Összművészeti látlelet a bolygóról és az emberről a klímakatasztrófa után

Összművészeti látlelet a bolygóról és az emberről a klímakatasztrófa után

Interjú Tóth Kingával

Foto: Dirk Skiba
 
Tóth Kinga – költő, zenész, performer rendhagyó összművészeti albummal jelentkezik novemberben, amely a klímakatasztrófa utáni világról és az emberiség állapotáról mesél.
írta:Tóth Julcsi
 
 
Hogy kell elképzelni fizikailag ezt a projektet? Ez egy könyv, vagy egy lemez, vagy mindkettő?
Ez egy két címen futó és háromnyelvű munka, melynek német címe az, hogy MAISLIEDER, a magyar címe pedig az, hogy OFFSPRING/ÍRMAGOK. Két könyvtárgyról van szó, a német nyelvűben 77 vers és egy izgalmas zenei anyag található QR-kódokkal, valamint vizuális versek tőlem és fametszetek Christian Thanhäusertől. Ezt az osztrák Thanhäuser Verlag adta ki, a magyar nyelvű kiadásban a zenei anyagok három nyelven: magyarul, angolul és németül hangzanak, ez a vegán életmódot és a környezettudatosságot támogató YAMA ART gondozásában jelenik meg november közepén. A magyar változat abban különbözik német testvérétől, hogy ez egy naplószerű, sokkal komplexebb művészeti album, melyben ugyan 31 vers kapott helyett, de nagy hangsúlyt kapnak benne a jegyzetek, a koncepcionális fotómunkák, a grafikák, fotómunkák és a komplex hanganyag, valamint a kapcsolódó videók, amiket szintén QR-kódokkal helyeztünk el a könyvben. A valóban ritka összművészeti albumban olvasható magyar szövegek, tehát egy háromnyelvű zenei anyaggal, valamint további három videóval is meg vannak támogatva, ezeket versolvasás közben a kódok segítségével tudja meghallgatni, megnézni az olvasó.
 
Nagyon fontos témára hívod fel a figyelmet ezzel az albummal: hogy milyen lesz az emberiség azután, miután a bolygó klímája, állapota teljesen megváltozott. Pontosan hogyan tudnád összefoglalni ennek a projektnek a hitvallását, mondanivalóját?
Ez egy posztapokaliptikus tájleíró album, amely megmutatja azt a környezetet, amit az ember tönkretett. A könyvben az ember által elpusztított környezet és a megbetegített ember párbeszéde látható fotókon, rajzokon, versekben, videókban és egy zenei összeállításban.
 
A könyv a Földet érintő ökokatasztrófa után játszódik, és maga az album egy visszaemlékezés arra az időszakra, amiben most élünk, tehát a katasztrófa előtti közvetlen időkre. Ugyanakkor a képzőművészeti, zenei és irodalmi világát úgy álmodtam meg, hogy már a katasztrófa után vagyunk, a romhalmazra tekintünk rá teljesen más emberekként, és azt figyeljük hogy a természet hogyan változik és éled újjá, hogyan próbál újra talpra állni a pusztulásból. Azt láthatjuk, hogy a kialakult környezet és az ember miként reagál erre az eltorzult mérgezett világra, és milyen eszközökkel igyekszik újra önmaga lenni. Visszautalások vannak a könyvben azokra az időkre (amiben most élünk), amikor az ember halálra mérgezte a környezetét és betegre saját magát. A könyvet kezünkbe véve megnézhetjük a jelenben, hogy milyen ez a sérült táj.
 
Manapság rengeteg szó esik a különböző zero waste és fenntarthatósági projektekről, a felelősségünkről. Téged mi indított arra, hogy ezt a projektet létrehozd?
Nyőgérből, egy nagyon kicsi faluból származom, és az életem jelentős részét vidéki falvakban töltöttem. Nyaranta kukoricaföldeken is, mert a szüleim a nyári szünetben ott dolgoztak (anyukám biológiatanár, apukám agrármérnök), és aztán eljutottam két éve az amerikai, iowai Íróprogramra (Iowa Writing Program), eddig a legmesszebb lévő helyre az életemben. Amikor leszállt a gép, láttam, hogy ugyanolyan kukoricaföldekre érkeztem, mint ahonnan eljöttem. Különös felismerés volt az idegen táj, egy ugyanolyan természettel, amit megismertem, de más volt a nyelv, és más a kultúra. Végül világossá vált, hogy a kukorica pedig, ami ugyanolyannak tűnt, mint otthon, génkezelt volt és mérgező vegyszerek felhasználásával nőtt. Ez egyfajta skizoid állapotot hozott ki belőlem, és meg akartam vizsgálni, mit kezdek ezzel. Emellett ott van az is, hogy nagyon régóta vagyok vegán és figyelek a környezetre. Számomra égetően fontos ez, egészségügyi szempontból is, hiszen, az, hogy most már két éve elég jól vagyok, köszönhető az életvitelemnek és az étrendemnek is. Amerikában összeomlott a szervezetem, súlyos gyulladásokat kaptam az ottani ételektől. A személyes érintettségen kívül pedig elmondható, hogy tényleg benne van a levegőben a közelgő klímakatasztrófa, ami bekúszott az életünk minden szegmensébe. Ez a napló a katasztrófa utáni szemszögből meséli el a mostani jelenünket, a pusztulás előtti időket.
 
Mit szeretnél üzenni az albummal? Szerinted lesz bármilyen hatása és figyelemfelkeltő üzenete a projektednek?
Az albummal helyzetjelentek, hogy óriási bajban vagyunk, és természetesen fel szeretném hívni a figyelmet az egészséges táplálkozásra, a mindennapi környezetvédelemre, azokra a kis dolgokra, amit nap mint nap megtehetünk a környezetünkért. Minden albumban elrejtünk egy öko-meglepetést, amivel magát az albumot is vissza tudjuk kicsit szolgáltatni a természetnek, ha már papírt használtunk fel az elkészítéséhez. Ez segíthet abban is, hogy azonnal aktivistákká válhassunk, és tehessünk valamit a Földért.
 
Az album november utolsó hetének elejétől már elérhető online és minden nagyobb könyvesboltban, a szerző az Allé Karácsonyi Vásáron dedikál, a hivatalos könyvbemutató pedig 2019. december 13-án lesz a Várfok Galériában. 
 
A cikk a novemberi Rockstar Magazinban olvasható.
Keresd országszerte az újságosoknál, vagy rendeld meg évi előfizetésed: elofizetes@rockstar.hu