődött köré, így lettek "Ők", egy hattagú zenekar.

Friss, változatos, őszinte és fülbemászó dalaik hol vidámak, hol melankolikusak; történeteket, hangulatokat mesélnek a hétköznapokról, de leginkább állítanak valamit a valóságról. Zenekarként játszottak már Szabó Balázs Bandája, illetve a 30Y előtt, állandó vendégei a Campus Fesztiválnak, kedvelt fellépői a hazai kluboknak Miskolctól Pécsig (A38, Szimpla, Roncsbár, Helynekem, Fezen klub, Pécsi Est Café). 2012 óta négy EP-­t jelentettek meg melyet idén nyáron a felnőtté válásként megélt első nagylemez, a Póráz nélkül követ.
 
A Nyilas Reni & Ők (ejtsd “..és ők”) Póráz nélkül c. nagylemezének címadó klipje igyekszik úgy megfogni a dal hangulatát, hogy bemutatja azokat a helyszíneket, amelyről a zenekar szülőföldje, Debrecen nem ismert. A városhatáron átlépve a klip kilép a szürkeségből, itt­ott átcsúszva egy szürreálisabb világba. A dalszöveget is felkaroló kutyák témája a klipben is visszaköszön, az elvágyódás és a hűség, a szabadság és a kötelességek közötti harc valamint a város és a természet határának szimbólumaként. Ezt a vívódást támasztják alá a tudatosan werk­hatású képek is. Az NKA Cseh Tamás Programnak köszönhetően létrejött, a 30Y zenei rendezése mellett készült nagylemezen ­ első albumhoz hűen ­ főként régebben született szerzemények szerepelnek, a kiadvány mégsem tekinthető csupán archívumnak, hiszen a folyamatosan alakuló, élő dalok lemezre égetett változatai a zenekar legfrissebb, modern hozzáállását képviselik. A klip Turós Balázs munkája.
 
“Debrecen sokak számára a kemény gitárzenék városa és azt hiszem, ez az állítás is igaz, nekem mégis inkább a naiv, bátor dalok jutnak eszembe róla. Hogy néhány akkord és az egyenes szöveg képes elmondani valami fontosat a világról.” ­ fogalmaz a Nyilas Reni & Ők bemutatkozó nagylemezről Beck Zoli a 30Y frontembere ­ “Reniék lemeze ilyen: egy dalszerző énekes lány a frontban, aki kis történeteket mesél a zenekarával ­ igazi és szép történeteket.”
 
 A 12 számos nagylemezen a szomorkás balladáktól, mint a Petőfi Rádiót is megjárt Felhő és a soproni Nap Rádió kedvence a Festve vagy karcolva, egészen a pörgős slágerekig, mint a Forog a világ, vagy az Elfáradtam széles spektrumot lefed a zenekar bemutatkozó anyaga. "Nyílt, bátor és őszinte zene az övék, nem akarnak senki és semmi hátára pattanni csak játszanak ahogy tőlük telik: tiszta szívből..." ­ tartja róluk Szabó Balázs. A lemez ingyenesen letölthető és meghallgatható.