„Őszinteség és törhetetlen fa..zság”, avagy „Minden szarságból lehet energiát gyártani”

„Őszinteség és törhetetlen fa..zság”, avagy „Minden szarságból lehet energiát gyártani”

Egy ideje tele a körút a kungfuzó Kovács Krisztiánnal és Papp Szabival, ám eddig még csak a fantáziánkra volt bízva, hogy milyen is lehet egy Fish! - Supernem bandaháború.

Csodával határos módon a két főhős beavatta a Rockstar Magazint a titokba, ráadásul nem is akárhol, a pár hónapja új helyen dübörgő Robot kocsmában (ami részben Szabié és tök szép a csillár… kár lenne leszarni).
 
Miért kell nektek háborúzni?
 
Szabi: Felhívott a menedzser, hogy játszanánk-e a Fish! előtt, én meg mondtam, hogy nem. Erre felhívta Krisztiánt, hogy játszanának-e ők a Supernem előtt, a válasz pedig ugyanez volt, teljesen függetlenül attól, hogy imádjuk egymást, és hányszor játszottunk már egymás előtt és után. Ez azért eggyel fontosabb kérdés annál, mint amikor a Babysisters vitatkozik arról, hogy ki üljön középen a fotón… :)
 
Krisztián: Tényleg nagy volt a dilemma, hogy ki kezdjen előbb, és az érmefeldobás se tűnt jó ötletnek, így hát kitaláltuk, hogy legyen egyszerre a két koncert. Egész konkrét elképzelések születtek meg a fejünkben, a megvalósításuk viszont elég faramucinak tűnik, ha arra gondolunk, hogy két zenekar egy időben lesz a színpadon, egyszerre hangosítva. Elég exkluzív buli lesz, és nem attól, hogy összeverekszünk a színpadon. Bár ki tudja...
 
Szabi: A plakát azt sejteti…
 
Ennél egy kicsit konkrétabban?
 
Krisztián: Blokkokra osztott, igazi showműsort szeretnénk műsorvezetőkkel, játékos feladatokkal. Ennek volt egyébként előzménye, a Red Bull Music Clash 2010 környékén, tehát nem mi találtuk fel. Ott két színpadon álltak fel egymással szemben a zenekarok, és elég kötött feladatok voltak, ez ennél sokkal lazább lesz.
 
Szabi: Olyanokra is gondoltunk, hogy mivel a két zenekarnak más a szponzora, a rajongóink pedig szeretik ezeket a ruhákat viselni, valahogy össze lehetne viccesen ugrasztani őket. Bár inkább közös ajándékokban gondolkodunk, mert amellett, hogy ez bandaháború, azért ez egy csapatépítő koncert lesz, ami nem az acsarkodásról szól. A zene szeretete lesz középpontban, de szólhat ez az este a divatról, a hajakról, a csöcsökről meg a sörről is. Biztos, hogy meg fognak olyan zenék is szólalni, amiből mindkét zenekar táplálkozott. Krisztián Iron Maiden-őrült, de nekem is megvolt régen a Seventh Son of a Seventh Son kazettán. Tudod, a Can I Play with Madness meg ilyenek voltak rajta!
 
Krisztián: Mondjuk igen, ez elég jól hangzik!
 
Miért pont őszre időzítettétek a nagy eseményt?
 
Szabi: A Parkban rendszeresen van szeptember végén Kapuzárási Piknik. Mikor ezzel az egésszel megkerestek minket, én teljesen beindultam, és rögtön át akartam építtetni az egész Parkot.
 
Krisztián: Körszínpadot akart. :)
 
Szabi: Rengetegen látogatják a Parkot, és le a kalappal, mert tényleg k.rva jó is. A két zenekar őszintesége és törhetetlen f..zsága az, ami lehetővé tette, hogy felmehessünk egy ilyen kaliberű színpadra, ahol világsztárok is játszanak, és a játszóterünknek képzelhessük egy estére. De ha már van ez a „Hagyd kint a valóságot!” flash, amiről amúgy ez a Fish! versus Supernem buli is szólna, akkor adjunk már valami elképesztőt a közönségnek! Legyen valami pláne. Mondjuk egy kifutó… :)
 
Krisztián: Lesz minden. :) Nekünk nyilván alapból érdekes lesz, hogy egy színpadon játszunk, de azon túl, hogy ez egy nem mindennapi látvány, tényleg jár a közönségnek valami extra.
 
A közönség majd eldöntheti, hogy ki volt a jobb?
 
Krisztián: Egyetlenegy győztes lesz, a közönség. Jókora átfedés van a két zenekar rajongótábora között, évekkel ezelőtt turnéztunk is közösen. Nagyjából ketten vagyunk Magyarországon, akik ezt a gitározós punk-rock zenét ilyen nagy erőkkel toljuk magyarul, így azt gondolom, hogy ez egy tök jó versengésmentes happening lesz, amiben mindenki megtalálhatja a számítását.
 
Tényleg mindenki vagy inkább a fiatalok?
 
Szabi: Szerintem mindenféle korosztály jár a koncertjeinkre, meg hát mi sem vagyunk már tinizenekar. Az, hogy nem nézik ki belőlem, hogy negyven éves vagyok, az a rengeteg drognak és alkoholnak köszönhető. :)
 
Krisztián: Koncertre nyilván a tizen-huszonévesek járnak leginkább, de szerintem a mi harmincas-negyvenes korosztályunk sem mondana már le erről, hiszen így szocializálódtunk. Én tényleg azt gondolom, hogy kortól függetlenül bárki megjelenhet ezeken a bulikon.
 
Szabi: Ehhez az is hozzátartozik, hogy azért erősen pop szövegeket írunk, nem vagyunk mi olyan nagy költők. Valaki borzalmasan unalmasnak és szarnak találja a szövegeimet, más meg előadást tart belőle az egyetemen, és ezt viccen kívül mondom.
 
Krisztián: Én voltam az. :)
 
Szabi: A szövegeink lényege, hogy tudd elengedni a dolgokat, úgy, ahogy vannak. A Fish! is abszolút arról szól, hogy helyből lefosd a csillárt, és ez bele is van ordítva a mikrofonba. Szerintem ez nem egy elhanyagolható életérzés. :)
 
Azért ezt a feelinget nem mindig könnyű megtartani, belőletek mégis ez árad.
 
Krisztián: Erről szól az egész, nekünk erre az érzésre van szükségünk és olyanoknak játszunk, akiknek szintén ez kell. Negatív meg negatív egyenlő pozitív. Minden szarságból lehet energiát gyártani, és ez a hozzáállás mindkét zenekarról k.rvára lejön a színpadon.
 
Szabi: Én olyan boldog vagyok a Joy Division-től meg a Doors-tól, más meg felvágja az ereit tőlük... Egyébként meg szeretek depressziós is lenni, ha morgok, azt is élvezem.
 
Mi az, amit különösen szerettek egymásban?
 
Szabi: Én utálok a Fish! után játszani, mert olyan energia van ott, amire nagyon nehéz még rátenni pár lapáttal. Más zenét játszunk mi, nálunk kipengetett akkordok és énekeltetős íves refrének vannak, náluk meg megy a pumpa és az a lényeg, hogy minél jobban repedjen szét az egész ház. Nyilván soha nem voltunk zavarban, de azért volt némi kétely bennünk, hogy ezek után még mit lehet csinálni. :)
 
Krisztián: Azért megoldottátok. Négy éve a turnén tényleg a plafonról is nyál csöpögött, mindenki romokban hevert a koncertünk után, de pont ez az, hogy ők képesek voltak újra összeszedni a darabokat és építeni belőle valami szofisztikáltabbat. A Supernemnél a szövegeket néha picit lilának érzem amúgy: mit is akart mondani a csávó?! Nálunk a szövegek jóval egyszerűbbek, akárcsak a zene. Azokat a fura grunge-os akkordokat azért egy picit irigylem tőlük! Nem nagyon, csak egy picit.
 
Szabi: Pont ezért lesz érdekes az este, mert a küldetésünk és a több éves barátságunk teljesedhet ki egy időben és helyen.
 
Krisztián: El tudom képzelni, hogy valakit már nem érdekel külön-külön a két zenekar, de talán ennek a közös eseménynek a rendhagyó jellege be tud vonzani még jó pár embert. És hát a franc tudja, talán ennek még folytatása is lehet, akár másokkal...
mm. alvajaro & Solti Hanna
Fotó: Honfi Anna