Oscar 2018

Oscar 2018

Jelöltek és díjazottak

Idén jubilált az Oscar, ez volt az Amerikai Filmművészetek és Filmtudományok Akadémiája díjátadójának 90. gálája, március 4-én a Los Angeles-i Dolby Színházban, ahol a házigazda most is Jimmy Kimmel komikus volt. Most már évről évre egyre nagyobb figyelem hárul az Oscar-díjátadóra, nem mintha nem az egyik legfontosabb filmes esemény lenne, de a Saul fia és a Mindenki után Enyedi Ildikó Testről és lélekről című drámáját is jelölték a legjobb idegen nyelvű film kategóriában, ami ugyan nem nyert, de már a puszta jelölés ténye is tiszteletre méltó és büszkeségre adhat okot. Gratulálunk!
 
 
Az idei 90. Oscar-gálán Guillermo del Toro mozija, A víz érintése zsebelte be a legtöbb (13) jelölést, valamint a Christopher Nolan Dunkirk-je (8), továbbá a Három óriásplakát Ebbing határában (7), és A legsötétebb óra és Fantomszál (6).
 
2018-ban legjobb film A víz érintése lett és Guillermo del Toro lett a legjobb rendező is. A film még megnyerte a legjobb eredeti filmzenének járó díjat és a legjobb látványtervezésért is kapott egy szobrocskát, del Toróék ünnepelhettek.
 
 
A legjobb férfi alakítás Gary Oldmané volt A legsötétebb órában Winston Churchill megformálásáért, a legjobb női főszereplőnek járó díjat pedig Frances McDormand kapta a Három óriásplakát Ebbing határában című filmben nyújtott alakításáért. A legjobb férfi mellékszerepért járó Oscart szintén a Három óriásplakát… című film zsebelhette be Sam Rockwell alakításáért, a legjobb női mellékszereplő Allison Janney lett az Én, Tonyában. A Tűnj el! című thrilleré lett a legjobb eredeti forgatókönyv, ami Jordan Peele érdeme, a legjobb adaptált forgatókönyvnek járó díj a Szólíts a neveden filmért járt James Ivorynak. A legjobb animációs film a Coco lett (és a legjobb betétdal is itt hangzott el), a legjobb operatőri munka kitüntetése a Szárnyas fejvadász 2049-ért járt Roger Deakinsnek, valamint szintén a Szárnyas Fejvadászé lett a legjobb vizuális effektekért járó díj. Vágásban és hangban tarolt a Dunkirk (legjobb vágás, legjobb hangvágás és legjobb hangkeverés). Smink terén A legsötétebb óra győzött, a legjobb jelmez a Fantomszálé lett.
 
 
A legjobb idegen nyelvű filmért járó szobrot pedig Sebastian Lelio rendező Una Mujer Fantástica (Chile) című filmje vitte el Enyedi Ildikóék elől. De ne csüggedjünk, már ez is szép teljesítmény, és úgy tűnik, feléledt a magyar filmipar, reméljük, ez így is marad.