Odaát, Idebent - Megjelent JaMese negyedik nagylemeze

Odaát, Idebent - Megjelent JaMese negyedik nagylemeze

A JaMese zenekar fennállásnak 10. évében jelenik meg a negyedik nagylemeze: Odaát, Idebent címmel. Lemezbemutató koncertjük 2023. február 23-án lesz a Krisztina téren található Márai Sándor Művelődési Házban. A dalok gyászról, veszteségről, női minták kibogozásáról szólnak és az ezek feldolgozásából feltámadó életerőről, újrakezdésről, életszeretetről mesélnek. Az élet ciklikussága, a fent és a lent megmutatkozása 11 dalban őszintén elmesélve.
 
A beszédes zenekarnév mögött Molnár Emese énekes, dalszerző áll, aki belső lelkivilágát albumról albumra egyre jobban fejti fel. A versek és a saját szövegek egyensúlya ezen a lemezen az utóbbi javára billen el.  Az őszinte hangnem és a személyes történetmesélés adja a JaMese zene esszenciáját.
 
Odaát, Idebent albumcím rengeteg szabad asszociációt indít el: kinti és benti világ közötti érzékelés, egy veszteség okozta belső lelkiállapot leírása. A címadó dal elmeséli az énekesnő megélését: benne vannak azok a gondolatok, amelyek megfogalmazódnak egy gyászolóban, keveredik benne a düh és a fájdalom, de ott vannak az első gyógyító mondatok és a sötétséget megtörő első napsugarak is. A címadó dalhoz klip is készült, amely február 13-án jelent meg a zenekar YouTube csatornáján.
 
 
A saját dalszövegek mellett két költő verse kapott helyet a lemezen: énekloopokból épül fel Szabó T. Anna Keretek című verse: kérdések a saját magunknak épített szabályrendszerekről és az azoktól való megszabadulás lehetőségéről. Kibelégzés című szerzeményen Kemény Gabriellával közösen dolgoztak - az Instagramon ismertté vált fiatal költő sorai az élet körforgására és a soha meg nem álló, zakatoló öröklétről mesélnek.
 
A lemezről az énekesnő így vall: „Ezek a dalok a veszteségeim ajándékai. A Szabó T. Annával az adventi lemezre közösen írt Fénykör megjelenése után rengetegen osztották meg velem a gyászukat és a veszteség történeteiket. Ezek a történetek engem is gyógyítottak ugyanúgy ahogy mi gyógyítottuk Annával a dal hallgatóit. Zenével kapcsolódni egymáshoz elemi szükséglet, nekem pedig kiskorom óta a másik kommunikációs nyelvem az énekhangom. Az emberi hang olyan érzelmeket ébreszthet fel egy másik emberben, amit már régen eltemetett magában. Remélem, hogy hallgatva ezeket a dalokat az emberek tovább gondolkodnak, emlékeznek, szeretnek és kinyitnak magukban kis érzelmi csapokat.”
 
Az Odaát, Idebent című dalhoz forgatott videóklip teljes képi világa reflektál a mondanivalóra: a gyász és a veszteség utáni hiány és üresség érzést jeleníti meg a két alkotó. A klipet Szelei Dóra rendező és Simó Marcell operatőr készítették.
 
A vizuális élményt  egy festmény is erősíti, amelyet a dalszerző elhunyt nővére készített. A Veszteségek ajándéka címet viselő mű kompozíciója mozgóképként jelenik meg, amelyben az énekesnő és a húga együtt szerepel. Az öngyógyító folyamatokat bemutató felvételeknél pedig Riederaurer Dóra terápiás gyapjú hintáját hívták segítségül.