Itt a P. Mobil válasza a rohadó világra

Itt a P. Mobil válasza a rohadó világra

P. Mobil-interjú

Harminc-negyven év ide vagy oda, a lendület még mindig hajtja a P. Mobilt: a legelső Gesarol-dalok óta eltelt időszakban nemhogy kimerültek volna, jobban húznak előre, mint valaha – mi sem mutatja ezt jobban, hogy a folyamatos koncertezés mellett hamarosan kiadnak egy új nagylemezt is. A frontembert, Schuszter Lórit kérdeztük az érkező anyagról, motivációról, inspirációról, tervekről.

 

Interjú: Szabó Anna

 

 

Még ha a zenekar viharosabb időszakait – a tagcserékkel és átnevezésekkel – nem is számítjuk, a P. Mobil már akkor is évtizedek óta a magyar rock egyik bástyája. És még mindig nem fáradtatok el! Mi hajt ennyi év után?

A lendület visz tovább. Annyiszor húztak le a klotyón minket, hogy már csak azért is kitartunk. Amíg van miről dalt írni, amíg foglalkoztatnak a világ dolgai, addig én azt nem tudom nem megírni, nem eljátszani. És nemhogy fáradnék, egyre kisebb az alvásigényem, legtöbbször már öt órakor fent vagyok, és kezdem a szervezést, molyolást és a következő bulikon, kiadványokon jár az agyam. 

 

És nemcsak hogy nem fáradtok, de kifejezetten aktívak vagytok, hamarosan érkezik egy új lemez is. Ezek szerint még mindig van inspirációtok és mondanivalótok is bőven.

Igen, elsősorban az élet az inspiráció. Az életünk. Az ember lát és hall dolgokat, kiszűri mi a fontos, mi nem, figyel, és ebből szám lesz. Néha csak beugrik egy sor, egy gondolat és e köré építjük a dalt. Az új lemez válasz rohadó világunk történéseire.

 

Eddig két dalt adtatok ki róla, és mindkettőnek igen erős társadalomkritikai felhangja van, nem kevés dühvel fűszerezve. Mi bőszít fel titeket manapság?

A Kell a pénz a lóvéra című dalt többen félreértették, ami azért van, mert nem néznek be a kerítés mögé. Sokan azt sem értik, mi a különbség a pénz és a lóvé között. Mert van. A pénz tisztességes, a lóvé tisztességtelen. A két szó jelentésének különbsége lehetőséget adott egy olyan dal megírására, ami kicsit jellemzi mai világunkat. A Nagy a baj az alapproblémáról szól: az emberi hülyeség határtalanságáról, következetlenségéről. Én 30 éve is már olvastam az időjárás-változásról, a víz elfogyásáról, ez engem már akkor is foglalkoztatott.  Zavar, hogy például senki nem foglalkozik a vízzel, nem értik, hogy ez nem a távoli jövő problémája lesz, hanem már most az. Az utóbbi 200 évben – generációtól és oldaltól függetlenül – amit a vízügyben el lehetett rontani, el is rontották.  

 

Tavaly újra volt egy tagcserétek. Most milyen az összhang a zenekaron belül?
Minden ember más. Más érdekli, mást olvas, mást iszik, más kinézetű nőt hajt. A zenekarban egyetlen összhangnak kell lenni, zeneinek. És ez most nagyon jó, egyben vagyunk. Nem egy idegen került be a zenekarba, tudtuk, hogy mit kapunk Zolitól, hisz játszott már a P. Mobilban.

 

Mi vár még a zenekarra 2021-ben, és mit terveztek 2022-re? Persze, ha lehet egyáltalán ebben az időszakban érdemben tervezni egy zenekarral.

Mi tervezünk, és meg is csináljuk. Októberben megjelenik És című feldolgozáslemezünk bakeliten bónuszként az Oly távol messze van hazám című dallal. Eközben az utolsó simításokat végzem a készülő Faszög című könyvemen. Megjelenik majd az általad is említett Nyugodjál meg CD, ennek valamikor még idén lesz a bemutatója. 2022-ben pedig folytatódik a klasszikus P. Mobil-lemezek bakelit kiadása. 

 

EZ A CIKK A BUDAPEST BEAT MAGAZINBAN JELENT MEG. OLVASS MÉG: