ÖNTÖRVÉNYŰ BLUES

ÖNTÖRVÉNYŰ BLUES

Interjú Little G Weevillel

Little G Weevil dupla lemezbemutató a Muzikumban, február 21-én és 22-én! ​
 
 
Decemberben jelent meg „Back in Alabama” című legújabb lemezed. Csak nem Alabamában készültek a felvételek?
 
De igen. Visszamentem oda, ahol elindultam 14 éve. Annak idején Birminghamben landoltam újonc migránsként, és később a helyi blues society segítségével tudtam művészvízumot igényelni. Alabamában elég pezsgő zenei élet volt mindig is, mégis valahogy el van feledve az állam, mikor bluesról van szó. Ezzel az albummal tulajdonképpen keretbe foglalom az elmúlt 14 amerikai évemet, és egyben köszönetet is mondok a sok szépségért, jóságért, amit kaptam a helyiektől. Elég bluesos ott a feeling.
 
Mi volt a koncepció, ha egyáltalán volt?
 
A koncepció az volt, hogy csinálok egy fasza blueslemezt, meggazdagszom és a bevételt szétosztom a rokonságomnak és azoknak, akik segítettek az elmúlt 23 évben. Az előbbi sikerült, a bevételre meg várok. Haha. De komolyra fordítva a szót, ez a lemez ismét többnyire saját dalokból áll, a tőlem megszokott southern blues stílusban. A lemez egyik fele élő stúdió, a másik fele pedig élő koncertfelvételekből áll. Egy kisvárosban, Columbianában vettünk fel mindent a helyi színházban, illetve a hangmérnök 120 éves faházikójában.
 
 
Kik játszanak rajta?
 
Egy afroamerikai testvérpár, az Edwards-nővérek vokáloznak; Carla es Rachel. Tamara Nicolai nagybőgőzik és régi barátom, Maurice Nazzaro harmonikázik. Maurice játszott már korábbi lemezeimen is. Én a gitár, ének mellett lábdobolok, mint mindig az akusztikus koncerteken.
 
Hogy tudod egyeztetni a tengerentúli és a magyarországi eseményeket?
 
Jól, mert előre dolgozik az ember. 1996 óta koncertezem, a szervezés mar csukott szemmel is megy. Csak legyen mit szervezni. Haha. Általában mindig több ötletem van, mint amire idő és pénz lenne.
 
 
Mire lehet majd számítani ezen a 2 napon? Miért lesz érdemes ellátogatni a februári lemezbemutató bulira?
 
Azért, mert olyan jó lesz, hogy csuda. Plusz a hétköznapokon nem hozom a vokalistákat, tehát ez lesz az egyetlen alkalom, ahol a teljes 5 tagú akusztikus csapat fellép majd. Lesz egy vidéki bemutató február 23-án Kiskunfélegyházán a Rocktárban. Ott még így leszünk öten, de tavasztól ismét szóló, duó, trió akusztik. Fogalmazzunk úgy, ez egy „two nights only” exkluzív esemény lesz. Pengő Csabi bőgőzik, KC Brown harmonika, Kállai-Kiss Zsófi és Andelic Jonathan vokáloznak.
 
A blues örök? Mennyire érzékeled az aktuálisan futó zenei trendek mellett a saját műfajodon belüli változásokat? Akár üzleti, akár zenei szempontból?
 
Érzékelem, persze, de én elég öntörvényű arc vagyok, megyek a saját fejem után, úgyhogy nem igazán foglalkozom azzal ki, mit csinál. Mindig azt mondom, hogy legyen az bármi, ha az ember őszintén, szívvel, lélekkel csinálja és ne adj isten tehetséges is, akkor az emberek majd jönnek és örülnek a jó zenének. Remélem, így lesz a lemezbemutatón is. Mindenkit szeretettel várok, lesz nálam egy rahedli CD is, amit a koncert után haza lehet vinni dedikálva. Gyertek ezren!
 
Császár Gergő