Ördöggerinc: zenei-irodalmi fúzió

Ördöggerinc: zenei-irodalmi fúzió

Mi köti össze Kautzky Armandot egy barcelonai félszemű kurvával? És Platónt a String Theory zenekarral? Az embernek 33-35 csigolyája van, de mennyi van az ördögnek? És hogy jön ide Marquez magánya?

A kapocs az Ördöggerinc, egy modern, zenei elemekkel tűzdelt hangoskönyv, amely egy novellatrilógiára épül, egyfajta fúzió szépirodalmi szöveg és könnyűzene között. A novellatrilógia három ember életének mágikusan összefonódó viszonyát tárja fel, és közben egy Barcelonához közeli elhagyatott színháztól a Keleti Pályaudvar mocskos utcáin át a Balatonfelvidékig tartó bizarr utazásra invitál minket. Alapul veszi a platóni androgün-mítoszt megtűzdelve mitológiai utalásokkal, miközben a történetek napjainkban játszódnak egyfajta marquezi mágikus realizmusban. A szövegek erős vizualitása David Lynch-i hangulatokat hordoz, melyet a progresszív atmoszférikus zene még jobban felerősít.
 
Rockos-pszichedelikus-jazzes gitártémák, sámánisztikus dobok és hang-dob, didgeridoo, dörgő basszusok, hegedű, folkelemek és elektonika okos keveréke adja a történetnek megágyazó zenei alapokat, melyet a String Theory zenekar három tagja, Takács József ’Jozzy’, Balogh Balázs és Varjú Attila írt és hangszerelt. Décsy Eszter novelláinak felolvasásához megnyerték maguknak Kautzky Armand Jászai Mari-díjas színművész-szinkronszínészt, Pálos Hannát, aki a Katona József Színház állandó társulati tagja, illetve az író-drámaíró-énekes Kalapos Éva Veronikát.
 
E rendhagyó hangoskönyv a NOW Books & Music nevű kultúr-gerilla projekt gondozásában jelenik meg november 17-én, melynek célja, hogy alternatívát kínáljon a hazai könyv- és lemezkiadói berendezkedésre, terjesztésre. Független, kortárs, underground, a szavak legnemesebb értelmében, és célja, hogy segítse a fiatal művészeket, különleges irodalmi-zenei projekteket. A kötet elérhető eBookként és merész dizájnnal készült kötetként, melyekhez ajándékba jár a hanganyag. A könyvet a fiatal és tehetséges tetoválóművész, Lipka Lilla lenyűgöző grafikái illusztrálják.